Enoh zoekt naar ideale invulling van zijn leven na het profvoetbal

Nadat Eyong Enoh begin 2020 stopte met profvoetbal dacht hij na over waar hij zich na zijn actieve voetbalcarrière wilde settelen. Het werd Amsterdam, door zijn tijd bij Ajax de ideale plek. Inmiddels draagt hij ook het Ajax-shirt weer, al kwam dat eigenlijk per toeval tot stand.

Ik was in gesprek met Corné Groenendijk van de Ajax Coaching Academy, toen hij vertelde over Ajax amateurs en vroeg of dat niet iets voor mij was”, vertelt de middenvelder. “Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Ajax amateurs gehoord en dacht dat daar misschien oud-Ajax-spelers van een jaar of vijftig rondliepen. Maar toen hij me er meer over vertelde, werd ik snel enthousiast en besloot ik om een keer mee te trainen.”

Van het één kwam het ander en zo is Enoh dit seizoen onderdeel van de selectie van Ajax zaterdag: “Ik heb het goed naar m’n zin en voel geen druk, het gaat vooral om fit blijven. Natuurlijk wil ik ook nog steeds wedstrijden winnen. Het blijft Ajax en Ajax heeft bepaalde waarden, ook bij de amateurtak.

Naast dat hij zelf fit wil blijven, wil hij ook graag zijn jongere teamgenoten op weg helpen: “Als ze het willen, kunnen ze het echt gaan maken en het misschien schoppen tot bijvoorbeeld de Keuken Kampioen Divisie. Als ik ze daarbij kan helpen, vind ik dat mooi om te doen.”

Het begeleiden van jongere spelers is één van de dingen die hij interessant vindt. Maar of daar ook zijn toekomst ligt, weet hij nog niet. “Ik heb een master in sportmanagement en vind dat erg interessant, maar ook coachen vind ik interessant. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe ik invulling wil geven aan mijn leven na het voetbal.”

Enoh vertelt eerlijk over dat die zoektocht soms lastig is, maar een zwart gat is het wat hem betreft zeker niet: “Het kost tijd om de switch te maken en ik geef mezelf die tijd en ruimte. Ik vergelijk het met het zoeken naar een nieuwe radiozender. Soms kom je in een zone zonder muziek, of kom je een zender tegen met muziek die je niet leuk vindt. Het is zoeken naar de juiste zender. Het is een transitie, maar ik maak me er niet druk om.”

Zo kijkt hij ook naar het spelen bij Ajax zaterdag: “Ik weet nog niet hoe lang ik blijf spelen. Zo lang ik het leuk vind en het te combineren is met de andere dingen die ik wil doen.” Hoe de toekomst eruit ziet, weet Enoh dus nog niet precies, maar de komende tijd is hij in ieder geval druk met het afronden van zijn boek: “Het afgelopen jaar heb ik aan een boek gewerkt over mijn ervaringen toen ik van Ajax Cape Town naar Amsterdam kwam. Alles ging toen zo snel en een paar jaar later begon ik pas te beseffen wat er allemaal was gebeurd. Met dit boek wil ik jonge Afrikaanse spelers helpen en ze bewust maken van wat er op hen afkomt.”

Foto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)