Julia Goossens

Goossens vecht zich uit heftige periode: “Ik herkende mezelf niet meer”

Julia Goossens maakt volgend seizoen deel uit van de nieuwe vrouwenselectie van ASV De Dijk. De pas 18-jarige voetballer beleefde het afgelopen jaar een ontzettend zware periode met een hersenschudding die haar leven volledig op zijn kop zette. Bij haar nieuwe club wil ze haar (voetbal)leven een nieuw leven inblazen.

Het verhaal begint op 1 juni 2019, wanneer ze tijdens een toernooi bij SC ’t Gooi het met Buitenveldert opneemt tegen Eindhoven. Goossens moet het in dit duel doen met een invalbeurt, maar binnen een aantal seconden gaat het faliekant mis: een elleboog op haar neus is de boosdoener. Hoewel het uitsluitend om een bloedneus lijkt te gaan, heeft dit moment een jaar lang een enorme impact op haar leven. “De meeste mensen hebben geluk met zo’n blessure, terwijl slechts een heel klein gedeelte pech heeft. Ik zat helaas bij de pechvogels”, verklaart Goossens. Ze speelt het toernooi vervolgens nog uit, maar haar ‘normale’ scherpte is ver te zoeken. Op maandag kan Goossens op school het bord niet meer lezen en krijgt ze last van zware hoofdpijn, waardoor ze tijdens haar presentatie in de avond niet meer uit haar woorden komt. “Ik kreeg last van mijn evenwicht, hoofdpijn, vermoeidheid en een stijve nek. Ook had ik last van vage klachten, zoals steken in mijn hoofd. De ene keer aan de ene kant, dan weer aan de andere kant. Het was behoorlijk veranderlijk.” Haar dokter vertelt haar dat het gaat om een lichte hersenschudding en dat een week rust voldoende is om aan haar zware toetsweek te beginnen. Niets is echter minder waar, want de klachten blijven aanhouden.

De hoop van Goossens is dat de zomervakantie haar goed gaat doen, maar ook dat is niet het geval. Eén tot twee uurtjes per schooldag is voor haar meer dan voldoende, waardoor ze studieachterstand oploopt. “Ik moest van de ‘normale’ dagelijkse bezigheden simpelweg twee dagen herstellen. Na een afspraak met mijn teamleider en oude mentor besloten we mijn examenjaar in tweeën te splitsen, zodat het behapbaarder zou worden.” Ook op voetbalgebied is er in deze tijd weinig positief nieuws te melden. “Het was vóór de zomervakantie gebeurd, dus ik had de hoop dat het daarna wel weer kon. Ondanks ik last had, wilde ik het wél proberen. Sporten is goed voor je, toch? Maar dat ging mede door het weer al snel mis. De zon was voor mij bijvoorbeeld erg vervelend, omdat ik daardoor duizelig op het veld stond en bijna moest overgeven.”

Vervolgens besluit Goossens naar de KNVB te stappen, die een speciale afdeling heeft voor voetballers met een hersenschudding. “Zij vertelden me dat ik voor een hele lange tijd niet meer mocht voetballen. Ik mocht de warming-up meedoen en wat over passen, maar verder niet draaien of keren.” Ondertussen krijgt de tiener goedbedoelde verhalen en adviezen van mensen om haar heen te horen. Mensen die ze dankbaar is, maar haar soms ook bang maken. “Vaak kreeg ik zaken te horen als: ‘Pas maar op dat je niet in een depressie raakt.’ Een ander hoorde dat iemand met een hersenschudding een poging tot zelfmoord deed. Het gevolg was dat ik bang was dat mij hetzelfde zou overkomen. Daardoor ontwikkelde ik naast mijn hoofdpijn angst- en paniekaanvallen. Ik was eveneens regelmatig verdrietig, omdat ik mezelf niet meer herkende. De hersenschudding zat letterlijk en figuurlijk tussen mijn oren. Dat wilde ik niet meer!”

Gelukkig voor Goossens gaat het, mede door de KNVB, op den duur steeds beter met haar. “De KNVB heeft me uitstekend begeleid in het proces. De bond deed verschillende testen met mij. Vervolgens ging ik nog twee keer voor controle erheen, waarna ik weer mocht voetballen.” Na de winterstop mag ze beetje bij beetje weer bij Buitenveldert meetrainen en werkt ze langzaam toe naar het spelen van wedstrijden. Nog niet hele duels, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Door de coronacrisis komt dit echter weer tot stilstand. “Gelukkig gaat het nu een stuk beter met me. Er zijn nog een aantal zaken in m’n hoofd waar ik nog altijd last van heb, maar verder gaat het goed. Dus ik hoop dat ik volgend seizoen veel wedstrijden kan voetballen.”

Hoofdtrainer Yannick Pel haalde Goossens naar haar nieuwe club toe. Het tweetal heeft een verleden met elkaar. “Het eerste jaar dat ik bij Buitenveldert kwam te spelen, had ik Yannick als trainer. Met hem heb ik altijd goed contact gehouden. Toen hij me vroeg om met hem mee naar De Dijk te gaan, was ik daarom enthousiast. Het is allereerst een toffe gozer in de omgang. Bovendien zijn de trainingen die hij geeft zeer divers, waardoor je jezelf fysiek, technisch en positioneel kunt verbeteren. Ook is het een eerlijke trainer: hij doet wat hij zegt. Daarom heb ik veel vertrouwen in hem.” Bij ASV De Dijk komt de talentvolle voetballer terecht in een compleet nieuw team, dat alweer een paar weken aan het trainen is. “Er heerst bij de club een onwijs gezellige sfeer. Als die er is, ga je vanzelf met elkaar goed voetballen. De meiden in de groep zijn leuk, al zijn ze wel wat ouder. Het komende jaar is het voor mij interessant en leerzaam om daar tussen te spelen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Buitenveldert

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)