Home / slideshow / DWS deelnemer van internationaal toernooi: de FENIX Trophy
Fenix Trophy

DWS deelnemer van internationaal toernooi: de FENIX Trophy

Het eerste team van DWS gaat volgend seizoen deelnemen aan de FENIX Trophy. Aan het Europese toernooi doen acht clubs mee die uit zeven verschillende landen komen: Brera FC (Milaan), FC United of Manchester (Manchester), AS Lodigiani (Rome), AKS Zly (Warschau), Prague Raptors Football Club (Praag), CD Cuenca (Valencia), HFC Falke e.V. (Hamburg) en DWS.

Zaterdag werd het toernooi gelanceerd op een persconferentie en werd er geloot voor de groepsfase. DWS is gekoppeld aan FC United of Manchester, Brera FC en AKS Zly

Hoe zit het toernooi in elkaar?

Het toernooi kent twee fasen: een groepsfase en de Final 8. De groepsfase bestaat uit twee poules van vier ploegen, waarin elke club het zowel thuis als uit tegen elkaar opneemt en de verenigingen uiteindelijk zes wedstrijden afwerken. Deze fase loopt van half september tot begin mei, met maximaal één wedstrijd per week (op woensdag of donderdag), om continuïteit te verlenen aan de competitie. De Final 8 van de FENIX Trophy vindt plaats in het laatste weekend van mei. De acht clubs spelen dan tegen elkaar op basis van de eindklassering van de poulefase, om zo de eindrangschikking te bepalen. De Final 8 wordt gehouden in Rimini (Italië) en zal ook niet-voetbalgerelateerde evenementen omvatten.

Wie zijn de deelnemende clubs?

De verenigingen zijn gekozen vanwege hun uitzonderlijke sociaal, historisch en cultureel onderscheidend vermogen. Waar sommige clubs zijn herbouwd en worden gerund door de fans, vervullen andere verenigingen weer belangrijke sociale en culturele projecten. De Europese dimensie van het evenement en de aanwezigheid van iconische clubs vormen het centrale verhaal van het toernooi. Elke wedstrijd zal worden uitgezonden via een gratis livestream op het YouTube-kanaal van de competitie. Onderstaand de verenigingen kort op een rij.

Brera FC

Brera Calcio wordt door de Italianen beschouwd als “het derde team van Milaan”. Tijdens zijn eerste seizoen in de Serie D, in 2000/2001, werd het team gecoacht door Walter Zenga, voormalig doelman van Inter en het Italiaanse nationale team. De club is vooral bekend om zijn vermogen om creatieve sociale en culturele voetbalprojecten te ondernemen. Brera speelt momenteel in de zevende klasse van de Italiaanse voetbalcompetitie, maar heeft in haar geschiedenis in alle amateurcompetities gespeeld (van Serie D tot Seconda Categoria), behalve in de laatste klasse (Terza Categoria). De club speelt zijn thuiswedstrijden in het oudste stadion van Europa, de Arena Civica, dat in 1910 werd ingehuldigd door het Italiaanse nationale elftal en tot na de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan de wedstrijden van Inter Milaan. Het hoofdkwartier van de club is het Brera Football Village, in de buurt van de luchthaven van Linate.

FC United of Manchester

De aankoop van Manchester United door Malcolm Glazer in mei 2005 was de gebeurtenis die leidde tot de oprichting van FC United of Manchester, een voetbalclub opgericht door Manchester United-fans en democratisch geleid volgens het principe “onze club, onze regels”. De club begon in augustus 2005 in de North West Counties League (het tiende niveau). FC United eindigde de eerste twee seizoenen bovenaan de ranglijst en speelt momenteel op het zevende niveau van het Engelse voetbal. 5 november 2010 was een van de meest vreugdevolle momenten van de club: FC versloeg Rochdale (een club veel hoger in de competitie) met 3-2 in de eerste ronde van de FA Cup. Het evenement genereerde een enorme stimulans voor de club om een eigen stadion te bouwen.

