Martinus-RODA

Dorpsderby prooi voor Sporting Martinus, RODA’23 hard terug op aarde

‘En wie niet springt, die is een kikker’

Een torenhoge favoriet was er niet. Roodgeel en groen zijn deze competitie aan elkaar gewaagd. En, wie niet waagt, wie niet wint. De ‘rood-gelen’ stonden lang fier aan kop voor de winterstop, RODA bungelde ergens onder de subtop. Maar de dorpsderby is een wedstrijd op zich en beiden waren zondagmiddag in de race voor de titel in 2b. Martinus waagde, toonde meer durf zondagmiddag en zag zichzelf – opnieuw bij het scheiden van de markt – beloond. Dat lijkt inmiddels geen toeval meer. De gastheren stapte met een (3-2) overwinning, zowel moreel als met ‘harde cijfers’, van het (slag)veld.

MARTINUS - RODA

De derby leeft als nooit tevoren in Amstelveen. De hele week voorafgaand aan de wedstrijd is daar een mooi voorbeeld van. Vlak voor het de eerste balomwenteling was er een imposant vuurwerk; harde knallen, veel rook. Het KLM-vliegverkeer vanaf Schiphol, dat over het sportpark scheerde, werd nog net niet tijdelijk omgeleid door de verkeersleider.

Het ‘broeide’ al een tijdje, deze week groeide het naar een climax. Het was al vroeg druk op het terrein van Martinus en de supporters spraken elkaar vooraf enige moed in. ,,Ik hoor dat het overal hét onderwerp van gesprek is”, sprak een wat oudere bewoner uit Amstelveen, die enigzins nieuw leek op het sportpark. De derby is een wedstrijd op zich. Dan komen er onverwachte krachten los. ‘Ik ben al blij met een gelijkspelletje’, zo was de stemming vooraf in het verdeelde kamp.

MARTINUS-RODA

‘Genoten van deze wedstrijd, reclame voor het voetbal in Amstelveen’

Op een volgepakt Overburg zagen de toeschouwers Martinus uit de startblokken schieten. RODA doelman Lars van Oerle moest direct aan de bak, maar ook aan de andere kant zag Yannick Rosenboom enkele groene shirts op zich af komen. Het levendige duel, de spanning langs de lijn bij coaches Bnar Toofeek en Tom Verhoek, de inzet van de tweeëntwintig ‘acteurs’ en de sfeer(acties) droegen bij aan een duel waar een dorp als Amstelveen enorm trots op mag zijn. Geen politieagent te bekennen en mannen met ‘gele hesjes’ zijn nog uit den boze. Gewoon, zoals het eigenlijk hoort te zijn. Een waar voetbalfeest.

RODA trok zich iets terug na een stormachtig begin, liet Martinus het spel maken en mikte zelf op de counter. Martinus werd sterker en kwam verdiend op een 1-0 voorsprong door een fraaie actie van Siem Klok, die zeer alert reageerde op een snel genomen vrije trap en maatwerk leverde op Ralph Jurka. Martinus kroop niet in de schulp maar bleef aandringen. Bjorn van Breenen en Jurka waren dicht bij een tweede treffer, Van Oerle werd niet met rust gelaten in die fase, maar bleef wel met enig vliegwerk overeind.

martinus-roda

RODA pakte aanvallend de draad weer op, met Quint Piris in de hoofdrol. Hij was met enige regelmaat ongrijpbaar voor de Martinus defensie, die van geluk mocht spreken dat RODA aanvallend te vaak verkeerde keuzes voor het doel leek te maken. Als een stervende zwaan, zo eindigde vrijwel elke goed opgezette aanval in de eerste helft.

‘Wat een knotsgekke derby’

In de tweede helft kregen de Bovenkerkers een handjevol kansen, de ploeg van coach Toofeek probeerde Martinus terug te dringen. De 1-1 van Piris, door het hart van de Martinus defensie, was dan ook verdiend. Martinus leek vervolgens even rijp voor de slacht, omdat arbiter Jimmy Wa Banda niet alleen een strafschop toekende aan RODA, maar ook Siem Klok, die een inzet op lijn met de borst leek te keren, resoluut met rood van het veld zond. Ogenblikkelijk greep Verhoek in en wisselde liefst drie keer. Een opvallend moment, aangezien de strafschop nog benut moest worden. Piris schoot zijn ploeg naar een 1-2 voorsprong en de wedstrijd leek daardoor gespeeld.

martinus-roda
1-0 Jurka

Maar, Martinus toonde heel veel lef met tien tegen elf. Björn van Breenen– met een fraaie harde pegel boven in de hoek –bracht Martinus vanaf de stip helemaal terug in de wedstrijd: 2-2. In de spannende slotfase gingen de Roodgelen op jacht naar de winst. Waar de groenen lichtzinnig bleven spelen, achteruit moesten en geen stand hielden tegen de tien van Martinus, kregen door Martijn Guitink de deksel op de neus. Hij benutte geheel vrijstaand een lage voorzet bij de tweede paal en mocht eenvoudig binnen schuiven: 3-2.

martinus

Martinus’ sterkhouder Bo de Bruijn sprak – nadat de kruitdampen waren opgetrokken – van een bizarre wedstrijd. ,,Wat een knotsgekke derby. We kwamen goed op voorsprong, we spraken in de rust af hoe we dit zouden gaan volhouden. Daar hadden we een plannetje voor.” Dat plannetje kon in de ijskast na de 1-1 en zelfs 1-2. ,,Ik zag het penaltymoment zelf niet, mijn lens lag er half uit. Ik hoorde dat de strafschop en rood niet terecht was. Het zij zo. De kunst is dan om dat om te draaien, dat hebben wij erg goed gedaan. Chapeau voor het team en de drie gouden ingrepen van onze trainer-coach, dat heeft hij heel goed gedaan. We bleven elkaar oppeppen in het veld, wij gaan nooit met ons hoofd hangen. Dat zit er niet in. We gooiden snel alles om, we hadden eigenlijk op dat moment niets meer te verliezen. We beukten er ook direct veel harder in. Ik denk dat ons doorzettingsvermogen ons de winst heeft bezorgd. Nu gaan we ook door, we moeten alles winnen. De volgende wedstrijd is SCPB’22, onze nieuwe uitdaging.”

martinus-roda

De druiven voor de sterk spelende Rodiaan Quint Piris waren zuur. ,,Teleurstelling, niets meer of minder. Dit komt keihard aan in ons team. Dit doet erg pijn hoor. We kwamen zó goed uit de rust. En buigen een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. Die moeten wij over de streep trekken. Hopelijk leren we er van voor de volgende keer. Wat het extra zuur maakt, is dat het tegen Martinus gebeurd. We leken wel gemakzuchtig te worden, allemaal een stapje minder gingen lopen tegen tien Martinianen. Terwijl Martinus vijf stappen extra zette. We moeten de komende wedstrijden winnen en kunnen verder alleen maar naar boven kijken wat de rest gaat doen.”

martinus-roda
Piris maakt de 1-1

Sporting Martinus blijft door de winst tweede, met twee punten achterstand op koploper SCPB’22. RODA staat op de vierde plaats en lijkt zo goed als zeker uitgeschakeld voor de (periode)titel.

Foto’s: Koos van der Leest

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag tweede klasse B.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!