FC Abcoude delft het onderspit tegen SCPB'22

FC Abcoude dichtbij bekerstuntje, SCPB’22 wint alsnog

‘Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen. Coach Danny Hijzelendoorn van SCPB’22’

Bijna, bijna verraste FC Abcoude. Het was uiteindelijk het ‘onoverwinnelijke’ SCPB’22 dat aan het langste einde van het touwtje trok: 2-1.

Een mooi affiche zondagmiddag midden oktober. De ongeslagen en ongenaakbare koploper van de derde klasse (FC Abcoude) op bezoek in het hol van de leeuw; het terrein van de fusieclub SCPB’22 (medekoploper in de tweede klasse). Het publiek stond niet in dikke rijen voor de ingang voor deze bekerkraker, maar langs de lijn was het sportpark prima bezet. Bij thuisploeg SCPB’22 ontbraken een aantal vaste krachten in de basis opstelling. FC Abcoude trainer Anthony Servinus had zijn ploeg maar op één positie hoeven wijzigen.

SCPB’22 begon voortvarend aan het duel en kreeg in de eerste minuut al een grote mogelijkheid, nadat een vrije schop was toegekend door arbiter Seyhan Mutlu. Mike Ruijter mikte deze mogelijkheid iets te ruim over. Geen probleem dus voor Abcoude keeper Niels Neering, die ook nog eens op de juiste plek stond. Maar echt op de banken kregen SCPB en Abcoude de toeschouwers zondagmiddag verder niet meer in hun bekerduel. De veelbelovende start kreeg geen goed vervolg.

Na ongeveer 25 minuten kwam het eerste echte gevaar van Dave Brouwers namens Abcoude. Het was ook gelijk de 0-1. Zijn schot vanaf de rand 16.5 meter was niet te stoppen voor Desmond van de Moot, die René de Jong vandaag verving bij de thuisploeg. Deze goal viel feitelijk uit het niets. Beide ploegen deelden wel enkele speldenprikjes uit, SCPB controleerde wat meer maar verder dan dat kwam het niet. Toch kwam SCPB bijna nog langszij voor de rust, een schotje voorlangs was het enige serieuze en laatste wapenfeit voor de theepauze.

Jesse Ringelberg kwam direct na rust de thuisploeg van nieuwe energie voorzien en bijna sorteerde dit effect. Riad Lilipaly kreeg een opgelegde mogelijkheid, maar ook hij faalde in de afwerking. Het duel kabbelde voort, waarin Abcoude soms te afwachtend leunde op de 0-1. Na de eerste grote kans van SCPB bleef het spelbeeld in de tweede helft vrijwel hetzelfde: SCPB had iets meer de bal en Abcoude stoorde vooral. Het lukte beide teams niet om de bal meer dan vier keer zonder onderbreking naar elkaar te spelen. Heel grote kansen voor de ploeg van trainer Danny Hijzelendoorn bleven daarom nog uit. Beetje bij beetje wist SCPB echter de regie volledig naar zich toe te trekken en wat kansjes te creëren.

Lilipaly ziet zijn inzet voorlangs gaan

De drie grootse kansen waren er echter voor Abcoude-spits Milan Geertsma. Hij kreeg enkele opgelegde mogelijkheden, mede op aangeven van Genaro Snijders, om het duel in het slot te gooien. Maar deze kansen kon hij niet verzilveren. Ook Snijders zelf mocht aanleggen voor een vrije trap, het houtwerk trilde na. Geen doelpunt.

Met het inbrengen van Dennis Dinkgreve en Ralf Fenne maakte SCPB uiteindelijk het verschil. Het was Dinkgreve zelf die kort na zijn invalbeurt halverwege de tweede helft zijn team op 1-1 bracht. Hij zorgde binnen zijn team voor meer stabiliteit, simpel spel en minder balverlies. De laatste invaller, Edinho Lith, stond vlak voor het einde op de juiste plaats voor het doel en prikte heel stiekem met de binnenkant voet de 2-1 binnen. SCPB voorkwam zo een penaltyreeks en mogelijke uitschakeling. De druiven waren zuur aan de kant van Abcoude, de opluchting, blijdschap en ‘high fives’ bij de thuisploeg gingen over het hele sportpark . De tweedeklasser uit Badhoevedorp was gedurende wedstrijd wél de bovenliggende partij en was met de 2-1 dan ook de terechte winnaar.

SCPB aanvoerder Dominique Sweers vatte het na afloop goed samen: “Nee, ook vandaag was het geen makkelijke wedstrijd. Het is goed dat we jongens in het team hebben die ook hun minuten maken. We hebben iedereen keihard nodig, ook omdat we geen tweede (selectie)elftal hebben. Daardoor kregen een aantal jongens rust, die normaliter meer minuten spelen in de reguliere competitie. Het gaat lekker in de competitie en we zijn een ronde verder in de beker. De komende tijd krijgen we alle topploegen op ons pad. Ik kijk er naar uit, in deze leuke competitie met veel regioclubs. We zijn een goede hechte groep met veel onderlinge vriendschap, dat maakt ons behoorlijk sterk op het veld”.