Eindelijk heeft Wartburgia het voor elkaar: promotie naar de tweede klasse

Het was heet, erg heet op het veld van ZCFC in Wijdewormer, dat was aangewezen als neutraal terrein voor de finaleronde van de promotiewedstrijd in de derde klasse tussen Wartburgia en FC Castricum.

De supportersbussen kwamen tegelijkertijd aan op het sportpark aan en braakten in het blauw (Castricum) en rood (Wartburgia) geklede supportersgroepen uit. Bij de opkomst van de spelers werd door de Amsterdammers een flink rood rookgordijn opgeworpen, de Castricummers lieten zich horen; kortom er heerste een echte finalesfeer.

Voor de spelers van beide kanten gold dat helaas ook. Het is bekend dat finales vaak eerder spannend dan goed zijn en zaterdagmiddag vormde daarop geen uitzondering. Een nerveus begin met veel onnodig balverlies zorgde voor een start met weinig lijn erin. Het was uiteindelijk na 10 minuten een mooie volley van Castricum die eindigde in de handen van Wartburgia-keeper Bob van Dijk. Pas na 20 minuten slaagde Wartburgia erin een goede doorbraak te forceren; Milan Rada snelde alleen op de keeper af die knap redde; het schot in de rebound van Mark Zwagerman werd nog net onderschept door een verdediger. De Amsterdammers werden weliswaar sterker maar kwamen nauwelijks tot goed uitgespeelde aanvallen, terwijl Castricum het met lange ballen naar voren bleef proberen. De 0-0 ruststand was daarom een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen. De wedstijd had een doelpunt nodig om te ontvlammen.

Meteen na rust was het raak. In de 47ste minuut zette Wartburgia’s Dylan van Dam een actie in en kaatste met Zwagerman, die de bal knap panklaar legde voor de rechtsbuiten, waarna Van Dam koel binnenschoot. Met hernieuwd zelfvertrouwen zette Wartburgia nog eens aan. Linksback David Ruben stoomde op en gaf nadat zijn eerste schot was gestuit door de keeper, goed voor op de meegekomen Rada die de 2-0 binnenschoot. De Amsterdammers zagen na zo’n vijf jaar nét niet, vol pech, corona kampioen en blessures de tweede klasse ineens heel erg dichtbij komen. Dat lonkende perspectief leek echter een verlammend effect op de ploeg te hebben. Castricum gooide de beuk erin en begon wat opportunistischer te spelen en maakte binnen vijf minuten uit een goeie aanval met een onhoudbare kopbal de aansluitingstreffer. De hitte begon zijn tol te eisen en een aantal spelers zaten er inmiddels flink doorheen. Het was afwachten of het laatste wisselmoment voor Wartburgia schadevrij kon worden gehaald. Keeper van Dijk behoedde zijn ploeg een aantal malen met goede reddingen voor de gelijkmaker, terwijl Castricum met de moed der wanhoop de ballen het vijandelijk strafschopgebied inpompte.

Pas toen een drietal verse krachten aan Amsterdamse zijde het veld betrad kreeg Wartburgia de controle terug en werd zelfs nog een aantal keren gevaarlijk. In de laatste 10 minuten, waarvan zo’n 6 extra tijd, was het billenknijpen en nagelbijten voor de staf, spelers en meegereisde fans totdat na 96 minuten een uitzinnig feestje losbarstte en jarenlang ingehouden emoties loskwamen.De tweede klasse is vanaf volgend seizoen een goed voetballend en hecht vriendenteam rijker.

Tekst en foto’s: Frank van Paridon

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)