FC Aalsmeer geeft bij Victoria niet thuis in titelrace

In het hevige gedrang om de koppositie in de Eerste klasse B was het zaak voor FC Aalsmeer om uit bij Victoria niets anders dan de volle buit te pakken. Geen eenvoudige opdracht, omdat de Hilversumse middenmoter eerder dit seizoen al prima resultaten behaalde tegen hoger geklasseerde ploegen. Vorig jaar november eindigde de thuiswedstrijd in Aalsmeer in 1-1, nadat ver in de extra tijd coach Ted Verdonkschot zijn elftal nog de gelijkmaker zag incasseren.

Gewaarschuwd of niet, op de grens van Hilversum en Loosdrecht liet FC Aalsmeer zich juist op een cruciaal moment in de titelrace de kaas van het brood eten door met duidelijke cijfers (3-1) de winst aan de Victoria te laten. “Je hebt in een seizoen soms zo’n wedstrijd,” verzuchtte Verdonkschot na afloop. “We hadden niet hoeven verliezen, persoonlijke fouten deden ons de das om. Erger nog is dat onze instelling duidelijk niet goed was. Onze begin was veel te slap, we leken het te gemakkelijk op te nemen. Het besef dat je zo’n wedstrijd echt niet op 80% wint was er blijkbaar niet.”

In de openingsfase waren de Aalsmeerders inderdaad totaal niet bij de les. Het waren de gastheren die de lakens uitdeelden, wat direct al resulteerde in een reële scoringsmogelijkheid die invaller-doelman Saverio Zondag maar net over de lat zag zeilen. De vervanger van de geblesseerde vaste doelman Marijn van Wandelen moest echter daarna al heel snel capituleren op een van richting veranderde inzet. Nauwelijks zeven minuten gespeeld keek FC Aalsmeer daardoor al tegen een 1-0 achterstand aan. Om de dreigende averij af te wenden moesten de groenroden snel uit een ander vaatje tappen, een besef dat vanaf dat moment alsnog in de ploeg leek in te dalen. Nog geen twee minuten na de openingstreffer misten achtereenvolgens Oliver Rifai en Mike Vreekamp uitstekende kansen op de gelijkmaker. Omdat ook Victoria de nodige mogelijkheden bleef afdwingen genoot het publiek van een zeer open wedstrijd. Hoe verder de eerste helft vorderde, hoe meer FC Aalsmeer ten aanval trok. Vaak werd daarbij gegrepen naar het wapen van de lange bal. Al die aanvalsdrang leverde echter niets op, behalve een aantal hoekschoppen en twee opgelegde mogelijkheden voor Luke Vahle en Giliano Eijken. Tegenslag dat kort voor rust middenvelder Axel Wendt geblesseerd naar de kleedkamer moest.

Twee persoonlijke fouten

Ted Verdonkschot zag zijn elftal na de hervatting wél overtuigend uit de startblokken schieten. De gelijkmaker hing in de lucht en nog binnen tien minuten was Luke Vahle degene die met een simpele intikker de ploegen weer op gelijke hoogte bracht. Met Mike Vreekamp als stuwende kracht op het middenveld werd nadrukkelijk gezocht naar méér, maar Victoria was nog lang niet rijp voor de sloop. Integendeel, de Hilversummers doken nog steeds met regelmaat gevaarlijk in het doelgebied van Zondag op. Alertheid was geboden, maar juist op dat punt liet FC Aalsmeer het lelijk liggen. Met nog ruim twintig speelminuten op de klok verslikte Zondag zich opzichtig in het aanspelen van een verdediger voor hem. Onmiddellijk gevolg: balverlies, de andere verdedigers uit positie én een vijandelijke aanvaller die de hoek voor het uitzoeken had en dat ook onberispelijk deed. Opnieuw op achterstand probeerde FC Aalsmeer het nog wel, maar vanaf de zijlijn was duidelijk zichtbaar dat de echte spirit er deze middag gewoon niet was. Ook een dubbele wissel met de entree van Mark Ruessink en de pas 18-jarige Joep Buis bracht daar geen verandering meer in. Victoria kwam zelfs nog op 3-1, eveneens door een persoonlijke fout. Deze keer was het linksback Djamai Werkzaam die een bal veel te zacht op zijn doelman terugspeelde. De Victoria-spits greep het buitenkansje met beide handen aan.

Toen de uitslagen van de andere velden binnenkwamen werd duidelijk dat FC Aalsmeer uitstekende zaken had kunnen doen. Koploper Zuidvogels speelde gelijk, evenals nummer twee DVVA. BFC, de andere sterke concurrent, was deze middag vrij. Het mocht niet zo zijn, maar gevolg van het collectieve puntenverlies aan kop van de ranglijst is wel dat Ted Verdonkschot zijn ploeg zeker nog mee ziet doen voor de eindzege. “Dit is een prachtig spannende competitie,” was dan ook zijn treffende slotwoord.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Eerste Klasse B

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)