Fransberg blij met persoonlijke ontwikkeling bij Ajax Zaterdag

Trouwe supporters van Ajax Zaterdag zien de naam van Ricardo Fransberg al een aantal jaren voorbijkomen. De aanvallend ingestelde speler is bij de amateurtak van Ajax bezig aan zijn vijfde seizoen. In die jaren maakte hij hoogtepunten, maar ook dieptepunten mee.

Fransberg groeide op als jeugdspeler van Lelystad ’67, waarbij hij de A1 (hedendaags Onder 19) bereikte. De voetballer had echter een dermate niveau dat hij vervroegd werd doorgeschoven naar het eerste team, dat op dat moment in de tweede klasse speelde. Met dat elftal bereikte Fransberg direct successen door een periodetitel te pakken en net niet te promoveren. “Voor mezelf maakte dat seizoen duidelijk dat ik een stap vooruit moest maken”, legt Fransberg uit. “We speelden in de jeugdafdeling in de Derde Divisie, wat best hoog is. Als je in het eerste elftal dan tweede klasse gaat spelen, dan wordt het toch wat eenvoudiger.” Via oud-teamgenoot Stanley Akoy kwam hij met Ajax Zaterdag in contact. “Detlef le Grand was destijds op zoek naar spelers voor het tweede elftal van Ajax Zaterdag en kwam bij mij uit. Zodoende kwam ik in dat elftal te voetballen, waar ik werkelijk een topseizoen draaide. We werden kampioen en ik maakte tussen de 20 en 30 goals. Het duurde bovendien niet lang tot ik minuten kon maken in Ajax Zaterdag 1. Hoe vaker ik mee kon trainen en spelen, des te meer groeide ik mee met het gewenste niveau. Dat ging zeer geleidelijk, met het oog op mijn ontwikkeling.”

Het tweede seizoen mocht Fransberg definitief bij Ajax Zaterdag 1 aanhaken, dat op dat moment in de Hoofdklasse speelde. “Dat was voor mij persoonlijk een moeizaam seizoen, omdat de stap van het tweede naar het eerste elftal behoorlijk groot was. Ik zat veel op de bank, waardoor ik regelmatig met het tweede elftal meeging om toch mijn minuten te maken.” Vlak na de winterstop kreeg Fransberg echter plotseling de kans om zichzelf in het basiselftal te knokken. “Ik deed het toen goed met direct een doelpunt in de eerste wedstrijd. Vervolgens kreeg ik steeds meer speeltijd en veranderde mijn rol in de laatste twaalf wedstrijden in een basisspeler. We pakten een periodetitel, gingen nacompetitie spelen en promoveerden naar de Derde Divisie.” Aan het einde van het seizoen vond een trainerswissel plaats en kwam Yuri Rose voor de groep te staan. “Dan begin je toch weer op nul, waardoor ik mezelf opnieuw moest bewijzen. Gelukkig bleek ik een goede klik met Yuri te hebben en draaide ik in mijn derde seizoen een uitstekend jaar. Ik heb alle wedstrijden mogen spelen, maakte 10 doelpunten en met de ploeg wisten we onszelf te handhaven.”

Afgelopen voetbaljaar ging het wat moeizamer voor Fransberg. “Toen kwam de klad erin. De prestaties vielen wat tegen en Yuri besloot mij te triggeren, om toch te proberen om meer uit me te halen. Ik heb daarom een paar wedstrijden op de bank gezeten. Dat was behoorlijk pijnlijk na zolang basisspeler te zijn geweest. Het seizoen ervoor speelde ik als enige speler alle wedstrijden en nu werd ik naar de bank verwezen. Op dat moment zag ik nog niet het brede plaatje, maar inmiddels snap ik wat hij deed. Ook ik moest logischerwijs elke week presteren en laten zien dat ik moest spelen.” Fransberg liet in die periode zien mentaal ijzersterk te zijn en knokte zich terug. “Ik heb al snel de knop omgezet en het geaccepteerd. Vervolgens heb ik hard gewerkt, mijn kans gepakt en was ik na drie wedstrijden alweer basisspeler.” Dit voetbaljaar staat Detlef le Grand voor de groep, met wie hij in het verleden al samenwerkte in het tweede elftal. “Dat was natuurlijk een prettige samenwerking, dus voor mij was deze keuze goed. Er kwam een trainer die mijn kwaliteiten al kende en ik wist van tevoren wat hij van mij verwachtte.”

Ajax Zaterdag kende echter een lastige voorbereiding en kreeg afgelopen weekend een mentale tik te verwerken, doordat het in het duel tegen DOVO met maar liefst 11-0 verloor. “Het is binnen het voetbal het ergste dat ik heb meegemaakt”, stelt Fransberg eerlijk. “Maandag hebben we een bespreking gehad, waar het fel eraan toe ging. Aan de andere kant verloren we dan wel met 11-0, maar zijn het ook maar drie punten. Het is nog vroeg in het seizoen, dus het is juist belangrijk dat we de koppen bij elkaar houden en gewoon doorgaan. We hebben naar elkaar duidelijk uitgesproken wat er moet veranderen. Dat proces wordt nu in gang gezet.” Ondanks de nederlaag heeft Fransberg het nog altijd goed naar zijn zin in Amsterdam. Al staat hij zeker open voor de volgende stap in zijn voetballoopbaan. “Bij Ajax weten ze ook dat ik de ambitie heb om in de Tweede Divisie te spelen. Ik ben nog jong en vind het bij Ajax leuk, dus het plaatje moet wel kloppen. Maar als er een mooie club komt, dan zou ik die stap zeker maken.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Dini Spil

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)