Home / slideshow / DWS-assistent Frangiamore: “We missen in Nederland gezond temperament”
Vincenzo Frangiamore

DWS-assistent Frangiamore: “We missen in Nederland gezond temperament”

DWS versterkte zijn technische staf in september met de komst van Vincenzo Frangiamore. De voormalig profvoetballer en oud-jeugdspeler van Ajax en Haarlem is de nieuwe assistent-trainer van hoofdcoach Patrick van Leeuwen en hoopt de club snel naar nieuwe successen te brengen.

Het contact tussen Frangiamore en de club ontstond twee jaar geleden. Destijds stelden de Amsterdammers voor om bij de club aan te sluiten, maar moest de Italiaan vanwege de reisafstand het aanbod afslaan. Hij woonde simpelweg in Zeeland en dan is drie keer in de week naar de Nederlandse hoofdstad reizen een flinke kluif. Binnenkort verhuist Frangiamore echter naar een plaats vlakbij Alkmaar, waardoor DWS voor hem weer in beeld kwam. “Ik schreef de club daarom aan om de Onder 17 te trainen. Dat leek me een prachtige uitdaging om mezelf verder te ontwikkelen”, vertelt Frangiamore, die dit jaar zijn UEFA B-diploma wil halen. “De secretaris stuurde mijn brief echter naar Patrick (van Leeuwen, red.), omdat hij nog een assistent zocht.” De oefenmeester reageerde enthousiast en nam contact op met Frangiamore. Gezamenlijk kwamen ze tot de oplossing dat hij voorlopig alleen op donderdag tijdens trainingen en zondag tijdens wedstrijden aanwezig is. Wanneer hij vervolgens is verhuisd, sluit de assistent eveneens op dinsdag aan. “Het is voor mij leerzaam dat ik met mijn UEFA B-opleiding kan werken onder een trainer met UEFA A-papieren. Patrick kwam bij mij direct over als een goed mens die communicatief geweldig is richting zijn spelers. Al moet hij soms wat meer naar zijn assistent luisteren”, zegt Frangiamore lachend.

Met het binnenhalen van Frangiamore haalt DWS een hoop ervaring in huis. De oud-voetballer speelde in de jeugdafdelingen van US Palermo en Sampdoria, tot hij in 1984 naar Ajax vertrok. In Amsterdam kwam hij echter niet verder dan het tweede elftal, net zoals bij SBV Haarlem. “Ik zat bij Haarlem in principe bij de A-selectie, maar maakte nooit speelminuten. Bij die club speelde ik samen met jongens als Ruud Hesp en Ricardo Moniz. Dat was een mooie tijd.” Nadat hij 7 jaar lang voor AVV Swift speelde, vertrok hij richting Spanje. Daar speelde hij een vergelijkbare periode voor Gimnástic en sloot hij zijn carrière af bij UD Marbella. Frangiamore voegde in zijn periode als voetballer een aantal essentiële onderdelen aan zijn denkwijze over het spelletje toe. “In Nederland zien mensen voetbal als puur plezier hebben, terwijl ik het competitieve gedeelte vaak vind ontbreken. We missen in Nederland simpelweg een gezond temperament, wat spelers in Spanje en Italië wel hebben. Dát wil ik graag toevoegen aan de selectie van DWS. Wij hebben een team waarmee veel mogelijk is, maar dan is scherpte bij de jongens van cruciaal belang.”

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend