Fletse vertoning in Goes levert Ajax toch nog een punt op

Zaterdag stond voor Ajax het eerste uitduel van het seizoen op het programma, het werd meteen een lange rit naar Goes. Ajax begon met Jip Bartels en Eyong Enoh in de basis, ten faveure van Timo van Roemburg en Michel van Aggele. Lars Middelwijk verving nog steeds de geblesseerde Serghino Sanchez, daarentegen was Virgil Deen weer teruggekeerd in het doel nadat hij geblesseerd het veld verliet vorige week.

De Amsterdammers kwamen voortvarend uit de startblokken en binnen enkele minuten kreeg het drie corners op rij. Maar Ajax verschoot bijna al zijn kruit in deze openingsfase, want nadat vv Goes zijn eerste kans kreeg in de 10e minuut via Hiep Nguyenbehield de thuisclub het initiatief . Het was de opmaat voor en aantal minuten waarin de rood-witte brigade van trainer Kevin Hollander diverse mogelijkheden kreeg om Ajax op achterstand te zetten. Zo was Huib van Hecke twee keer dichtbij de voorsprong voor de thuisclub. Ajax kwam maar moeizaam op gang en van enig verzorgde opbouw was nog nauwelijks sprake.

Het eerste halfuur was daarom kwalitatief niet best en erg rommelig of zeg maar gerust onsamenhangend. Buiten dat het voetballend ook nog niet liep bij Ajax, moest Stany Dankerlui in de 35e min ook nog eens geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger was Yarimo Janzen. De thuisploeg had de pech dat het eindstation of niet bereikt werd of dat de bal net op tijd werd weg gewerkt door de Ajax-defensie en zo werd de rust bereikt met en 0-0 tussenstand.

Na de pauze werd Anouar Moussa vervangen door Kenneth Misa Danso, echter zijn invalbeurt duurde slechts 12 minuten, waarna hij met een hamstringblessure alweer het veld moest verlaten en vervangen werd door Michel van Aggele. Ondanks deze tegenvaller kwam Ajax wel energiek uit de kleedkamer. Echter was deze opleving van korte duur, daarna vervielen zowel Ajax als vv Goes  weer in het rommelige karakter dat de eerste helft ook zo typeerde.

Ajax kwam maar mondjesmaat tot fatsoenlijke aanvallen en Jip Bartels en Stefan Smal moeten ongetwijfeld en waardeloze middag gehad hebben zonder de gewenste bruikbare ballen. Het ontbrak bij Ajax aan enige vorm van gogme en creativiteit, waardoor het aanvalsspel van de Amsterdammers ver onder de maat bleef en te voorspelbaar was.

De thuisploeg gaf met ruim 20 minuten nog op de klok wel weer wat gas erbij en werd ook nog eens  in het zadel geholpen door Dico Koppers, die de bal te zacht terug speelde op Virgil Deen. Daardoor kreeg Gianni Tiebosch de kans om de 1-0 binnen te schieten, maar zijn poging ging rakelings naast de paal. Het laatste kwartier was aangebroken en Ajax bleef maar de helpende hand toesteken. Ditmaal was het Lars Middelwijk die Tiebosch in staat stelde om de score te openen, maar gelukkig hielp scheidsrechter van Zullichen een handje, door de aanvaller te bestraffen voor een aanvallende fout op doelman Deen.

Het overigens sportieve duel kende in de slotfase toch wat grimmige momenten. Zo moest Renzo Roemeratoe ( vv Goes ) in de 81e min met direct rood vertrekken na een iets te harde actie op Yarimo Janzen, gevolgd in de 86e minuut door Lars Middelwijk, die zijn 2e gele kaart ontving. De wedstrijd leek even zijn sportieve karakter te verliezen, maar de gemoederen waren al snel weer gesust.

Het was inmiddels aftellen geblazen en als één ploeg daar content mee was, dan was het wel Ajax. Toch moest Ajax in blessuretijd nog zijn adem en aantal keer inhouden want in de absolute dying seconds ontsnapte Ajax meerdere malen. Ajax mocht zijn handen dichtknijpen dat deze zeer fletse vertoning nog beloond werd met 1 punt. Volgende week mag Ajax tegen ODIN ’59 laten zien of er progressie in het spel zit.