Jill Eekhart

DVVA-voorzitter Eekhart genomineerd voor VIVA400

Jill Eekhart is in de race om in december een persoonlijke prijs op haar naam te zetten. Ze is namelijk genomineerd voor de VIVA400, speciaal bedoeld voor vrouwen met een bijzonder talent en/of uithoudingsvermogen als het gaat om body en mind.

Eekhart is niet alleen voorzitter van DVVA, ook op allerlei andere manieren uit zij haar betrokkenheid binnen de sportwereld. Zo werkte Jill bij Nyenrode waar ze het programma NextGen Sports Leaders ontwikkelde. Momenteel helpt ze sportorganisaties op het gebied van innovatie en ondernemerschap in de sport en is ze onlangs begonnen bij de Hogeschool van Amsterdam als programma manager voor het Sports Leadership Programme. “Blijkbaar doe ik iets wat anderen aanspreekt”, spreekt Eekhart nuchter over haar werk. “Daar ben ik super trots op, zeker als je kijkt tussen welke namen ik sta.” Naast Eekhart maken onder meer wielrenner Annemiek van Vleuten, voetballer Merel van Dongen en zwemmer Kira Toussaint kans. “Daarom valt mijn nominatie onder het kopje ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, want dat is al onwijs leuk.”

De sportvrouw ziet haar nominatie vooral als bevestiging dat er in de samenleving meer aandacht is voor het benutten van talent en belang van diversiteit in organisaties. “Mijn overtuiging zegt dat het voor elke organisatie verstandig is om te kijken naar diversiteit. Niet alleen omdat iedereen gelijke kansen verdient, maar ook omdat je daarvan als organisatie écht beter wordt.” Eekhart kan dat gedachtegoed bij DVVA als voorzitter direct toepassen in het bestuur en de organisatie. “De kracht ligt in de affiniteit die je met je doelgroep hebt. DVVA telt 500 leden en daarvoor moeten we als organisatie een goede afspiegeling zijn, ook voor de vrouwenafdeling..”

Even belangrijk vindt Eekhart het te benoemen dat het plaatsen van vrouwen in voetbalorganisaties geen doel op zich moet zijn. “Diversiteit is meer dan alleen man-vrouwverhoudingen. En clubs moeten simpelweg altijd kijken naar de kwaliteiten van de kandidaten, dat is het belangrijkste. Maar de toekomst voor elke organisatie is absoluut om diversiteit te integreren, want het draagt bij aan bredere perspectieven in besluitvorming. Dat is goed voor het verwezenlijken van toekomstige doelstellingen.” Inmiddels is het percentage vrouwen in sportorganisaties 29 procent, al zal dit aantal naar verwachting in de voetbalwereld lager liggen. “Het belangrijkste is dat het voor vrouwen ook moet kunnen om daar te komen. Waarom zouden vrouwen bijvoorbeeld het technische beleid niet kunnen vormgeven of hoofdtrainer kunnen zijn? Er zijn nu nog weinig voorbeelden van vrouwen in een dergelijke functie en dat kan een drempel zijn voor vrouwen die wel die ambitie hebben. Ookdaar moet het om de kwaliteit gaan.”

Eekhart liet de afgelopen jaren bij DVVA zien over de juiste kwaliteiten te beschikken om een voetbalclub te leiden. Gevraagd naar het verschil met mannelijke voorzitters: “Als vrouw wil ik denk ik vooral de verbinding aangaan met de andere leden en sla ik minder snel met de vuist op tafel. Al wil ik zeker niet mijn mannelijke voorgangers tekort doen. Zij hebben het voorzitterschap goed invulling gegeven met hun kwaliteiten. Daarnaast heb ik aandacht voor de gehele club, dus ook voor de vrouwenselectie. Daarmee zijn we serieuzer aan de slag gegaan.” De club houdt in de coronacrisis tot op heden goed zijn hoofd boven water. Op 17 november komen de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering digitaal bijeen om de toekomst te bespreken. “We willen dan verschillende scenario’s op tafel leggen. Bij DVVA beschikken we natuurlijk over uitsluitend seniorenteams, waardoor de toekomst uiterst onzeker is. Gelukkig komen er binnen onze vereniging initiatieven los om de club te helpen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Sportplezier

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)