Van AFC naar JOS

Derre Kwee maakt gedreven indruk bij JOS Watergraafsmeer na sabbatical: ‘Ik speel altijd op honderd procent’

Derre Kwee begon met voetballen bij Quick’20 in zijn ouderlijke woonplaats Oldenzaal, waarna hij als veelbelovend talent op jonge leeftijd gescout werd door FC Twente. In 2013 vierde Kwee zijn debuut in de Eerste Divisie voor Jong Twente. In totaal speelde hij achtenveertig wedstrijden voor Jong Twente in de Jupiler League en maakte van dichtbij de gloriejaren mee, maar ook nadien de moeilijke tijden bij de ‘Tukkers’. Na zijn lange periode in Enschede kwam Kwee nog uit voor FC Emmen en het Amsterdamse AFC, waar hij bij AFC zijn twee studies met voetbal enige tijd kon combineren. Bij JOS Watergraafsmeer pakt Kwee komend seizoen de draad weer volledig op.

Dankbaar

Afgelopen seizoen stapte de rechterverdediger, inmiddels 28 jaar, al over naar JOS Watergraafsmeer. Maar direct een plek in het keurkorps van Cor ten Bosch pakte hij niet. Na een mooie reis van vijf maanden sloot Kwee in april pas aan bij het inmiddels geplaagde JOS, en kon met zijn ervaring niet voorkomen dat JOS na een bloedstollend tweeluik afgleed naar de Vierde Divisie. “Het klinkt gek, maar ik ben heel dankbaar dat ik dit slot van het seizoen nog heb mogen beleven en vooral dat ik in deze mooie groep zo hartelijk ben ontvangen. Helaas heeft dat niet tot een sportief gewenst resultaat geleid.”

Contract ontbonden

Na een kortstondig avontuur bij FC Emmen, dat op een haartje na de promotie naar de Eredivisie toen niet wist af te dwingen, besloot Kwee zijn contract te laten ontbinden. ,,Ik was uitgeleerd bij Emmen. Voor mezelf was dat het moment om goed na te denken wat ik echt wilde. De mensen om mij heen waren volop met hun studies bezig of zelfs al in afrondende fases. Voor mij begon de tijd ook te dringen. Ik wilde sowieso meer met mijn hersenen gaan doen, ik had als doel gesteld dit voor mijn 27e jaar te doen. Ik moest wel los leren komen van het professionele voetbal. Ik heb eerst een half jaar door Azië gereisd, ook om de discipline en structuur van jarenlang betaald voetbal achter mij te kunnen laten.”

Kwee als speler bij FC Emmen (Orange pictures)

Amsterdam

Kwee verhuisde vanuit het oosten des lands naar Amsterdam om twee studies te gaan volgen. ,,Op de VU deed ik een bachelor opleiding Philosophy, Politics and Economics (PPE). En aan de UvA begon ik met de studie Geneeskunde. Via collega-voetballer Johan Kulhan uit Emmen kon ik bij AFC terecht om daar te gaan spelen. Een heel warme vereniging, ik ben trots dat ik daar deel van uit mocht maken.”

Herbezinning

Het voetballen op Tweede Divisie-niveau en de studies bleken steeds lastiger te combineren en te verenigen met elkaar. ,,Ik wist dat ik sowieso nog een reis wilde maken en ik kwam op een punt in mijn studie dat ik niet veel ruimte meer kreeg voor andere zaken. De coschappen (leren zelfstandig patiëntenzorg te verlenen, red.) kwam voor mij op plaats één. Ik ga nu drie jaar lang stages lopen in het ziekenhuis, dat zijn lange dagen van vroeg in de ochtend vertrekken en pas laat thuiskomen. Daarbij weet je niet altijd waar je terecht komt. Dat kan in Hoorn zijn, maar ook in Den Helder voor periodes van acht weken. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik dat nog wel wilde combineren; het rennen en vliegen om de trainingen te halen.”

Voor Kwee kwam het punt van herbezinning. ,,Ik heb de professionalisering van de tweede divisie van dichtbij meegemaakt. Er wordt fysiek steeds meer gevraagd. Er zijn overal fitte spelers. Oud-profs, daar ben ik er zelf ook één van, komen bewust naar dat niveau. Bij AFC kon ik in het begin nog wel een keer missen door vakantie of sloeg ik een training over. Maar als je mee wilt doen voor de bovenste plaatsen kan dat niet meer. Ik wist eigenlijk wel dat het een praktisch probleem ging worden.”

Derre Kwee heeft ook aanvallende kwaliteiten

Afscheid

Dankzij AFC kon Kwee op de scooter door de stad ‘racen’, tussen zijn twee studies en voetballen op niveau. ,,Met de carrièreplannen die ik had, was het afscheid bij AFC nabij. Voor de zomer van 2022 ben ik door JOS benaderd. Ik heb bij JOS aangegeven dat ik tijd voor mezelf ging vrijmaken. Ik ging sowieso weer een lange reis maken. Afgelopen april ben ik bij JOS aangesloten. Ik had ook echt weer zin om te gaan voetballen. Ik miste het om deel uit te kunnen maken van een team.  De omschakeling viel me op zich wel mee. Het contrast tussen AFC en JOS is wel groot als je bijvoorbeeld kijkt naar de faciliteiten, maar de kleedkamer dynamiek is niet veel anders dan ik gewend ben.”

Beslissende duels bij JOS

Kwee kwam in een lastige fase bij JOS terecht, dat worstelde voor rechtstreeks lijfsbehoud. ,,Ik voelde mij direct heel welkom bij JOS en ik ben dankbaar dat ik zo goed ben opgevangen in de groep. Ik had mezelf op de laatste plek gezet, ik ben gaan trainen en heb steeds aangegeven dat het ook moest kunnen – richting de spelersgroep – om minuten te maken. Het was al met al best een unieke situatie. Ik heb wat minuten gemaakt in de laatste competitiewedstrijden. Vanuit de spelersgroep en trainer-coach heb ik nooit enige druk gevoeld. Toen ik hoorde dat ik ging spelen in de laatste beslissende duels had ik er vooral heel erg veel zin in. Dat vind ik het leukste om te doen. Ik proefde natuurlijk wel dat het om bijzondere wedstrijden ging, maar die speel ik ook het liefst. Ik voelde geen druk, misschien heeft dat ook met leeftijd te maken. Ik miste de teamsport en dat mocht ik weer ervaren. Daar keek ik naar uit.”

Speciaal seizoen

Kwee was direct een opvallende verschijning met zijn coaching en de interactie met de arbitrage. ,,Als ik speel, dan doe ik dat voor de volle honderd procent. Ik kon gelukkig voortborduren op mijn basisvaardigheden en ervaringen, ondanks weinig trainingsminuten in de benen. Waar we uiteindelijk voor gingen is niet gelukt. Bij elkaar opgeteld was dit een speciaal seizoen voor de club JOS, met zowel sportieve als persoonlijke tegenslagen. Omdat ik een groot deel van het seizoen niet had meegekregen, zat ik er met een andere emotie in. Iets meer op afstand. Ik heb in elk geval besloten om ook komend seizoen bij JOS te blijven spelen. Bij JOS wordt twee keer in de week scherp getraind en die extra vrije avond is voor mij een uitkomst. JOS is iets flexibeler in combinatie met mijn studie de komende jaren. Het was voor mij eerst nog een klein vraagteken, maar ik kijk uit naar komend seizoen en heel trots dat ik twee mooie Amsterdamse verenigingen mag toevoegen aan mijn lijstje van clubs.”

Fotografie: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)