Home / Algemeen / Grote onrust bij DWS: club voorlopig op slot door bedreigingen

Grote onrust bij DWS: club voorlopig op slot door bedreigingen

Er heerst momenteel grote onrust bij DWS. Naar aanleiding van intimidaties en bedreigingen van een groepje leden, die een angstcultuur hebben gecreëerd, was het bestuur genoodzaakt in te grijpen en in overleg met de KNVB en de politie het complex van de Amsterdammers dicht te gooien.

Deze drastische maatregel is genomen omdat de club ‘geen veilige omgeving meer kon garanderen voor de kinderen, ouders, vrijwilligers en staf’. “Het is een vervelende situatie en erg onveilig”, volgens het bestuur “Dit is het enige wat wij kunnen doen om de situatie te deëscaleren. Een aantal mensen is geroyeerd of op non-actief gesteld en ze blijven doorzetten. Wij kunnen hun wel dingen verbieden, maar het stopt niet.”

De club staat al jaren onder hoogspanning. In 2014 mislukte een fusie met Chabab, meerdere voorzitters sneuvelden en nu het nieuwe bestuur, dat anderhalf jaar in functie is, dacht dat de rust zou zijn wedergekeerd, is het weer hommeles. Een groepje probeert, veelal anoniem, een angstcultuur te creëren binnen de club en clubmensen schade toe te brengen met valse berichtgevingen. Het dieptepunt werd vorige week bereikt toen ditzelfde anonieme groepje het bestuur wilde schorsen, iets wat volgens de statuten niet mogelijk.

De laatste weken werden vrijwilligers en bestuursleden geïntimideerd, een aantal werd zelfs bedreigd met fysiek geweld, jeugdtrainers onder druk gezet om bepaalde spelers wel of niet in actie te laten komen en kantinemedewerkers onheus bejegend. “De gemoederen liepen zo hoog op. We konden de veiligheid van onze vrijwilligers niet meer garanderen. We moeten ze in bescherming nemen.” Na overleg met een aantal leden en ouders, diverse instanties als de KNVB en de politie werd besloten het clubgebouw op slot te zetten. Alle wedstrijden van afgelopen weekend werden omgezet in uitduels en trainingen zijn afgelast.

Op de eigen website meldt de club dat er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden als reden van de sluiting. Dat is gedeeltelijk waar, omdat de riolering echt aan vervanging toe is. Ondertussen wordt er een plan van aanpak opgesteld om zo goed mogelijk met deze situatie om te kunnen gaan. Er stond een Algemene Ledenvergadering gepland voor donderdag 31 mei. Die wordt voorlopig uitgesteld, maar wel voor 1 juli gehouden. “Veiligheid gaat boven alles en het is zaak om eerst rust te creëren.”

Ondanks dat de aanstichters niet meer welkom zijn bij de club, begeven zij zich nog veelvuldig op het terrein. “Die mensen denken een legitimiteit te hebben met een groepje achter hun, maar wij merken juist dat er heel veel mensen nu opstaan om dit tegen te gaan. De roep om transparantie (een van de wensen van de tegenhangers, red.) gaan wij aan werken. Veel leden en ouders zijn opgestaan en deze week meteen al aan de slag gegaan. Met hun steun gaan we er vanuit dat de rust snel weer is teruggekeerd.”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DWS