HBOK zet ZOB na rust opzij

Dertig minuten nadat de pas 17-jarige scheidsrechter Rowdy Jensch voor de aftrap floot, zag het er nog niet naar uit dat eersteklasser ZOB in de oefenpartij bij HBOK met een 6-3 nederlaag naar huis gestuurd zou worden. De ploeg uit Zuidoostbeemster leidde op dat moment comfortabel met 1-3, zonder dat die voorsprong geflatteerd genoemd kon worden. Nog voor rust echter kantelde de strijd in het voordeel van HBOK, waarna de Zunderdorpers er in het tweede bedrijf geen twijfel over lieten bestaan welke van de twee ploegen de langste adem had.

Het leek Kai Meeuwsse en Mohad Zaoudi, de goed bevriende trainers van respectievelijk HBOK en ZOB, een goed idee om de cornonapauze in de competitie te gebruiken om voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar te oefenen. Zaoudi: “Het is goed oefenen tegen HBOK, omdat zij altijd vol voor een goed resultaat gaan. Daar komt bij dat we elkaar nu behoorlijk goed kennen, waardoor je in de onderlinge wedstrijd verder kunt bouwen aan de ploeg.”

Van ingehouden en aftastend spel was in ieder geval vanaf minuut één geen sprake. Het gevolg was een zeer aantrekkelijk en open wedstrijdbeeld. Beide voorhoedes werden al direct in stelling gebracht, maar het was HBOK dat in de vijfde minuut dankzij Jeffrey Bok de score opende. Dave Ninteman, de nummer tien van ZOB, had slechts enkele minuten later het antwoord in de vorm van de gelijkmaker paraat. HBOK had op dat moment zichtbaar moeite met de consequent vooruit druk zettende tegenstanders. De 1-2 van opnieuw Ninteman, en de 1-3 van Yassin El Yaakoubi, waren dan ook niet onverwacht te noemen. Even later zag Mohad Zaoudi dat zijn ploeg de voorsprong toch weer uit handen liet glippen. “Tot de veertigste minuut hielden wij hen goed onder druk. Maar zoals vaker leidden wij de oprichting van de tegenstander zelf in door twee tegengoals kort voor rust toe te staan.”

Romello Austin deed zijn faam als behendige aanvaller alle eer aan door eerst te tekenen voor de aansluitingstreffer en direct daarna ook voor de gelijkmaker. Beide doelpunten kwamen voort uit loepzuivere voorzetten van Daniël Wolf, waarbij één keer Davey Claus al even loepzuiver de bal op de stropdas van Austin legde. Met 3-3 kon de strijd in de tweede helft als het ware opnieuw beginnen, alle mogelijkheden waren nog open. Tot een gelijkwaardige strijd liet HBOK het na de hervatting geen moment meer komen. Ondanks nog een paar grote scoringsmogelijkeden in de omschakeling, kwam ZOB er nooit echt meer aan te pas. Dat Max Sajet al redelijk snel de 4-3 aantekende was vanuit het spelbeeld bezien logisch, evenals zo’n twintig minuten later de 5-3 van Dennis Kaars. In de slotminuut bepaalde Bram Wiedijk de eindstand op 6-3.

Kai Meeuwsse: “Het klopt dat wij het in het eerste fase van de wedstrijd lastig hadden met de speelwijze van ZOB. Mijn visie is dat mijn ploeg altijd de richting dient te bepalen. Dat houdt ook in dat we volop pressie moeten spelen. In de tweede helft lukte ons dat wel weer goed.”

Zaoudi zocht de verklaring voor de terugval van zijn ploeg, en tegelijk daarmee ook de verklaring voor de matige competitieresultaten tot nu toe deels in de conditie van zijn spelers. “Het hele seizoen al hebben wij met een groot aantal geblesseerden te maken, en ook vandaag ontbraken er weer zes.”

Beide trainers waren na afloop in hun nopjes met dát er gevoetbald kon worden. “Wedstrijdritme behouden is zo belangrijk,” stelde Zaoudi vast. “Volgende week hoop ik nog een wedstrijd te spelen. Begin januari beleggen we een trainingskamp in Valencia en daarna hopelijk weer de competitie in.” Op de vraag of hij voor handhaving vreest (ZOB staat nu één na laatste in Zaterdag 1a), was het antwoord duidelijk: “Wij blijven er in, 100%. Hier op dit natuurgras was het zwaar, maar op kunstgras spelen wij veel beter. En dat geldt nog meer voor ons eigen prima kuntgrasveld.” Zaoudi mag zich in ieder geval gesterkt voelen door het eerste deel van de wedstrijd bij HBOK, want zijn in de competitie nog niet effectieve aanvalslinie combineerde er beslist soepel op los.

Kai Meeuwsse kondigde nog één zaterdagse training aan, waarna ook zijn ploeg kan toeleven naar een trainingskamp in Valencia. “Daar heb je de zekerheid van twee keer trainen per dag. Helaas komen we er ZOB niet tegen, want die gaan een week later. Als corona het niet in de weg zit, beginnen we op 22 januari weer in de competie. Ons doel is onverminderd promotie naar de eerste klasse.”

Met slechts één gelijkspel en zeven overwinningen ligt HBOK in Zaterdag 2a na acht competitieronden soeverein op promotiekoers. De eerste klap is een daalder waard, maar Meeuwsse weet ook dat in dit door corona gemankeerde seizoen de weg nog lang is.

Tekst en foto: Jakob Kos