Genaro Snijders (33) heeft aangekondigd dat hij definitief gaat stoppen met voetballen. De voormalig aanvaller van Vitesse, Willem II, FC Dordrecht, TOP Oss en Notts County vertelt over zijn officiële afscheid en de mooie toekomstplannen, exclusief bij Het Amsterdamsche Voetbal.
Snijders’ jonge voetbalcarrière begon als kleine jongen bij FC Abcoude, waar hij werd gescout door AZ. Hij besloot uit eigen beweging over te stappen naar de jeugdopleiding van Vitesse/AGOVV en speelde zijn wedstrijden in eerste instantie voornamelijk in Jong Vitesse. Op 25 januari 2009 maakt hij tegen N.E.C. zijn profdebuut. Na een rijke carrière in binnen- en buitenland sloot Snijders in 2017 aan bij topamateur DVS ’33 en voetbalde daarna nog bij het Utrechtse DHSC van Wesley Snijders. In 2020 besloot hij terug te keren naar de club waar het allemaal begon: FC Abcoude.
Veertig jaar geen kampioen
Snijders combineerde de laatste seizoenen het bestaan als actief voetballer met een functie als (jonge) technisch manager bij zijn club FC Abcoude, welke hij vanaf het seizoen 2023/2024 verder zal gaan inkleden: “In mijn hoofd was ik er al klaar voor, met stoppen op prestatie niveau te voetballen. Helaas werden we afgelopen seizoen geen kampioen en misten wij in de play-offs de promotie naar de tweede klasse op één haar na. Abcoude is al veertig(!) jaar geen kampioen geworden en mijn doel is om dat nog te bereiken. Met Abcoude staan we inmiddels een straatlengte voor de andere ploegen, een positief doelsaldo dat ongekend is. De vraag is niet óf maar wanneer we de titel in zondag 3d binnenhalen. We zijn één van de vier ongeslagen ploegen in Nederland tot nu toe. Dat is best al heel erg uniek.”
Andere levensfase
Snijders kan terugkijken op een prachtige carrière. “Als actief speler stop ik, maar ik was al langere tijd bezig met een carrière na het voetballen. De drive die ik ooit had om te spelen neemt langzaam af, al houden ze mij bij Abcoude wel scherp. Ik geniet er nog enorm van. De druk ligt heel erg hoog voor mij. Bijna nog meer dan bij Vitesse. Maar daar loop ik niet voor weg. Ik zit inmiddels ook in een andere levensfase, ik heb andere prioriteiten gekregen. Het is ook een beetje een combinatie van factoren die mijn keuzes mede bepalen. Mijn twee dochters dansen fanatiek. Daar wil ik wat vaker bij kunnen zijn. Op dinsdag en donderdag moet ik nu nog vaak racen vanuit mijn werk; snel eten en weer door naar mijn eigen trainingen. In de weekenden rijden we door heel Nederland voor hun wedstrijden.”
Leiding geven binnen de organisatie
Snijders’ rol als technisch manager, met de portefeuille technisch beleid, zit inmiddels bijna twee seizoenen in zijn zak: “Ik werk samen met een sterk en fijn bestuur. Daar zitten goede mensen met heel veel ervaring in het bedrijfsleven. Ook de trainer/coach (Anthony Servinus, red) zit er al langere tijd. Het was in het begin aftasten of het zou gaan klikken tussen ons. Het is allemaal zo natuurlijk verlopen, heel erg prettig. Buiten het veld ben ik een goede sparringpartner voor de trainer-coach. In de kleedkamer probeer ik vooral een verlengstuk voor hem te zijn. Het mooie van mijn nieuwe rol is, dat ik ook leiding kan geven aan mensen binnen de club, waaronder vele vrijwilligers. Ik kreeg direct de kans als relatief jonge technisch manager om hieraan richting te gaan geven. Wat ik meeneem is dat ik sta voor transparantie, openheid. Het goede voorbeeld geven. Mensen kunnen het niet gaan nadoen, als ik het niet voor kan doen. Mijn kwaliteit is ook dat ik een mensen-mens ben. Ik ben in staat om niet directief te zijn, maar juist de mensen in hun eigen positieve krachten te zetten. Ik bezit vanuit nature de broodnodige soft-skills die erg van toepassing komen.”
Ik zou niet willen en kunnen werken bij een club zonder enige ambitie
Eigen ontwikkeling
“Ik ben ambitieus in de rol die ik heb. Ik realiseer me ook dat ik veel invloed uit kan oefenen. Ik wil samen met al die mensen echt iets moois neerzetten. Duurzaam, van goed naar nog beter. Ik ben persoonlijk continu bezig mezelf te ontwikkelen. Op zakelijke gebied zit ik in de ‘learning en development’ sector. Ik ben dan bezig binnen organisaties en hun leercultuur. Daarnaast heb ik nog een eigen voetbalschool. Dit alles bij elkaar heeft mij al een mooie voorsprong gegeven in mijn rol bij Abcoude. Maar ook daar wil ik verder groeien. Als profspeler heb ik ooit mijn laatste contract uit onderhandeld bij Notts County. Erg leerzaam voor een speler, om het helemaal zelf te regelen. Ik heb de UEFA-C cursus afgerond, omdat ik ook met trainers om tafel zit. Ik heb veel invloed op het aantrekken van de technische staf. Dan moet je wel mee kunnen praten, meer van de materie weten. Door een grote wordende workload heb ik mezelf wel ingeschreven voor HO-B (Hoofd Opleiding, red) bij de KNVB, maar dat traject moet ik nog opstarten. Tussendoor het ik de HBO cursus opleidingskunde afgerond.”
FC Abcoude is een club in opmars
Snijders pakt het heel serieus aan. De ambitie straalt eraf, vooral ook bij Abcoude: “We hebben straks nieuwe ambitieuze trainers, zowel voor het eerste als tweede elftal. Dat past bij ons. We willen op termijn doorstoten naar de eerste klasse. Volgend seizoen is een eerste prioriteit consolideren in de tweede klasse. Ik zou niet willen en kunnen werken bij een club zonder enige ambitie. We zijn heel trots op wat is neergezet in de afgelopen jaren. Ons tweede elftal bestaat uit eigen jeugd en in ons eerste elftal spelen inmiddels zestien eigen jeugdspelers die hebben meegedaan in de beker- of reguliere competitie. Dat is een heel goede fundering, waar hopelijk straks nog meer mensen bij willen gaan horen. Natuurlijk, er zullen ook weleens spelers gaan afvloeien. Dat hoort bij de transitie naar prestatie voetbal en daar lopen we niet voor weg.”
FC Abcoude kijkt verder dan de prestatieteams bij de senioren. Ook voor de jeugd, het fundament, is er veel aandacht en de club als geheel: “Om de kwaliteit te verhogen binnen de jeugdopleiding, vind ik het ook belangrijk om trainersavonden te organiseren. Sinds vorig jaar hebben we een samenwerkingsverband met FC Utrecht en zij helpen ons onder andere door het geven van cursussen, een belangrijke bijdrage in de doorontwikkeling van onze trainers. Buiten de lijnen is de club na zeven jaar stevig doorwerken in staat gebleken om een nieuw clubgebouw met goede faciliteiten neer te zetten, dat zijn reuze stappen. Het is mooi dat ik verenigingsbreed een bijdrage mag leveren. Ik denk niet dat FC Abcoude voor mij een eindstation is. In alles wat ik doe wil ik het maximale uit mezelf halen. Ik heb een duidelijke voetbalvisie en ik heb gezonde ambitie om uiteindelijk een club op divisie niveau te kunnen gaan leiden.”