HBOK houdt met overwinning de hoop levend

Tijs Schipper, sinds half maart dit jaar interim-trainer van HBOK, reageerde na de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd bij middenmoter Argon nuchter: “Wij deden wat we moesten doen, winnen. En gelukkig zijn de uitslagen van onze concurrenten allemaal gunstig.” Zijn tevreden glimlach maakte echter maar al te duidelijk dat zijn ploeg zojuist een cruciale slag had geslagen. Bij verlies of zelfs maar een gelijkspel was het nagenoeg over en uit geweest in de eerste klasse voor de Zunderdorpers. Met nog twee wedstrijden te gaan is HBOK de ploegen op de plaatsen voor de p/d competitie tot op respectievelijk drie en vier punten genaderd. Zelfs het op zes punten meer nu veilig geklasseerde De Meern is nog bereikbaar, maar dat is normaal gesproken slechts een minieme theoretische kans omdat het doelsaldo van HBOK aanzienlijk slechter is. Het toeval wil echter dat uitgerekend De Meern komende zaterdag de volgende tegenstander van HBOK is.

Dat de belangen groot waren was beslist aan het spel te zien. De strijdlust was groot maar de zorgvuldigheid liet met name voorin het nodige te wensen over. “Effectiviteit is duidelijk nog altijd een probleem voor ons,” meldde Schipper na afloop terecht. In ieder geval werd er in Mijdrecht in aanvallende zin maar weinig klaargespeeld. Op links en rechts bleken Romello Austin en Vasco Lo-Ning-Hing watervlugge vleugelspelers, maar de rushes en soms complete goocheltrucs kregen nooit een passende voortzetting. Jeffrey Bok kon daarom op de spitspositie maar zelden in stelling gebracht worden. In een eerste helft met voortdurend een licht overwicht voor HBOK creëerde Bok zich pas in de slotminuut een doelrijpe kans, maar het lukte hem niet om het daaropvolgende schot tussen de palen te richten. De achterhoede stond daarentegen als een huis, en doelman Joey Potveer bleek in goede vorm te verkeren.

In de wetenschap dat alleen een overwinning zou tellen, stroopte HBOK na de hervatting de mouwen nog maar eens op. Argon kreeg daardoor meer ruimte voor de tegenstoot, maar Potveer stond zijn mannetje. Al zwijnde de doelman beslist toen hij een verre vrije schop op de kruising uiteen zag spatten. Nog geen kwartier gespeeld kreeg Romello Austin een eigenlijk mislukte pass opeens voor zijn linkervoet, dankzij aarzelend optrden van de Argon-verdediging. Met een bekeken schuiver liet hij van dichtbij de Argon-doelman kansloos, waarmee de zo vurig nagestreefde voorsprong een feit was.

Op dat moment was er nog een flink stuk wedstrijd te spelen, waarin het nog alle kanten op kon gaan. Want Argon gaf zich nog lang niet gewonnen, terwijl HBOK verzuimde om met een tweede doelpunt de wedstrijd in het slot te gooien. Kansen daarvoor waren er zeker, onder andere opnieuw voor Jeffrey Bok, en in de slotfase ook voor invaller Dennis Kaars (voorzichtig terugkerend van zijn langdurige blessure). De laatste minuten waren ongemeen spannend, wat nog verergerd werd doordat scheidsrechter Roeleveld veel extra tijd toevoegde wegens drinkpauze, blessurebehandelingen en wissels. Toen het laatste fluitsignaal eindelijk klonk was de ontlading aan HBOK-zijde dan ook navenant groot. Als snel klonk er vanuit de kleedkamer luid gezang alsof er zojuist een kampioenschap was binnengehaald.

“In de periode sinds ik bij de groep kwam hebben wij beslist vorderingen gemaakt. Op dat moment stonden wij onderaan, en daar stonden we natuurlijk niet voor niets. Sindsdien hebben wij in acht wedstrijden vijftien punten gehaald, een gemiddelde van bijna twee punten per wedstrijd. Daar zou een kampioensploeg tevreden mee zijn.” Met die gedachte in het achterhoofd kondigde Tijs Schipper aan dat hij de komende week zich met de groep terdege gaat voorbereiden op de cruciale thuiswedstrijd tegen De Meern. “Sinds ik er ben zijn we thuis nog ongeslagen, dat moet natuurlijk wel zo blijven. Van het grootste belang is dat wij net als vandaag ons geduld bewaren en niet onrustig worden. Dan is nog heel veel mogelijk.”

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Zaterdag 1a

Tekst en foto: Jakob Kos

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)