FC Zaandam wacht gespannen af voor potentiële puntenstraf

FC Zaandam moet nog altijd rekening houden met 3 punten aftrek. De vereniging gelaste in het weekend van 10 oktober alle duels, waaronder de thuiswedstrijd van het eerste elftal tegen HBOK, af vanwege de zorgen rondom het coronavirus. Dat besluit was echter tegen de regels in van de KNVB.

Vanaf dat speelweekeinde waren alle eerste elftallen verplicht om uit te wijken naar kunstgras bij afgelasting. Aangezien FC Zaandam dit naliet, ontving de vereniging een schikkingsvoorstel voor drie punten in mindering. De vereniging besloot niet akkoord te gaan met het voorstel en tekende bezwaar aan. “De aanklager zal daarom opnieuw kijken naar de zaak en een beslissing nemen over het vervolg”, laat een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond aan ons weten. Het kan voor FC Zaandam daarmee drie kanten opgaan: de vereniging krijgt een nieuw, tweede schikkingsvoorstel aangeboden, de zaak wordt geseponeerd of het dossier wordt aangeboden aan de tuchtcommissie die dan een beslissing neemt. In afwachting van deze uitkomst haalde de KNVB de drie punten aftrek uit het systeem, maar dat betekent allerminst dat FC Zaandam deze niet alsnog kan krijgen opgelegd. “Het naleven van deze regel is van belang voor de voortgang van onze competities”, aldus de KNVB.

Opvallend genoeg maakte FC Zaandam de beslissing voor de afgelasting niet omdat het grasveld niet goed genoeg was, maar koos de club hiervoor vanwege de gezondheid van zijn leden. De vereniging liet destijds op zijn website weten: “Vanuit het maatschappelijk belang bezien wil het bestuur van FC Zaandam de groei van het aantal besmettingen beperken, door het aantal bewegingen van teams die uit of thuis voetballen, zoveel als mogelijk te beperken. Meerdere sportverenigingen binnen de regio Zaanstreek Waterland hebben mede op basis van deze afweging besloten om wedstrijden van hun teams af te gelasten.” Het is echter de vraag of de aanklager het belang van deze beslissing inziet en de straf voor FC Zaandam daarmee seponeert. Anders moet de tuchtcommissie zich hoogstwaarschijnlijk over deze actie buigen.

De Zaandamse voetbalvereniging speelde door de afgelasting nog slechts drie wedstrijden in de tweede klasse. FC Zaandam staat met een gelijkspel en twee nederlagen samen met EDO en FC Almere onderaan in de competitie. De openingswedstrijd tegen Waterwijk sloot FC Zaandam nog af met een gelijkspel (1-1), maar de twee volgende duels gingen beide verloren. In de thuiswedstrijd tegen AMVJ leed het een 0-2 nederlaag, terwijl het bezoek bij FC Aalsmeer een 3-1 verliespartij opleverde. Mocht de club alsnog met de drie punten aftrek akkoord gaan, dan komt de ploeg dus tijdelijk op een puntenaantal van -2 te staan.

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)