AS Lodigiani

Lodigiani Calcio werd in 1972 opgericht door Giuseppe Malvicini. Het was aanvankelijk het bedrijfsteam van Lodigiani Costruzioni S.p.A., één van de commerciële reuzen van die tijd. In het seizoen 1982-1983 won de club de competitie en behaalde daarmee de eerste historische promotie naar het betaalde voetbal in de Serie C2, om uiteindelijk aan het eind van het seizoen 1991-1992 de Serie C1 te bereiken. Het beleid om met jonge voetballers te spelen werd altijd gehandhaafd, en in de loop der jaren heeft Lodigiani meerdere veelbelovende jonge talenten opgeleid: Luca Toni, Francesco Totti en Alessandro Florenzi zijn de laatste. In de jaren 2000 maakte het bedrijf een moeilijke tijd door, dat werd gevolgd door degradatie naar de amateurdivisies en veranderingen van eigenaar.

AKS Zly

Alternatieve Sportclub ZŁY is de eerste democratische sportclub die volledig en rechtstreeks wordt beheerd door een vereniging waarvan supporters, activisten, en zelfs sporters en coaches deel uitmaken. Het vertegenwoordigt een van de weinige dergelijke initiatieven in de hele geschiedenis van de Poolse sport. AKS ZŁY werd opgericht in augustus 2015 in het district Praga, Warschau, en in mei 2016 werden zowel het mannenteam als het vrouwenteam geregistreerd bij de Poolse voetbalbond. In 2019 promoveerden beide teams naar een hogere Divisie. AKS ZŁY heeft ambitieuze educatieve plannen, waarbij open wordt samengewerkt met zowel professionele sporters als met lokale tieners. Het doel van de vereniging is om zich te ontwikkelen tot een multisectorale sportclub met behoud van de democratische structuur.

Prague Raptors Football Club

De club werd in 2017 gelanceerd naar aanleiding van het idee van de 5-jarige jongen Lukas Moss, die zijn vader (clubvoorzitter) vroeg waarom ze geen voetbalteam konden oprichten. Lukas hield van Jurassic Park (vandaar de naam Raptors), en zijn lievelingskleur is blauw: zo werd de club geboren. Momenteel telt de club ongeveer 100 sporters verdeeld over drie volwassenenteams (mannen en vrouwen) en een academie. De club telt meer dan 40 nationaliteiten, met stafleden en spelers uit onder meer Bolivia, Australië, Nepal, de VS en Zimbabwe. De club zet zich in voor diversiteit en gelijkheid en steunt projecten als FootballvsHomophobia, maar ook goede doelen als Street Child (hulp aan kinderen die verwikkeld zijn in conflicten) en Brave Bear (hulp aan kinderen met een levensbedreigende ziekte).

CD Cuenca

Club Deportivo Cuenca Mestallistes 1925 is de oudste amateurclub van Valencia. De club komt oorspronkelijk uit de Calle Cuenca, in het centrum van Valencia, en is nauw verbonden met Valencia CF. In 1944 nam Valencia CF de structuur van CD Cuenca Mestallistes over om zijn historische jeugdclub te creëren: CD Mestalla. Enkele jaren later hervatte CD Cuenca Mestallistes zijn activiteiten als een onafhankelijke club. De club heeft altijd in regionale Divisies gespeeld. Niettemin zijn uit de academie van de club verschillende briljante voetballers voortgekomen die internationals van het Spaanse elftal zijn geworden, zoals Seguí, Ricardo Alós en Pepín. Dit seizoen, na enkele jaren waarin het voortbestaan van de club in gevaar was, heeft CD Cuenca besloten zich om te vormen tot een populaire participatieclub, waarbij het een grote respons kreeg van nieuwe leden die geografisch variëren van Spanje tot de Verenigde Staten.

HFC Falke e.V.

HFC Falke e.V. is een club die in 2014 is opgericht door fans van Hamburg SV, na de omvorming van laatstgenoemde tot een naamloze vennootschap met winstoogmerk. Het clubmotto “dankbaar achterwaarts – moedig voorwaarts” laat zien waar het om gaat: nieuwe uitdagingen aangaan met respect en dankbaarheid voor de traditie van HSV, maar voor de toekomst een eerlijk en transparant amateurvoetbalmodel voorstellen. De club wordt regelmatig gesteund door enkele honderden fans en heeft sinds het eerste seizoen in 2015 twee promoties weten te bewerkstelligen. Tijdens de laatste promotie naar de zevende Divisie stonden meer dan 1000 toeschouwers langs de kant. Dat is nog steeds het recordaantal toeschouwers in de Duitse achtste Divisie.

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DWS
Send this to a friend