FC Aalsmeer incasseert zevenklapper van Rijnsburgse Boys

De gedachte van trainer Ted Verdonkschot om zijn FC Aalsmeer te laten oefenen tegen Rijnsburgse Boys was begrijpelijk, gezien zijn eigen succesrijke verleden als coach van de topamateurs uit Rijnsburg. Tussen 2003 en 2009 pakte hij met zijn toenmalige selectie maar liefst 3 kampioenstitels in de Hoofdklasse, in die jaren het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. Het was bovendien een goede gelegenheid om zijn huidige ploeg, behoorlijk succesvol acterend in de tweede klasse, te laten wennen aan de tegenstand op hoger niveau. De club wil immers graag zelf naar een hoger niveau doorstromen.

In dat licht bezien was de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende 0-7 nederlaag een ontnuchterende ervaring. Verdonkschot ging na afloop de realiteit dan ook niet uit de weg: “Ik had natuurlijk de hoop dat het verschil niet al te groot zou zijn, en in ieder geval kleiner dan dat het vanmiddag was.”

Tegelijktertijd zocht de Aalsmeer-coach naar de leermomenten van het duel. “Als belangrijkste geldt dat we lekker hebben geoefend. Het was leerzaam om nu een keer te ervaren hoe het is als wij niet de lakens kunnen uitdelen, zoals we in onze eigen competitie meestal wel doen. De ploeg had er moeite mee, dat was duidelijk. Wat ons niet lukte was om dicht bij elkaar te blijven. Een deel van de ploeg probeerde hoog druk te blijven zetten, terwijl een ander deel achteruit wilde. Over deze dingen hebben we in de kleedkamer nagepraat. De wedstrijd is trouwens gefilmd, daar kunnen we later nog wel meer mee doen.”

Cijfermatig verliep de eerste helft nog helemaal niet zo desastreus voor de thuisploeg. Rijnsburgse Boys was al na een paar minuten de bovenliggende partij, dankzij trefzekere omschakeling en bovenal balcirculatie in een hoger tempo. De kansen regen zich dan ook aaneen voor het doel van FC Aalsmeer. Een aantal doelpogingen waren net niet zuiver genoeg, maar het was in belangrijke mate aan de kwaliteiten van doelman Caril Heeren te danken dat de rust werd bereikt met slechts een 0-1 achterstand. In aanvallende zin slaagden de Aalsmeerders er gedurende de eerste vijfenveertig minuten niet één keer in om een vuist te maken. Aanspeelpunt Thierry van de Kooye stond te geïsoleerd en meestal ook te goed afgedekt door de geslepen laatste linie van Rijnsburgse Boys.

De rust werd gebruikt om een flink aantal spelers te wisselen. Zo kwam Van der Kooye niet meer terug op het veld, en werd Heeren gewisseld voor Jesse Haak. “Een uitprobeersel,” aldus Verdonkschot over de invalbeurt voor de tussentijds van Noordwijk overgekomen doelman. Haak had het tij echter niet bepaald mee. De Rijnsburgers, met halverwege de tweede helft in totaal acht vers ingebrachte krachten, sneden met hun aanvallen bij vlagen als mes door de defensieboter. De 0-2 en 0-3 waren daardoor onvermijdelijk, waarna er echter toch nog een fase volgde waarin FC Aalsmeer zich een ietsje oprichtte. Er was wellicht een eretreffer te halen, maar vanaf twintig minuten voor tijd diende Rijnsburgse Boys de absolute genadeklap uit. In amper vijf minuten tijd versprong het scorebord van 0-3 naar 0-7. Kort daarna kreeg Rachid El Yaghmouri eindelijk een scoringskans, feitelijk de eerste echt grote mogelijkheid voor FC Aalsmeer. De Rijnsburgse doelman bleek echter ook van van tweede divisie-niveau te zijn.

“De winterstop is nu begonnen,” realiseerde Verdonkschot zich. “Deze wedstrijd kon nog, maar vanaf volgende week is wedstrijden spelen niet verstandig. Dan hebben we de zaterdagen nodig om te trainen. Misschien kunnen er op dinsdag zes of zeven man overdag komen, maar dat is het dan wel. Het is zaak om fit te blijven, en natuurlijk is het jammer dat we in de competitie net in een flow zaten met vier overwinningen op rij. Maar goed, we gaan er maar het beste van maken.”

Mits corona niet nog langer roet in het eten gooit, hervat FC Aalsmeer de competitie in Zaterdag 2a op zaterdag 22 januari 2022 tegen lijstaanvoerder HBOK. De achterstand voor nummer drie FC Aalsmeer bedraagt vijf punten.

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Ton van Eenennaam