Home / slideshow / FC Amsterdam Onder 23 werkt samen met Van Riemsdijk Sports

FC Amsterdam Onder 23 werkt samen met Van Riemsdijk Sports

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het negende deel spreken we met FC Amsterdam.

FC Amsterdam besloot na de brand van zes jaar geleden een duidelijkere clubstrategie op te zetten, zodat de vereniging in de toekomst zou floreren. De jeugdafdeling moet daarbij in het middelpunt staan, met als doelstelling om uiteindelijk een goede doorstroming naar het eerste elftal te hebben. De afgelopen jaren zette de vereniging flinke stappen vooruit, en de Onder 23 is de kers op de taart. “We hebben onszelf in 2014 onder meer de vraag gesteld wat we met de opleiding wilden. Als we een vereniging willen zijn die serieus genomen wordt, dan moeten we van onze jeugdopleiding de core business maken. Zodoende zijn we sinds de zomer van 2014 bezig met de jeugd”, legt bestuurder Michael Gaffar uit.

“De onder- en middenbouw heeft de afgelopen zes jaar gigantische stappen gemaakt, waardoor de teams nu op Divisie-niveau of in de hoogste klasses uitkomen. Nu is de laatste fase aangekomen, waarbij de bovenbouw en senioren bij elkaar moeten aansluiten.” FC Amsterdam kiest ervoor om samen te werken met Gwendell van Riemsdijk, die met Van Riemsdijk Sports voor een sterke Onder 23-selectie zorgt. Clubbinding was voor de club daarbij van essentieel belang. “Een deel van de nieuwe selectie heeft bij FC Amsterdam of haar voorganger SV Amstelland United gevoetbald, óf op andere manieren banden met het stadsdeel en de directe omgeving. Daar zitten ook jongens bij die we in het verleden niet hebben kunnen halen. Natuurlijk komen er ook een aantal jongens van buiten, maar dat hebben we in de jeugdafdeling ook, dat is inherent aan prestatievoetbal.”

De Amsterdamse vereniging vond het belangrijk ‘geen club in een club’ te creëren. “We nemen de spelers volledig op als onderdeel van FC Amsterdam. Die jongens komen ook gewoon in aanmerking voor ons eerste elftal. Spelers die minder spelen, krijgen de kans in bijvoorbeeld onze Onder 19 of Onder 17.” De doelstelling is om binnen drie jaar resultaat te zien. “Het gehele sportpark gaat de komende periode op de schop in verband met de stadsontwikkeling De Nieuwe Kern, waardoor we tijdelijk moeten verhuizen naar een locatie 500 meter, hemelsbreed, verderop. Daar staat drie tot vier jaar voor, en die tijd willen we gaan gebruiken om een volwaardige opleiding te worden. Het starten van een O23 is daar de eerste stap in”.

Tekst: Jordi Smit

Pre-order de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)