Home / Algemeen / FC Abcoude de minst slechte in kelderduel met DCG

FC Abcoude de minst slechte in kelderduel met DCG

Slechte wedstrijden winnen is ook een kunst. De afgelopen weken kreeg Tonnie Bras vaak genoeg de complimenten voor het goede spel van zijn FC Abcoude, maar bleven de punten uit. In het degradatieduel met concurrent DCG kwam daar verandering in. Door een 1-3 overwinning klimt Abcoude zelfs naar een veilige plek in de zondag tweede klasse B.

“Een dramatische wedstrijd”, zei Bras, “maar ik ben hier blijer mee dan met die vorige duels waarin we met lege handen achterbleven.” Vooral omdat er nu wat druk op de ketel stond. Beide ploegen hadden moeite daarmee om te gaan en zeker in het eerste kwartier leek zowel DCG als Abcoude de bal liever niet dan wel te willen hebben. “Och, och, wat hebben we veel balverlies geleden. Het was soms echt een opgave.”

Het voordeel van de gasten was dat zij precies toesloegen op de juiste momenten. Halverwege de eerste helft opende Martijn Groen de score voor Abcoude, nadat Lars Beukeboom een verre inworp verlengde: 0-1. Enkele minuten later had de aanvoerder ook zijn tweede van de middag moeten maken. Uit een voorzet van Terence Koswal mikte Groen niet goed met zijn hoofd.

In het begin van de tweede helft kwam DCG op gelijke hoogte. Noureddine Harrouni leverde de bal panklaar af bij Björn van Breenen voor de 1-1. Deze gelijke stand bleef welgeteld 35 seconden op het scorebord staan. De Amsterdammers waren waarschijnlijk nog niet klaar met juichen, Abcoude zocht direct vanaf de aftrap de aanval en Groen maakte alsnog zijn twaalfde van dit seizoen: 1-2. “Achteraf schaam je je voor dat soort momenten. Dan denk je: doe iets meer ingetogen. Het is niet de eerste keer dat we een goal maken en ‘m binnen de kortste keren ook weer tegen krijgen. Daar mag je wat van leren”, zei Brian Veldhuizen, interim-trainer van de Amsterdammers.

DCG kreeg nog wel een paar goede kansen om opnieuw terug te komen. Van Breenen raakte van een afstandje de lat en een wippertje van Harrouni over doelman Jeffrey IJmker eindigde langs de verkeerde kant van de paal. Een pupillenfout van invaller Zamorano Bourne, die de bal knullig verspeelde aan Jendro Halman, leidde de 1-3 in. Halman maakte hier dankbaar gebruik van.

Toch was het duel nog niet gespeeld. Een minuut later kreeg DCG namelijk een strafschop na een onhandige actie van Giovanni Kasanwirjo bij Chelton Linger. Harrouni eiste de bal op en tot ieders verbazing probeerde hij een ‘panenka’ die iets te hoog gemikt werd. Veldhuizen: “Het lijkt mij er niet echt de wedstrijd naar om de penalty zo te nemen. Ik ben het ook niet van hem gewend. In zo’n fase een vreemde keuze.”

In plaats van een spannende slotfase werd Abcoude op die manier in het zadel geholpen door de thuisploeg. Bras kon opgelucht ademhalen. “Ik heb met mijn collega te doen dat zoiets gebeurt. Echt ongelooflijk.” Overigens was het niet de eerste keer dat DCG, op welke manier dan ook, punten gaf aan een tegenstander alsof het cadeautjes zijn. Veldhuizen: “We geven doelpunten te makkelijk weg. Dat is een beetje het verhaal van dit seizoen.”

Abcoude steeg naar de veilige elfde plek, twee punten boven de nacompetitiestreep, en DCG zag hekkensluiter FC Weesp (dat met 1-1 gelijkspeelde bij Hooglanderveen, red.) op gelijke hoogte komen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag tweede klasse B.