Soraya Hilali

Hilali in Marokkaanse elftal: “We voetbalden op zijn Spaans”

Soraya Hilali zag in oktober haar droom werkelijkheid worden. De speelster van Buitenveldert kreeg een oproep van het Marokkaanse vrouwenelftal om mee te doen aan een belegd trainingskamp. Afgelopen week schitterde ze in het Noord-Afrikaanse land op de trainingsvelden en liet ze een uitstekende indruk achter.

De voetballer postte dit kalenderjaar een aantal clips op haar Instagram, waarin ze haar voetbalkwaliteiten nadrukkelijk aan de buitenwereld etaleerde. De filmpjes bereikten hun doel, want ze vielen bij verschillende mensen op, waaronder bij een scout van Marokko Onder 20. Hilali en de scout onderhielden een tijdje contact, toen hij haar uitnodigde voor een trainingskamp in oktober. “Die uitnodiging pakte ik graag met beide handen aan”, vertelt Hilali, die al snel de tickets naar Marokko binnenkreeg. In het land trainde de uitgenodigde selectie elke dag met elkaar. Vaak één, maar soms ook twee keer op een dag. Bovendien speelde Marokko Onder 20 nog twee oefenwedstrijden. “De selectie bestond uit ongeveer 10 meiden uit Marokko. De rest kwam uit andere landen, zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland, België, Amerika en Nederland.”

De meeste teamgenoten speelden bij een topclub, desondanks kon Hilali zichzelf goed meten met haar teamgenoten. “Het fijne was dat zij precies het voetbal speelden waarvan ik houd. We voetbalden echt op zijn Spaans door maximaal twee keer te raken en simpel te spelen. Als je in zo’n team terechtkomt dat dit type voetbal gewend is, dan is dat voor mij natuurlijk heerlijk aanpassen.” Hilali maakte en positieve indruk op de trainers, al kan niemand haar beloven dat ze nogmaals wordt opgeroepen. “Ze kunnen me altijd nog eens uitnodigen voor een trainingskamp, maar voorlopig moet ik nog even geduld hebben. In ieder geval heb ik mijn visitekaartje afgegeven.” Ondertussen behoudt ze in clubverband de ambitie om hogerop te gaan. Op jonge leeftijd scoutte de KNVB haar tweemaal, maar viel ze beide keren in de laatste ronde af. In de toekomst hoopt ze alsnog de stap te maken. Dat doet ze met de hulp van PBJ Soccer Management, waar ze personal trainingen volgt. “Met mijn 19-jarige leeftijd blijft het lastig, want clubs kijken vaak naar jongere meiden. Wellicht wordt het dan ook een stap naar het buitenland. Ik heb alle vertrouwen erin dat het goed komt.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)