Derby tussen ZOB en Monnickendam eindigt in gelijkspel

Zaterdag heeft ZOB in de derby tegen Monnickendam met 1-1 gelijk gespeeld. In de beslist niet hoogstaande derby ging er aan beide kanten veel fout en verdiende de wedstrijd geen winnaar.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in Zaterdag 1a

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Monnickendam. In de 3e minuut kon doelman Danny Been tot twee keer toe fraai redding brengen op inzetten van Milco Binken en Jeffrey Gits. ZOB speelde de eerste helft met de wind mee, maar verzuimde om van afstand het Monnickendam doel onder vuur te nemen. De redelijk gelijk opgaande wedstrijd leverde in de eerste helft maar weinig kansen op voor beide doelen. In de 21e minuut ging Colin Coenderman goed door over de linkerkant, zijn voorzet kwam bij de inkomende Dave Ninteman. Hij zag zijn inzet gestopt worden door Monnickendam-doelman Dani Koster. In de 28e minuut ging een afstandsschot van Rowin Mol over het doel, en 2 minuten later schoot Danny Streekstra de bal maar net over de kruising. Voor de wissel konden beide ploegen verder niet echt voor gevaar zorgen, en was de 0-0 stand terecht gezien de krachtsverhoudingen in het veld.

Ook in de tweede helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, zonder tot groots voetbal te komen in de verder sportieve derby. Een doelpunt zou de wedstrijd kunnen open breken en dat deed Monnickendam in de 61e minuut. Dom balverlies in de verdediging van ZOB zorgde er voor dat Milco Binken vrij kon opkomen en de bal breed kon leggen op de mee opgekomen Jeffrey Gits. Hij werkte simpel de 0-1 binnen. ZOB vergrootte de druk op Monnickendam en kwam in de 69e minuut met een man meer te staan, toen gelegenheids-rechtsachter Tom Pruim tegen zijn tweede gele kaart aanl iep. Opvallend was het dat de scheidsrechter in de toch wel sportieve derby maar liefst 10 gele kaarten nodig had, die overigens keurig verdeeld werden over beide teams. In de slotfase bracht trainer Mohad Zaoudi goaltjesdief Jerry Scholten en ging achterin één op één spelen.

In de 80e minuut zorgde de spits op de achterlijn voor de nodige paniek in de achterhoede van Monnickendam, dat de bal ternauwernood wegwerkte. In de 88e minuut kwam ZOB verdiend op gelijke hoogte. Een voorzet op maat vanaf de rechterkant van Dennis Jansen werd door spits Jerry Scholten fraai achter de kansloze doelman Dani Koster van Monnickendam gekopt. In de slotfase kwam ZOB nog enkele keren gevaarlijk door, maar gescoord werd er niet meer. Een moeizaam gelijkspel, dat er wel voor zorgt dat Monnickendam in de strijd om de onderste plaatsen op vijf punten blijft staan.

Tekst: Jan van der Molen

Foto’s: José Mol