Home / Algemeen / Het Talent: Tom Kok (Hoofddorp)

Het Talent: Tom Kok (Hoofddorp)

Amsterdam zit vol met talent. Zelfs vanuit de amateurwereld wordt het profvoetbal gehaald: van Daryl van Mieghem tot Dennis Kaars en van Gyrano Kerk tot Leandro Resida. Elke week lichten wij een talent uit, eentje waarvan we in de komende jaren nog veel kunnen horen. In deel 6: Hoofddorp-middenvelder Tom Kok (19), die blijft dromen.

Je komt uit de jeugd van AFC. Waarom heb je de stap naar Hoofddorp gemaakt?
“Ik heb maar één jaartje in de A1 van AFC gespeeld. Daarvoor heb ik mijn hele jeugd bij RODA’23 gespeeld. Ik merkte dat ik bij RODA’23 eigenlijk onder mijn niveau aan het spelen was. Ik voelde dat het voor mijn eigen ontwikkeling verstandig was om bij RODA’23 weg te gaan. Ik had een paar stages bij bvo’s en kon naar AFC toe. Daar kon ik op eerste divisie-niveau acteren. Ik denk dat het een hele goede stap is geweest voor mijn ontwikkeling en daar vanuit heb ik deze stap naar Hoofddorp kunnen maken.”

Was het een bewuste keuze om voor een eerste elftal te kiezen?
“Zeker. Helaas heb ik bij AFC niet de kans gekregen om direct naar de Zondag 1 te gaan. De Zondag 2 wilde mij graag hebben, maar voor je eigen ontwikkeling is het goed om jezelf uit te dagen en te kijken naar een nieuwe uitdaging. Ik merkte dat ik de kwaliteiten had om verder te komen dan de reserve Hoofdklasse. Ik wil alles uit mijn carrière halen. Als ik daarvoor een stap omhoog kan maken naar een andere club, grijp ik die kans zeker met beide handen aan. Ik ben erg blij met mijn keuze.”

Kreeg je vanaf het begin de kans om jezelf te bewijzen?
“In de voorbereiding kreeg ik de kans en die heb ik met beide handen aangepakt. Ik sta nog steeds in de basis. Wel had ik een blessure aan mijn enkelband, daardoor heb ik de eerste twee wedstrijden moeten missen, maar vanaf dat moment stond ik er weer. Voor mij persoonlijk was het een tegenvaller. Gelukkig kon ik er na twee weken weer bijzijn en gaat het nu redelijk goed met ons. De laatste vier wedstrijden hebben we alles gewonnen, het gaat de goede kant op.”

Houd je ergens in je achterhoofd hoop op een terugkeer bij AFC of is dat een gesloten boek?
“Het is geen gesloten boek. Mijn droom is vanaf kleins af aan altijd geweest om profvoetballer te worden. Dat is mijn doelstelling. Nog steeds. Via welke weg ik dat ga behalen, is de vraag. Is dat via AFC of een andere club? Ik ben nog vrij jong en ga er alles voor doen. AFC wilde anderhalf jaar geleden van mij horen wat ik ging doen: graag of niet. Ik had nog geen zekerheid van de bvo’s, dus koos ik voor AFC. Ik speelde hetzelfde niveau, ik kon mij op dat niveau bewijzen en als die bvo’s mij willen, komen ze mij zeker nog halen. Ik geloof erin dat zij verder kijken dan alleen divisies. Dat ze ook op eerste klasse-niveau rondkijken. Voor mij is het belangrijk dat ik laat zien dat ik de kwaliteiten heb om de stap te maken.”

Foto’s Minke Wiggerink