Home / Algemeen / Het verdwenen oorlogsmonument bij JOS/Watergraafsmeer

Het verdwenen oorlogsmonument bij JOS/Watergraafsmeer

JOS/Watergraafsmeer had ooit een eigen oorlogsmonument, dat tot grote ontzetting van de voetbalclub in 1976 werd gesloopt. Op zaterdag 5 mei is hierover een bijeenkomst bij de club. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren praat dan met JOS-voorzitter Joop Vlug over zijn zoektocht en over het nummer ‘JOS Days’ van The Nits, waarin over dat monument wordt gezongen.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er duizenden oorlogsmonumenten aangelegd in ons land, ook door voetbalclubs. Voor de Bosatlas van het Nederlandse voetbal zocht Van de Vooren uit waar die zaten en vond er zo enkele tientallen. Ook JOS/Watergraafsmeer had zo’n monument met de namen van omgekomen leden en mensen uit de nabijgelegen Wetbuurt. Het werd in 1947 onthuld, alhoewel de exacte datum onbekend is. Tot ontzetting van de club is dit in 1976 gesloopt toen ze tijdelijk van hun terrein waren verhuisd. Nooit is duidelijk geworden waarom dat is gebeurd.

Henk Hofstede (zanger van The Nits) en schreef een nummer over dit monument: JOS-days. Zijn opa was in de jaren dertig een van de oprichters van J.O.S. – nog vóór de fusie met Watergraafsmeer. “De hele familie Hofstede voetbalde bij J.O.S,” zegt hij de op de website van de club. “Wij speelden als kinderen op het monument tussen de voetbalvelden. Er waren trapjes, waarvan je af kon springen. Ik herinner me de namen op het monument, van mensen die de oorlog niet overleefd hadden en ik fantaseerde erbij wat ze meegemaakt hadden.”

Hofstede werd niet toegelaten tot de club, omdat hij in een proefwedstrijd niet goed genoeg bleek. “Ik was in die tijd al met muziek bezig. Het lied JOS-days gaat over deze kleine tragedie in relatie tot de grote tragedie van de J.O.S.-mannen die in de oorlog omgekomen waren. Zij konden die wedstrijd niet winnen.” Nog steeds wordt dit nummer gedraaid als het eerste elftal het eigen veld betreedt. “Een mooie revanche,” vindt Hofstede. “Zo ben ik toch nog onderdeel geworden van de club.”

Op zaterdag 5 mei (16:30 uur) wordt, in het kader van Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet, gezocht naar een antwoord op de vraag hoe zoiets heeft kunnen verdwijnen.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)