DVVA bezorgt Buitenveldert flinke nederlaag

Langzaam begint het te lopen bij zaterdag tweedeklasser DVVA. Voor het eerst sinds februari slaagde de ploeg van Jeroen Smakman erin twee keer op rij te winnen. De 5-1 zege op OFC van vorige week kreeg een uitstekend vervolg. Ook op bezoek bij Buitenveldert won DVVA met duidelijke cijfers: 3-6.

Veel ontlading na de beslissende doelpunten, applaus en gejuich vanuit de kleedkamer; de ruime overwinning werd met veel enthousiasme gevierd. Na een stroeve start werpt de iets andere speelstijl van de Amsterdammers werpt steeds meer zijn vruchten af. Smakman wist dat dit tijd nodig heeft. “Een elftal ontwikkelt zich niet in een week. Resultaten versnellen dat hele ontwikkelingsproces. Het is fijn dat wij iets aan het doen zijn waarvan de spelers ook zeggen: het werkt wat we doen.”

In een rommelige eerste helft nam DVVA na negen minuten het voortouw. Uit een voorzet van Job Verhoeve volleerde Kevin Scholten fraai raak: 0-1. Lang konden de bezoekers hier niet van genieten, want amper een minuut later liet Buitenveldert-goudhaantje Nerivio Kasanwirjo doelman Daan Waleson kansloos met een snoeihard schot. Een snelle gelijkmaker, al kon de thuisploeg in de negentiende minuut opnieuw in de achtervolging. In twee instanties benutte Verhoeve een strafschop: 1-2.

DVVA leek niet geleerd te hebben van de 1-1; opnieuw sloeg Buitenveldert binnen zestig seconden toe. Hiervoor kreeg de thuisploeg hulp van Daan Bijlard, die zijn eigen doelman passeerde. Nog voor de rust werd de voorsprong hersteld. Opnieuw zag de verdediging van Buitenveldert er niet goed uit. Twee verdedigers probeerden tegelijk een inzet van Edzo Kloosterboer van de lijn te halen, maar liepen elkaar hierbij in de weg: 2-3. “Knullig”, riep Buitenveldert-trainer Wilfred den Breejen na afloop.

De thuisploeg had vol vertrouwen toegeleefd naar deze wedstrijd – Buitenveldert won drie keer op rij – maar kon tegen DVVA niet brengen wat de voorgaande weken wel lukte. Het was simpelweg niet goed genoeg. Toch wilde Den Breejen het geen ‘offday’ noemen. “Dat vind ik een verschrikkelijk woord. We hebben goed getraind, waren goed voorbereid, we wisten wat we konden verwachten. Maar we hebben daarin niet thuisgegeven. Alle complimenten aan DVVA en werk aan de winkel voor ons.”

Ondanks dat Buitenveldert een licht overwicht in balbezit had, werd er nauwelijks een kans gecreëerd. Na ruim een uur spelen vergrootte Sjoerd Geers de marge. De invaller plaatste de bal vanaf twintig meter in de verre bovenhoek: 2-4. Vier minuten voor tijd dacht Great Nyarko met de 3-4 de spanning terug in de wedstrijd te brengen, maar echt spannend werd het niet meer. In de slotminuten profiteerden Scholten en Geers opnieuw van verdedigende fouten van Buitenveldert: 3-6.

Zes tegendoelpunten op eigen veld komt hard aan bij Buitenveldert. “Dit moeten we niet snel vergeten. Van die 7-1 kan iedereen wel genieten, maar dit zijn juist de momenten waar je beter van moet worden. DVVA legt de vinger op de zere plek waar wij niet goed in zijn”, blikte Den Breejen terug. Zijn ploeg zakte naar de zesde plaats. DVVA staat nu negende.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.