FC Aalsmeer wint met tien man 

Achteraf bezien was de veldverwijzing van verdediger Jelmer van der Kamp cruciaal voor het verloop van uitbeurt van FC Aalsmeer bij Argon in Mijdrecht. Scheidsrechter Peetoom toonde zich met nog een halfuur te spelen resoluut in zijn beslissing. Direct rood, na wat beoordeeld werd als een natrappende beweging van Van de Kamp, maakte dat er nog maar tien roodgroenen overbleven om er een acceptabel resultaat uit te slepen. Tot op dat moment beleefde de ploeg van trainer Ted Verdonkschot een moeizame middag tegen het niet kwaliteitsrijke maar wel stugge Argon. Op het scorebord stond nog altijd een bloedeloze 0-0, maar met een man minder en met de harde wind pal tegen leek het een hels karwei te worden om overeind te blijven. Dat er vervolgens toch nog een 0-2 overwinning werd afgedwongen stemde een ieder in het kamp van FC Aalsmeer dan ook dik tevreden. 

Direct vanaf het eerste fluitsignaal zette FC Aalsmeer de thuisclub vast op eigen helft. Geholpen door wind en regen in de rug leverde dat in de eerste vijf minuten al twee hoekschoppen op. Tot echt grote mogelijkheden kwam het voorlopig echter niet, daarvoor was het voor het doel van Argon meestal simpelweg te druk. Verdonkschot: “Zeker in het begin speelde Argon met vijf verdedigers. Dat maakt het voor ons knap lastig om er doorheen te komen. Daarnaast was het ook zo dat wij voorin niet altijd de juiste keuzes maakten.” Met dat laatste doelde de coach op het feit dat de mogelijkheden, die er door het aanhoudende overwicht uiteindelijk toch kwamen, niet benut werden doordat eindpasses net niet aankwamen. Andere kansen gingen verloren als gevolg van niet zuiver genoeg richten, zoals met name de op zich zeer ijverige Lennard Eijsvogels daarbij een paar keer geen geluk aan zijn zijde had. Ludnardo Schoop probeerde het halverwege het eerste bedrijf met een vlammend afstandsschot, maar vond de vuisten van de doelman op zijn weg. Onderwijl was het zaak om alert te blijven op de gaandeweg de eerste helft in aantal toenemende uitbraken van Argon. De offensieve speelwijze bood de tegenstander namelijk regelmatig ruimte rond de Aalmeerse verdedigingslinie. 

De tweede helft bracht in eerste instantie meer van hetzelfde, met als enig verschil dat Argon nu met de wind in de rug speelde en alleen al daardoor het spel meer naar de helft van FC Aalsmeer kon verplaatsen. Ted Verdonkschot keek het nog zo’n tien minuten aan, alvorens Ludnardo Schoop te wisselen voor Mike Dam. “Met Mike wilde ik meer balvastheid in de ploeg brengen, want met minder balverlies kom je nu eenmaal beter in je eigen spel.” Nog voor er effect van deze wissel zichtbaar werd, zette de rode kaart voor Van de Kamp de wedstrijd geheel op zijn kop. Argon maakte zich op om de beslissende klap uit te delen. Even leek FC Aalsmeer te wankelen, maar dat bleek slechts schijn. Want het aandringende Argon bood de Aalsmeerse aanvallers aanzienlijk meer ruimte dan toen het nog elf tegen elf was. Dylan Nieuwendijk kwam al snel in kansrijke positie. Even later zag invaller Malick Lowe een afstandsschot niet goed verwerkt worden, waarna Mike Dam vanuit de kluts 0-1 wist aan te tekenen. Na die niet meer verwachte treffer was de ontlading begrijpelijk groot. Het zou echter nog mooier worden, dankzij Spits Luke Vahle die acht minuten voor tijd feilloos inkopte uit een vrije trap van aanvoerder Axel Wendt. FC Aalsmeer liet de verdubbelde voorsprong in de resterende minuten geen moment meer in gevaar komen.

“Ik geef de jonge spelers in mijn ploeg een groot compliment, zij hebben keihard gewerkt,” glunderde Verdonkschot na afloop. “Neem bijvoorbeeld Dylan Nieuwendijk, 20 jaar oud nog maar. En ook Lennard Eysvogels bleef maar gaan. De ploeg heeft vandaag weer flink wat vertrouwen opgebouwd waar ze verder mee kunnen.”

FC Aalsmeer vond zichzelf aan het eind van de regenachtige middag terug op de tweede plaats, op één punt achter koploper BFC. Herinnerd aan zijn uitspraak van enkele weken terug over handhaven in de eerste klasse als doelstelling, reageerde Verdonkschot met een knipoog: “Ons veldspel moet echt nog een stuk beter, maar let op, wij doen het stapje voor stapje.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Eerste Klasse B

Tekst: Jakob Kos

Bekijk alle foto’s van Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)