FC Abcoude gaat onderuit op bezoek bij Olympia Haarlem

FC Abcoude heeft dinsdagavond in zijn tweede oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen een nipte nederlaag geleden. De ploeg van trainer Anthony Servinus verloor het duel met Olympia Haarlem met 2-1.

Olympia Haarlem mag dan wel in de derde klasse voetballen, maar de vereniging beschikt over een uitstekend eerste team dat evenals de afgelopen jaren dit seizoen aanspraak maakt op promotie naar de tweede klasse. FC Abcoude realiseerde zich van tevoren dan ook dat het geen eenvoudige opgave was om de Haarlemmers te verslaan. Het was voor de spelers van FC Abcoude bovendien de laatste wedstrijd voor een korte vakantie. Servinus gebruikte de afgelopen tweeënhalve week om fitter te worden, waarna de spelers weer voor even vrijaf kregen.

De oefenmeester startte tegen Olympia Haarlem met een zeer jong middenveld, waardoor de club vanaf de openingsfase moeilijk grip kreeg op de tegenstander. De spelers van FC Abcoude raakten de bal vaak snel kwijt en stonden na balverlies meermaals niet goed. Dat zorgde ervoor dat Olympia Haarlem vaak eenvoudig onder de druk van de tegenstander uit kon spelen. Na een paar minuten spelen kwam de thuisploeg dan ook op voorsprong door een droge schuiver in de linkerhoek: 1-0.

FC Abcoude had na de openingstreffer moeite om zijn rug te rechten. Het team ging verder achteruitlopen en leek noodgedwongen te gokken op de counter. Die kwam er via aanvaller Sander Snoek. De spits veroverde tijdens de opbouw van Olympia Haarlem de bal en kon zomaar richting de keeper dribbelen. Het was voor hem vervolgens nog maar een koud kunstje om de bal onder de doelverdediger door over de doellijn te krijgen: 1-1. Een paar minuten later leek FC Abcoude zelfs op voorsprong te komen. Wat Snoek echter wel lukte, slaagde Gioney Capello niet in.

Aan de andere kant bleef Olympia Haarlem eveneens gevaarlijk. De gastheer zette met zes man druk wanneer FC Abcoude vanaf de keeper probeerde op te bouwen. Wanneer het de bal vervolgens veroverde, was het razendsnel bij het doel om kansen te creëren. Het resulteerde onder meer in een schot dat de binnenkant van de paal raakte, maar vervolgens uit het doel ging. Vlak voor rust was het alsnog raak. De spits van Olympia Haarlem mocht in het strafschopgebied zomaar wegdraaien met de bal en raakschieten: 2-1.

In de tweede helft haalde Servinus het jonge middenveld naar de kant en zette hij een aantal jongens met meer ervaring binnen de lijnen. Ook met de wissels bleef FC Abcoude echter moeite houden met het behouden van balbezit en het vinden van de vrije man. Olympia Haarlem bleef voetballen en behield het overwicht in het duel. De bezoekers hadden vooral moeite met de rechterkant van Olympia Haarlem, waardoor FC Abcoude niets anders kon dan gokken op de counter. De stand bleef daardoor op 2-1 steken.

Servinus zag bovenal een leerzame wedstrijd voor zijn ploeg. “Olympia Haarlem is zeker geen eenvoudige tegenstander, waardoor dit een nederlaag is die we kunnen incasseren”, vertelde hij na de wedstrijd. “We hadden zowel in de eerste als tweede helft weinig rust aan de bal, waardoor de tegenstander steeds kon komen.” De hoofdtrainer gebruikte de wedstrijd ook om de nodige tactieken uit te proberen. “In de competitie hopen we eenvoudig van systemen te kunnen wisselen, wat het makkelijker maakt om wijzigingen aan te brengen. De afgelopen tweeënhalve week hebben we hard gewerkt, dus de jongens hebben nu vakantie verdiend.”

Tekst: Jordi Smit