Gelijkspel in derby bij OSV bevredigt HBOK niet

Er leek voor zaterdag tweedeklasser HBOK eindelijk licht aan het eind van de ellenlange tunnel te zijn. Na acht nederlagen op rij was de ploeg van Marc Onsia dicht bij een overwinning in de derby tegen concurrent OSV, alleen zorgde Mischa Klaver vlak voor tijd voor een 2-2 eindstand.

Ongelooflijk. Meerdere keren na het laatste fluitsignaal riep Onsia dat. “Met nog vijf minuten te gaan keek ik op de klok en dacht ik: dit geven we niet meer weg. Totdat twee man onder de bal doorgaan en eentje hem zo in kan schieten”, refereerde de oefenmeester aan de late gelijkmaker. “Er was maar één ploeg die verdiende te winnen.”

Het leek grotendeels op degradatievoetbal in Oostzanerwerf. “Ik wil het woord ‘degradatie’ niet in mijn mond nemen, maar het was wel slecht. Heel slecht”, zei OSV-trainer Ron van der Velde. Op een paar kansen na was het spel vooral chaotisch in de eerste helft. Een kopbal van HBOK-middenvelder Jesse Braspenning eindigde tegen de lat en aan de andere kant moest doelman Raymond Dirven twee keer handelend optreden tegenover Dave Sijbrands en Daan van Dijk.

Vlak voor rust openden de gasten de score. Kid Ronday kreeg de bal vanaf de achterlijn nog voor het doel, waar de vrijstaande Max Sajet de 0-1 voorsprong op het scorebord kon zetten. Na de hervatting kreeg HBOK gelijk twee enorme mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Ronday schoof de bal in kansrijke positie naast en een kopbal van Jimmy Spruit ging voorlangs. “Zulke kansen moeten erin en dan is het klaar”, wist Onsia.

In plaats daarvan kwam OSV op gelijke hoogte. Met een halve judoworp bracht Vincent de Jong zijn directe tegenstander Jesse Willems naar de grond en de toegekende strafschop werd door Hidde Rozendaal benut: 1-1. De gelijkmaker kwam voor de thuisploeg op het juiste moment. Van der Velde: “HBOK kreeg me toch een partij kansen.. Och, och, och. Dat waren gewoon zekere doelpunten. Gelukkig kwamen we op gelijke hoogte en daarna was het wachten op de 2-1 voor ons.”

De tweede treffer viel echter een kwartier voor tijd aan de andere kant. Invaller Tom de Lange begon aan een lange solo en stelde Sajet in staat om zijn tweede van de middag te maken: 1-2. Terwijl Onsia zich al rijk rekende, wist Van der Velde dat het nog niet gespeeld was. “Ik had al van tevoren tegen mijn spelers gezegd: ze verliezen alles in de laatste minuten. Dus waarom zouden wij dat niet kunnen doen?!”

20171216-OSV-HBOK-foto-HAV-Adil-Jamal

Klaver deed het uiteindelijk twee minuten voor tijd, waarmee de aanvoerder de Zunderdorpers in rouw dompelden. Veel schieten beide ploegen er helemaal niet mee op, want ze blijven allebei in de onderste regionen bivakkeren. “Een punt is gelukkig eentje meer dan nul”, zei Onsia licht cynisch. “Ik ben blij dat de winterstop er is. We moeten weer vanaf nul beginnen, want iets anders is niet mogelijk.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.