FC Abcoude succesvol in derde klasse: “Maar we moeten met beide benen op de grond blijven staan”

FC Abcoude gaat met een tweede plaats in de derde klasse de winterstop in. Met die prestatie mag de ploeg van Anthony Servinus best tevreden zijn. Het biedt de mogelijkheid om in het nieuwe jaar voor promotie naar de tweede klasse te spelen, al weet de oefenmeester dat dit een lastige uitdaging is.

Hoewel de club over een uitstekende spelersgroep beschikt die in de competitie bovenin kan meedraaien, zat het dit seizoen niet altijd mee. Waar FC Abcoude veel last had van blessures en daardoor wedstrijden lang niet over hun beste spelers kon beschikken, zaten de resultaten aan het begin van het seizoen eveneens tegen. De club speelde in de uitduels met VVZA en APWC gelijk, waardoor het na drie wedstrijden al vier verliespunten had.

Sindsdien won FC Abcoude al haar competitieduels, met de wedstrijd van afgelopen weekend als uitschieter. Het won toen met maar liefst 8-0 van JOGA Fortius. “We merkten aan het begin van het seizoen dat spelers na een lange coronastop weer moesten wennen. Aangezien ze weer volle bak moesten op het voetbalveld, liepen we tegen wat blessures aan. Twee weken geleden waren we voor het eerste weer eens redelijk compleet.”

Ondanks de valse start blijft FC Abcoude bovenin de ranglijst meedoen. Met de teruggekeerde spelers krijgt Servinus steeds meer de gelegenheid om aan zijn speelwijze te werken. De oefenmeester hamert daarbij vooral op het verdedigende aspect. “Dan gaat het niet alleen om onze verdedigers, maar ook over wat onze aanvallers en middenvelders doen wanneer ze de bal kwijtraken. Wanneer zij direct drukzetten op de tegenstander en deze geen ruimte geven om te voetballen, dan geven we onze verdedigers meer lucht om hun taken uit te voeren. We moeten kortom van elkaar weten hoe we in verdedigend en aanvallend opzicht staan.”

FC Abcoude hoopt aan het einde van het seizoen naar de tweede klasse te gaan, maar Servinus weet dat er dan nog veel werk aan de winkel is. Zo is het belangrijk om beter te anticiperen op het strijdplan van de opponenten. “Het winnen van wedstrijden klinkt eenvoudig, maar dat is het lang niet altijd. Iedereen stelt zich op ons in en speelt slim een ander systeem, waardoor we soms andere dingen kunnen verwachten van de tegenstander. We beschikken gelukkig over voldoende zelfvertrouwen om de tegenstander te verslaan.”

De grootste concurrentie lijkt FC Abcoude dit seizoen te kunnen verwachten van Sporting ’70. “Dat is echter niet zomaar gezegd, want de verschillen zijn zeer klein. Het is belangrijk dat we met beide benen op de grond blijven staan en ons steeds op de volgende wedstrijd richten. Met de 8-0 overwinning op JOGA Fortius gaan we goed de winterstop in, maar we moeten volgend jaar zorgen dat we deze reeks eveneens een goed gevolg geven. Hopelijk kunnen we aan het einde van het seizoen dan juichen.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)