Harrevelt op zoek naar nieuwe uitdaging: “Voelde mezelf niet meer welkom”

Amsterdammer Randell Harrevelt heeft in acht jaar profvoetbal al een rijke carrière erop zitten. Zijn loopbaan bracht hem langs België, Engeland, IJsland, Malta, Turkije, Zweden, Mongolië en Roemenië. De 27-jarige aanvaller is inmiddels weg uit het laatste land. “De president van de club schold me uit voor ‘Arubaanse aap’. Vanaf dat moment voelde ik mezelf niet meer welkom. Toen heb ik besloten weg te gaan”, legt Harrevelt uit.

Anduud City

Harrevelt sloot in april 2019 een contract af bij het Mongoolse Anduud City, een club in de hoofdstad Ulaanbaatar. “Mongolië was voor mij een bijzondere en mooie ervaring. Vooral omdat ik van een blessure terugkwam en daardoor de kans had om volledig fit te worden en te scoren. Het was daar professioneler dan ik van tevoren had gedacht.” De gedachtes die hij van tevoren had, bleken niet helemaal waar te zijn. “Ik had van tevoren de verwachting dat ik in een wereld zou terechtkomen waar alles nog heel ouderwets was. Het is echter niet verkeerd om in Mongolië te zitten, want de hoofdstad Ulaanbaatar is best modern vergeleken met hoe mensen Mongolië in gedachten hebben. Natuurlijk zijn daar nog steeds bepaalde tradities, maar eenmaal in de stad krijg je écht een stadsgevoel.”

Ook in sportief opzicht verliep zijn tijd bij Anduud City vlekkeloos. “In principe had ik niet veel verwachtingen voor mezelf opgesteld. Ik wilde een half of geheel seizoen spelen zonder geblesseerd te raken. Op een gegeven moment ben ik aan de lopende band gaan scoren. Ik ben daardoor als clubtopscorer weggegaan, stond tweede op de topscorerslijst én heb een uitnodiging van het nationale team van Aruba weten te bemachtigen. Ik had in negen wedstrijden zeven goals gemaakt en vier assists gegeven.”

De Mongoolse club wist afgelopen zomer echter dat Harrevelt het weer hogerop wilde zoeken. “Ik was bezig met een transfer naar Maleisië, maar Anduud City hield het tegen omdat de club me wilde houden. Toen heb ik bij Anduud City aangegeven dat ik het liefst naar een club in Europa wilde.” Harrevelt kreeg een aantal aanbiedingen, maar het contact verliep stroef. “Vervolgens was ik bang dat ik geen club zou hebben. Uiteindelijk kwam er een club uit Roemenië, maar terugkijkend ben ik niet tevreden over die stap.”

CS Ştiinţa Miroslava

Hij kwam te spelen bij CS Ştiinţa Miroslava dat op het derde niveau van Roemenië uitkwam. Harrevelt had het allerminst naar zijn zin. “Puur op het gebied van atmosfeer voelde ik me daar niet thuis”, vertelt de centrumspits. CS Ştiinţa Miroslava kwam verschillende afspraken niet na. “Van tevoren vertelde de club me dat ik voor het nationale elftal mocht spelen. Toen de Arubaanse bond mij selecteerde, mocht ik opeens niet meer gaan. Als ik wél zou afreizen, hoefde ik gelijk niet meer terug te komen. Ik kreeg bedreigingen naar mij toegeworpen, maar uiteindelijk moet elke international van een club vrijstelling kunnen krijgen. Dat kreeg ik dus niet”

Toen de president hem uitschold voor ‘Arubaanse aap’, knapte er iets bij Harrevelt en besloot hij de club te verlaten. Momenteel is hij transfervrij en hard op zoek om weer ergens een frisse start te maken. Waar dat is, weet Harrevelt nog niet. “Op dit moment kan het alle kanten op gaan. Ik ben bezig met Australië, Schotland, Duitsland en Zwitserland. Ik durf daarom nog niet te zeggen wat het wordt. Azië en Scandinavië hebben mij eerder al verrast, dus ik zou het niet erg vinden om naar één van die gebieden terug te keren.”

Nationale elftal

Met clubs uit Europa en Azië is Harrevelt een verkapt wereldreiziger geworden. Het was aan het begin van zijn loopbaan niet direct de bedoeling om in zoveel verschillende landen te voetballen. “Toen ik bij VVV-Venlo speelde en geen contractverlenging kreeg, besefte ik dat het wellicht voorbij was in Nederland. Ik moest verder kijken dan mijn neus lang was.” Het leven in het buitenland heeft Harrevelt volgens zichzelf anders naar het voetballeven laten kijken. “Ik ben zeker dankbaarder geworden dat ik mag voetballen. In de voetbalwereld is het namelijk in deze tijd minder makkelijk dan vroeger. Het is harder en moeilijker geworden én de clubs verwachten meer.”

Harrevelt kwam naast zijn wedstrijden in Mongolië en Roemenië ook uit voor het nationale elftal van Aruba. Een hele eer, zo vindt hij zelf. “Ik ben trots om voor Aruba te spelen. Het is prachtig om je vaderland te vertegenwoordigen.” Het Arubaanse elftal werkt de afgelopen tijd zijn wedstrijden af in Curaçao, wat Harrevelt jammer vindt. “Momenteel spelen we met het Arubaanse elftal op Curaçao, omdat ons stadion door de FIFA is afgekeurd. Ik weet zeker dat voetbal op Aruba leeft, maar dat doet het nog meer als we weer op Aruba spelen.” Na de zomer gaan de interlands bij Aruba weer verder. Intussen gaat Harrevelt op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik verwacht snel een andere club te hebben, hopelijk deze transferperiode. Zélf ben ik in ieder geval fit en dus klaar om ergens te beginnen”, aldus Harrevelt.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Anduud City

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)