HBOK over de knie bij efficiënt FC De Bilt

HBOK heeft zaterdagmiddag geen aanspraak kunnen maken op een overwinning. De Zunderdorpers, die enkele keren voor rust door het oog van de naald kropen, verloren met 2-4 van het bezoekende FC De Bilt. En dat mede dankzij drie treffers van FC De Bilt spits Jorn Wester.

Waarom is HBOK dit seizoen zo kwetsbaar in het verdedigen? Tegen de nummer drie FC De Bilt bleek zaterdag opnieuw op welke fronten de formatie van coach Juan Coto ploeg tekortschiet. Er waren voldoende kansen om te scoren, maar de thuisploeg liet ook te veel momenten dat FC De Bilt kon scoren. Op die punten moeten ze zich snel gaan verbeteren in Zunderdorp.

De openingsfase was prima. Veel dreiging, in het bijzonder via smaakmaker Romello Austin. Een echte handenbinder. Zowel van links als van rechts bleek hij de gevaarlijkste aanvaller. Ook Max Sajet, hij speelde een goede wedstrijd, was overal te vinden op het veld. Helaas bleek hij te vaak in en rondom de zestienmeter op een eiland te staan. De bezetting voor het doel was niet altijd optimaal in het aanvallen. Daar liet de thuisploeg enkele mogelijkheden op meer liggen.

Romello Austin was dreigend maar niet doeltreffend

De Bilt was daarentegen een stuk efficiënter. Het hield het veld voldoende compact en speelde in op de mindere kant van het thuisteam. Het was Jorn Wester die met een rake kopbal zijn team op 0-1 mocht zetten. Daaraan vooraf waren al twee gevaarlijke momenten geweest. Een vrije schop en een corner kon nog weggewerkt worden. Drie maal is scheepsrecht.

In de vijfentwintigste minuut deed zich een opmerkelijk voorval voor. Arbiter Anne Greveling gaf een vroeg cadeau weg. Hij interpeteerde een ongelukkige bal van Tom de Lange – die niet zijn beste wedstrijd speelde – als terugspelen. Bij de vrije trap die volgde bracht ‘Good Old’ Donny Rijnink redding op de doellijn voor HBOK.

Sajet werd weer gezocht en dat leverde kort na het verstrijken van het half uur ook wat op. Kon eerst zijn schot tussen de palen nog geblokt worden, de tweede keer was het wel raak. Met een kluwen aan spelers om zich heen wist Sajet zich sluw te ontworstelen en in de korte hoek de 1-1 binnen te schieten. Niet onverdiend, aangezien het spelbeeld redelijk gelijkwaardig was.

Na rust veranderde niet veel. HBOK viel wel aan en De Bilt, onder leiding van de ervaren coach Joël Titaley, wist slim om te gaan met de sterkte en minder sterke kanten van HBOK. Binnen een kwartier na rust had Tygo de Wit de 1-2 op het fraaie scorebord gezet. Met drie passes werd de as blootgelegd en kon hij 1 tegen 1 Joey Potveer eenvoudig verschalken.

Dennis Kaars, kersvers vader geworden, werd binnen de lijnen gebracht. Hij moest de aanval van meer power gaan voorzien. Het was de Bilt dat juist dreigender werd. Een goede kopbal van Wester ging rakelings over. In dezelfde minuut mocht Wester alsnog zijn beide handen omhoog steken. Hij verschalkte Potveer in de korte hoek, wat zeker geen onhoudbare bal was: 1-3.  De buit leek binnen, maar HBOK had al eerder bewezen terug te kunnen komen van een geslagen positie. Kaars kopte feilloos binnen (2-3) uit een corner op maat van Sajet. HBOK bleef op de deur kloppen, met nog een kwartier te gaan. Dreigend was het, maar uiteindelijk hoefde De Bilt doelman Rick van Stijn niet veel echte reddingen te verrichten. Het was opnieuw Jorn Wester die een eenvoudige aanval met een simpele intikker kort voor tijd mocht afronden: 2-4. Dat Wester een publiekwissel kreeg was hem gegund, maar bij HBOK waren de gedachten op dat moment elders.

Aanvallend heeft de ploeg voldoende is zijn mars. Groter zijn de tekortkomingen die HBOK verdedigend heeft. Hier zijn de cijfers treffend: het schoot er 19 in maar kreeg er al 23 tegen.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A