HBOK doet uitstekende zaken in derby met OSV

De belangen waren groot voor beide opponenten in de derby tussen HBOK en OSV, zaterdagmiddag op sportpark Willem van Schalwijk in Zunderdorp. De thuisploeg incasseerde voorafgaand aan het treffen met OSV slechts één verliespunt meer dan koploper Jong Holland en nummer twee ASV Arsenal. Voor de bezoekers uit de nabij gelegen Oostzanerwerf lag er spanning van geheel andere aard op het duel. De net als HBOK-trainer Zaoudi aan het eind van het seizoen bij zijn club vertrekkende OSV-coach Maurice Renger wist namelijk de streep van directe degradatie angstig dichtbij.

Zoals wel vaker het geval is, moest zaterdagmiddag ook deze derby het niet bepaald van het mooie voetbal hebben. De zon op het drukbezette terras direct aan het veld vergoedde echter een hoop, zo niet alles. Bovendien was er passend bij deze bijna-burenstrijd weer wel sprake van een grote strijdlust. Scheidsrechter Mahieu had dan ook de handen vol aan de vele stevige overtredingen, met name in de eerste helft. Het uitdelen van een handvol gele kaarten was onvermijdelijk, waarna het in het tweede bedrijf merkbaar wat meer binnen de perken bleef.

HBOK trok uiteindelijk met 1-0 aan het langste eind. Vriend en vijand waren het er echter over eens dat deze uitslag beslist geen afspieging was van de krachtsverhoudingen in het veld. Want het was OSV dat over negentig minuten gezien de dreigendste aanvalsopzetten produceerde, met een aantal echt goede scoringsmogelijkheden tot gevolg. Zo mikten voor rust zowel Zino Hartgers als Kenzo Davids buiten een keer buiten bereik van HBOK-doelman Joey Potveer op de paal. Hartgers en Davids waren sowieso met hun snelheid de smaakmakers in de OSV-aanval. HBOK zette er aanvallend niet veel tegenover. “Wij hebben het in de eerste helft laten liggen,” erkende OSV-coach Renger na afloop. “De kansen waren er, maar je kent de oude voetbalwet: als je zelf je kansen niet benut dan scoort de tegenstander wel.” Dat scoren door HBOK vond ruim tien minuten voor tijd plaats, via de voet van good-old Dennis Kaars die een teruggelegde bal met precisie langs doelman Davey Clements in het net plaatste. Waarmee Kaars maar weer eens zijn grote waarde voor HBOK toonde, ondanks dat hij verder nauwelijks opviel met zijn spel. In de resterende reguliere en extra speeltijd gaf OSV het niet op, luid aangemoedigd door Maurice Renger. HBOK liet zich echter niet meer verschalken.

De OSV-coach noemde de nederlaag van zijn ploeg ronduit zuur. “Ik moet de ploeg zeker een compliment geven, want bij ons was er aan strijdlust geen gebrek. In mijn ogen was de wil om te winnen bij ons groter dan bij HBOK. Wij deden niet onder voor deze hooggeklasseerde tegenstander, iets wat wij dit seizoen in meer wedstrijden meemaakten. Al zijn we ook wel een paar keer finaal weggespeeld. Wat dit OSV opbreekt is op de beslissende momenten een tekort aan voetbalgogme, gebrek aan volwassenheid ook.” 

Bij de thuisploeg was Mohad Zaoudi vooral in zijn nopjes met het resultaat. “Zo’n derby is een wedstrijd op zich, de stand op de ranglijst zegt niks. De jongens van beide ploegen kennen elkaar allemaal, en juist in de onderlinge strijd geven ze dan alles. En wat mijn ploeg betreft, wij spelen vooral goed tegen de teams bovenin de ranglijst. En daarbij ben ik er dit seizoen trots op dat wij dat doen met een mix van zeer ervaren krachten en jonge spelers uit de eigen jeugd.” Zaoudi noemde verdediger Jurre de Boer als een sprekend voorbeeld van die eigen aanwas.

Met nog vijf wedstrijden te gaan weet HBOK zich na de clash met OSV de ploeg met de minste verliespunten. Zaoudi beaamde grif dat hij zijn komende afscheid kan vieren met het kampioenschap. Lachend, onder verwijzing naar zijn voorgenomen rustperiode als voetbaltrainer: “Wat zou er mooier zijn dan om als kampioen met ‘pensioen’ te gaan, al dan niet tijdelijk? Maar of ik daarmee ook op een bad in die baggersloot daar hoop?”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 2a

Door Jakob Kos
Foto’s Merlijn Rademaker

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)