Doek valt voor De Dijk, Martinus naar finale

Twee ploegen die vorige week waren ingestroomd in de nacompetitie voor een plek in de eerste Klasse. Sporting Martinus versloeg, na penalty’s, Fortuna Wormerveer en ging door naar de halve finale van de nacompetitie. De Dijk won, na strafschoppen, van Jong Holland en ging ook naar de halve finale.

In Amstelveen kruisten de ploegen de degens en dat het wederom op strafschoppen zou uitdraaien lag niet in de lijn der verwachtingen na de eerste helft. Bij rust stond Sporting Martinus 2-0 voor, terwijl legio kansen niet benut werden. 

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers uit Schellingwoude, maar verder kwam De Dijk er in de eerste 45 minuten weinig aan te pas. De vele aanwezige toeschouwers zagen in de beginfase een open wedstrijd, waarin beide ploegen het probeerden. Wel kreeg Sporting Martinus steeds meer de bovenhand.

Ruim 15 minuten gespeeld toen Sporting Martinus een hoekschop mocht nemen. Vanaf de rand van het strafschopgebied stoomde Siem Klok op naar het vijfmetergebied. De verdediger kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar zijn inzet leek naast te gaan. Alleen liep De Dijk-verdediger Joris Kuipers ook in de buurt. In zijn loop kreeg hij de inzet van Klok tegen zijn been, waardoor de bal in eigen doel verdween. Enkele minuten later werd de score door de thuisploeg verdubbeld. Wederom een corner en weer liep Klok in, ditmaal kopte hij zelf raak: 2-0.

Via de linkerkant stichtte Broos Krijger veel gevaar, de aanvaller zorgde voor een goede mogelijkheid om Sporting Martinus op een 3-0 voorsprong te zetten. De inzet van Bjorn van Breenen werd gekeerd door Xander Kramer, de doelman van De Dijk. De bezoekers probeerden wel meer risico te nemen, maar wisten amper tot kansen te komen. Terwijl de Martianen loerden op een tegenstoot. Sem van Bruggen werd diep gestuurd, maar hij kreeg de bal niet achter doelman Kramer. Op slag van rug ging de bal wel achter de sluitpost langs, maar De Dijk werd gered door de binnenkant van de paal. En toen mochten de ploegen aan de thee. Voor Sporting Martinus geen vuiltje aan de lucht, terwijl de donkere wolken zich samenpakten boven De Dijk.

Na de thee kwam De Dijk kwam terug tot 2-2 en dwong een verlenging af. In een paar minuten na rust kreeg invaller Cain Croes al een goede mogelijkheid om De Dijk terug in te wedstrijd te schieten, maar zijn poging verdween via doelman Dean Palmer over de zijlijn. De Dijk bleef het proberen en ging meer voetballen dan in de eerste helft. Na een vloeiende aanval werd er door De Dijk uitgehaald, maar het schot door Sporting Martinus-aanvoerder Christoph Kleiren geblokt. Scheidsrechter Nerettin Eren wees naar de stip, de arm was geraakt. Venitchio Sint ging achter de bal staan en schoot de aansluitingstreffer binnen. 

Sporting Martinus werd steeds meer achteruit gedrongen door De Dijk, maar lange tijd leken de Amstelveners stand te houden. Ook kreeg de ploeg van trainer Michael Crombeen nog een kans op de wedstrijd over de streep te trekken, maar een schot ging voorlangs. Ook Van Bruggen kon nog de derde treffer van Sporting Martinus maken, alleen met een uiterste krachtsinspanning gleed Taha Benzerouai de bal bij hem weg. 

Waar Benzerouai eerst in eigen zestien belangrijk was, had hij ook een hoofdrol toen de wedstrijd tegen het eind kroop. Eerst een goede actie van Sint, waarna aanvoerder Benjamin Boersma de bal voorslingerde. Benzerouai stond bij de tweede paal en kopte de gelijkmaker voor De Dijk tegen de touwen: 2-2!

Verlengen dus, dat zullen weinig mensen langs de lijn verwacht hebben na de eerste helft. Het maakt het voetbal in de nacompetitie zo vermakelijk. De verlenging werd een schaakpartij, waarbij beide ploegen niet te veel risico wensten te nemen. Wel kreeg invaller Jay Day voor Sporting Martinus een uitgelezen mogelijkheid om de 3-2 te maken, maar zijn schuiver ging voorlangs. 

Het laatste kwartier van de wedstrijd startte met een schiettent voor het doel van De Dijk. Op miraculeuze wijze kreeg Martinus de bal er niet in. Vijf minuten voor tijd moesten de bezoekers met tien man verder, nadat verdediger Prince Owusu zijn tweede gele kaart van de middag kreeg.  Echter werd er niet meer gescoord, dus mochten de ploegen aannemen vanaf elf meter.

De eerste twee penalty’s van Sporting Martinus verdwenen in het doel, terwijl De Dijk een penalty gekeerd zag worden én er een overschoot. Dat leek dus kat in het bakkie voor Sporting Martinus, maar keeper Kramer keerde voor De Dijk nog een strafschop. Zijn teamgenoot scoorde nog wel, maar het was uitstel van executie: Sporting Martinus kwam op een niet meer te overbruggen voorsprong en het duel was klaar.

Door de overwinning staat Sporting Martinus volgende week in de finale van de nacompetitie, waar het SVA Assendelft treft. SVA won, na penalty’s, van Arsenal. De Dijk gaat zich in de zomerstop opmaken voor de tweede klasse zaterdag.

Bekijk hier de foto’s van het duel.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!