FC Amsterdam krijgt zijn eigen scheurkalender

Drie ras Amsterdammers Ted Schoonenberg, Rob van Zuuk en Wim Veldhuisen eren FC Amsterdam. FC Amsterdam ontstond in 1972. De profclub speelde een lange tijd in de Eredivisie en later in de Eerste dDvisie. De drie mannen waren destijds supporters van FC Amsterdam eren de club met een scheurkalender.

FC werd opgericht in 1972 . Trainer Pim van de Meent werd voor de leeuwen gegooid en moest het team tot veel succes leiden in het Olympische Stadion. Speler als Gerard van der Lem, Nico Jansen, Geert Meijer en Heini Otto deden het erg goed in de eerste jaren van FC Amsterdam, maar 10 jaar later viel ook alweer het doek voor de Amsterdamse voetbalclub.

De drie mannen hebben een scheurkalender gemaakt in samenwerking met Het Parool. De Amsterdamse krant juichte het idee meteen toe. “We hadden contact gezocht met Het Parool voor foto’s die we in de kalender konden plaatsen. Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen vond het idee geweldig en wilde het hele idee financieren,” vertelt Wim Veldhuisen, die samen met zijn vrienden tot dit idee kwam. De scheurkalender is een mooi initiatief van de drie vrienden en de volledige opbrengst gaat naar het goede doel: Witte Bedjes.

De stichting Witte Bedjes werd op 3 oktober 1967 opgericht door dagblad Het Parool. De stichting is ontstaan uit een initiatief van Parool-journalist Henri Knap, die sinds 1947 via zijn rubriek ‘Amsterdams Dagboek’ geld inzamelde voor kinderen die tijdens het Sinterklaasfeest in het ziekenhuis lagen, in hun witte bedjes. Stichting Witte Bedjes is nog altijd gelieerd aan Het Parool. De krant zamelt geld in voor zieke, gehandicapte en anderszins hulpbehoevende kinderen.

Het Parool en de drie mannen hebben in eerste instantie 1000 exemplaren gedrukt, waarvan al 250 exemplaren verkocht zijn. De drie vrienden willen met de scheurkalender FC Amsterdam eren en de jongeren van nu bereiken. “De jongeren van nu weten heel weinig over de grote club van vroeger,” legt Veldhuisen uit. De club deed het in de beginjaren heel goed en versloeg zelfs het grote Internazionale van Enea Masiero. De drie vrienden vonden het heerlijk om naar de wedstrijden van FC Amsterdam te gaan. “Het was in die tijd heel anders er was geen vandalisme op de tribunes. Alle supporters zaten door elkaar heen en de mensen applaudisseerde zelfs voor mooie doelpunten van de tegenpartij,” aldus meneer Veldhuisen. In de scheurkalender kan je genieten van prachtige anekdotes van onder meer Joop van Maurik en oud foto’s van de Amsterdamse club.

De kalender is voor €14,95 te bestellen door een mail te sturen naar lezersactie@parool.nl o.v.v. FC Amsterdam scheurkalender.

Tekst: Auke Kooreman

 

 

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)