Gelijkspel in stadsderby tussen Swift en Ajax

Wie herinnert zich niet de knallende seizoensstart van Ajax, waarbij Swift met maar liefst 7-2 naar huis werd gestuurd? Zaterdag stonden beide ploegen voor de tweede keer dit seizoen tegenover elkaar en uiteraard was Swift belust op eerherstel.

Op het Olympiaplein begon Ajax overtuigend. Al binnen de minuut kreeg Abdel Malek el Hasnaoui een vrije schietkans, die een meter naast ging. Wie dacht dat dit de opmaat was voor spektakel had het mis. Beide teams waren wel zeer gemotiveerd, maar het werd eerder een strijd op het middenveld. Toch was Sammy Gemmel in de 18e minuut dichtbij de 1-0 voor Swift, maar oog in oog met Virgil Deen nam hij geen tijd en schoot te gehaast naast.

Nog geen minuut later had Ajax zijn antwoord klaar liggen, en hoe. Xamm Flemming kreeg de bal van Tristan Buis op een presenteerblaadje, maar de kopbal ging vervolgens rakelings over. Het was boeiend maar zeker niet goed wat beide teams lieten zien en echte doelgerichte kansen waren schaars. Toch had Vicenzo Schep daar verandering in moeten aanbrengen in de 33e minuut, toen hij de bal van Tristan Buis kreeg en op 2 meter voor het lege doel te gehaast en te hard overschoot .

Ook balvirtuoos Daoud Bousbiba kreeg in de 38e minuut een goede gelegenheid om uit te halen en vanaf 20 meter vloog de bal rakelings naast de paal. Maar ondanks dat Ajax een paar riante mogelijkheden had gekregen, kon het qua veldspel maar niet echt door drukken. De thuisploeg speelde compact en voetbalde regelmatig zich prima onder de druk van Ajax uit en bleef zo fier overeind. Dat de ruststand nog 0-0 was kon niet anders dan als logisch worden aangetekend.

De openingsfase van de tweede helft leek in eerste instantie een kopie te worden van de voorgaande 45 minuten. Maar opeens kwam daar verandering in. Hjalmar Oomens gaf vanaf rechts een panklare voorzet op de geheel vrijstaande Raj van Pareren die simpel vervolgens  de 1-0 kon binnen koppen.

Ajax moest nu toch echt kleur gaan bekennen, maar bleef breien en vond zelden de vrije man. De thuisclub werd ondertussen steeds brutaler. Ajax ging naarmate het duel vorderde wel steeds meer de druk naar voren opvoeren, maar de vrije man voorin was er niet en dus was het niet zo vreemd dat er geen hele grote kansen werden gecreëerd. Dan maar middels een vrije trap, moet Abdel Malek el Hasnaoui gedacht hebben. Maar de indraaiende voorzet ging aan iedereen voor de goal voorbij. 

Dat Ajax daarna nog mocht hopen op een punt of meer, was te danken aan Virgil Deen die nauwelijks wat te doen kreeg maar in de 71e minuut uiterst adequaat reageerde toen Sammy Gemmel voor hem opdook en de bal voor dat hij kon uithalen van zijn voet plukte.

Ajax, dat inmiddels onder andere Jordi Bitter en Kenneth Misa Danso had gebracht voor nog meer scorend vermogen, was nog steeds van goede wil maar het wilde maar niet vlotten omdat Swift organisatorisch zijn zaakjes prima voor elkaar had.

Toch was daar in de 84e minuut opeens de gelijkmaker voor Ajax. Een voorzet van de rechterkant van Kai Heerings werd de 16 meter ingepompt, waar het bomvol was. Via via belandde de bal bijna in een uitzichtloze positie op het veld voor de voeten van Kenneth Misa Danso die als een duveltje uit een doosje daar plotseling stond. Uit een moeilijke hoek schoot hij diagonaal de 1-1 binnen. De opluchting was enorm bij Ajax, want meer leek er ook niet in te zitten.

Na 90 minuten voetbal deelden beide teams uiteindelijk de punten. De schoonheidsprijs verdiende deze wedstrijd niet maar het was wel typerend voor een stadsderby.

Sander Middelbeek : “Er spelen zoveel facetten mee in dit soort wedstrijden, dan is de stand op de ranglijst opeens niet echt meer doorslaggevend. Er zijn wederzijds een hoop bekenden en je hebt de sentimenten van een stadsderby. Dat geeft zoveel meer energie bij Swift om de koploper pootje te willen lichten.” De Ajax-trainer was dan ook tevreden met hoe zijn ploeg daarmee omging. “We kwamen om te winnen, maar toen bleek dat dat heel lastig werd, zijn we blijven knokken voor minimaal een punt. Ik prijs de mentaliteit van het team.”

De laatste weken scoort Ajax wat minder, maar daar wilde Middelbeek niet teveel over kwijt. “Dat hebben we onderling besproken. Ik kijk optimistisch naar de komende weken, want we hebben een brede selectie waar iedereen aan bod komt. En we doen nog op 2 fronten mee voor de prijzen.”

Dat tweede front is de districtsbeker, waarin Ajax aanstaande dinsdag in Utrecht tegen derdeklasser Elinkwijk speelt. Sander Middelbeek is echter beducht: “Ze hebben wel gewoon competitiegenoot AFC ’34 uitgeschakeld. Dat weten mijn spelers ook, dus met de mindset zit het wel goed.”

Tekst: Marcel Wagenmakers

.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)