FC Aalsmeer afgetroefd door eersteklasser

Als winnaar van een periode toegelaten tot de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse, had men bij FC Aalsmeer ongetwijfeld meer gehoopt en verwacht van het bezoek aan Die Haghe. De in de eerste klasse A op de twaalfde plaats geëindigde Hagenaars maakten echter meteen in de eerste ronde van de nacompetitie korte metten met de aspiraties van de ploeg van coach Ted Verdonkschot. De uitslag, 3-2 in het voordeel van de thuisploeg, vormde over negentig minuten bezien een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen. De ambitieuze Aalsmeerders treden daarom komend seizoen opnieuw aan in de tweede klasse.

In het begin van de wedstrijd zag het er beslist nog rooskleurig uit voor FC Aalsmeer. In de van beide zijden afwachtende startfase bleek al snel dat er behoorlijk wat spanning op de ploegen stond. Binnen het kwartier vond scheidsrechter Kool het nodig om al twee keer met geel te wapperen, en een opstootje na een forse overtreding van Die Haghe kon met de grootste moeite gesmoord worden. Krap twintig minuten gespeeld deed zich de mogelijkheid voor waarop FC Aalsmeer wachtte. Een in de vrije ruimte achter de verdedigingslinie gedropte bal werd perfect opgepakt door Mike Dam. Vrij voor de Haagse doelman faalde de topscorer niet. De voorsprong had bevrijdend moeten werken, maar gek genoeg leek juist het tegenovergestelde te gebeuren.

Die Haghe kreeg met de minuut meer grip op het spel, met name op het middenveld. Kleine kansjes voor het doel van Aalsmeer-doelman Caril Heeren werden steeds grotere kansen. Heeren zag zichzelf zelfs geklopt door een vlammend afstandsschot, maar had het geluk dat de lat hem te hulp schoot. De waarschuwing aan het adres van de roodgroenen was duidelijk, van een eersteklasser win je niet zomaar eventjes. Gewaarschuwd of niet, even later ging het toch mis toen de rappe Haagse flankaanvaller Phiras Chehoudi weer eens langs zijn tegenstanders slalomde. Mark Rutgers wist niets anders te doen dan door hem binnen de zestien meter onderuit te halen. Caril Heeren kan vervolgens niets uitrichten op de door Sander de Jong ingeschoten strafschop. Met de gelijke stand en het onmiskenbare overwicht van de kant van de thuisploeg, waren de Aalsmeerse vooruitzichten opeens een stuk soomberder geworden.

Helemaal mis ging het in de openingsfase van de tweede helft. Nog voor er vijf minuten waren gespeeld keek FC Aalsmeer tegen een 3-1 achterstand aan. Eerst had Heeren geen verweer op een in de kruising geplaatst schot van De Jong, waarna Sebastiaan van der Starre in de volgende aanval met een doeltreffende schuiver nog een extra schep zout in de Aalsmeerse wonden strooide.
“Wij kwamen bar slecht uit de rust. In vijf minuten verloren we de wedstrijd doordat we de tegengoals te gemakkelijk weggaven,” zag Ted Verdonkschot tot zijn afgrijzen. Waarbij aangetekend moet worden dat het direct daarna nog erger had kunnen worden als Sander de Jong ook zijn tweede strafschop van de dag had benut. Deze keer echter keerde Heeren de inzet, waarmee hij de hoop voor zijn ploeg in theorie nog in leven hield.

Verdonkschot bracht verse krachten in, maar meer dan een optische kentering bracht dat niet teweeg. De robuuste verdedigers van Die Haghe wisten namelijk wel weg met de lange ballen richting Mike Dam, Axel Wendt en ten lange leste ook invaller Thierry van der Kooye. Desondanks kwamen er zowaar enkele scoringsmogelijkheden. “Kansen genoeg, ik zag zo een stuk of vijf opgelegde mogelijkheden,” stelde Ted Verdonkschot vast. “Maar we misten ze allemaal.” Op één na dan, toen Thierry van der Kooy twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd toch nog raakprikte. Het bleek te laat om het tij nog te keren, ondanks nog flink wat bijgetelde extra tijd.

“Misschien was deze wedstrijd tekenend voor ons seizoen, wat op zich prima was maar uiteindelijk toch een seizoen werd van net niet. In een wedstrijd als vandaag, waarin het erom ging, was het niet goed genoeg. Eigenlijk is het typerend voor hoe het ging vandaag dat Stefan de Bruin met zijn 18 jaar bij ons de beste speler was. We hadden het lastig met hun middenveld, van waaruit ze steeds weer hun vleugels bereikten. In de competitie ging het ook te wisselend. Soms speelden we uitstekend, maar vooral tegen lager geklasseerde ploegen lieten we gewoon teveel punten liggen. Hoe dat kan? Te weinig stabiel misschien, en een te smalle basis sowieso.”

Ervaren als Verdonkschot als trainer is, verheelde hij zijn teleurstelling niet maar keek hij toch ook al vooruit naar een nieuw seizoen in de tweede klasse. “Dan gaan we het opnieuw proberen. Met een selectie die op cruciale posities aangevuld is. Het is niet goed dat ik nu concreet namen noem, je hebt vandaag kunnen zien om welke posities dat kan gaan. Zelf zie ik het zo dat wij bij FC Aalsmeer met een project bezig zijn, dat ons uiteindelijk naar iets moois zal leiden.”