Hjalmar Oomens heeft geen spijt van stap naar De Dijk: “Ik word elke week beter”

Hjalmar Oomens maakte afgelopen zomer een sprong in het diepe. Hij verliet het stabiele AFC en koos voor zijn eigen ontwikkeling. Bij De Dijk krijgt hij in de Derde Divisie zaterdag de speeltijd waar de twintigjarige verdediger naar zocht. “Wij hebben niets te verliezen.”

Oomens moet bekennen dat hij behoorlijk twijfelde, dat de keuze voor De Dijk een gokje was. “Ik denk dat het belangrijk is om op een zo hoog mogelijk niveau speelminuten te maken”, zegt hij. Daar was bij AFC weinig uitzicht op. De overstap naar De Dijk pakte, zo zegt hij enkele maanden later, goed uit. “In het begin was het heel erg wennen. Iedereen was heel enthousiast, zou zijn kans krijgen en het was soms erg onrustig op de training. Het is een heel nieuw en jong team, maar we raken steeds meer aan elkaar gewend. Daar hebben de trainers een groot aandeel in gehad.”

Oomens speelde in de jeugd van Haarlem (drie jaar) en FC Volendam (vijf seizoenen). In Volendam kampte hij met veel blessureleed; de verdediger scheurde twee keer zijn meniscus en stond twee jaar langs de kant. “Ik was eigenlijk te jong om geopereerd te worden. Dat heeft best lang geduurd”, blikt hij terug. Oomens werd weggestuurd, kwam vervolgens bij AFC terecht en na twee seizoenen in de A-junioren mocht hij de overstap maken naar de selectie. Daar maakte de centrale verdediger te weinig minuten omdat trainer André Wetzel voor routine koos in de degradatiestrijd.

In Amsterdam-Noord heeft Oomens dit seizoen wel een basisplaats. In de eerste weken stond hij centraal achterin, sinds eind september is hij één linie opgeschoven naar de positie van verdedigende middenvelder. De Purmerender merkt dat De Dijk de laatste weken ook beter is gaan spelen. “Tegen Eemdijk en Achilles’29 was het iets minder, maar de vijf wedstrijden daarvoor deden we het prima. Daar haal je echt wel plezier uit. Er is niet veel negativiteit, we proberen alles positief te bekijken. We zijn allemaal jong, we leren veel. Ik heb het gevoel dat wij steeds vrijer spelen. Wij hebben niets te verliezen: we staan onderaan en spelen elke week om punten te pakken.”

Na elf wedstrijden staat de teller op drie punten, allemaal gepakt met een gelijkspel. De hekkensluiter wacht nog altijd op de eerste zege, al voelt Oomens dat deze steeds dichterbij komt. “Ik had eigenlijk verwacht dat dit tegen Eemdijk of Achilles’29 zou gebeuren, dat had eigenlijk wel gemoeten om de aansluiting te houden.” Van zijn overstap heeft Oomens geen spijt. Het was een sprong in het diepe en hij is boven komen drijven. “Ik vond AFC een topclub, heb het daar heel mooi gehad. Ik hoop ook terug te keren als basisspeler. Maar op dit moment speel ik in de Derde Divisie en word ik elke week beter. Dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling. Het is hier ook allemaal goed geregeld. Ik geef alles voor De Dijk.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)