Home / Algemeen / Hoe is het met… Dion Glumac
Dion Glumac in duel met Olaf Terhaar

Hoe is het met… Dion Glumac

Uit het oog maar niet uit het hart. In de rubriek ‘Hoe is het met…’ gaan we op zoek naar bekenden uit de Amsterdamsche voetbalwereld die uit het gezichtsveld zijn verdwenen. In deel 32: Dion Glumac (35), voormalig aanvaller van Ajax, JOS/Watergraafsmeer en WVHEDW en momenteel vast gezicht in het vriendenteam van Ajax 3.

Op 31-jarige leeftijd besloot Glumac al te stoppen met het spelen in een eerste elftal. Hij vindt het spelletje te leuk en kan echt niet zonder, maar als hij iets doet, wil hij het ook goed doen. Als docent lichamelijke opvoeding merkte Glumac steeds meer belemmeringen in zijn werk. Het was ook lastig om het voorbeeld te geven wanneer je enkele dagen daarvoor een scheurtje in de hamstring had opgelopen. “Zeker in mijn tijd in de Topklasse kreeg ik continu aanslagen. Dat is niet erg, maar dan was ik weer drie dagen aan het herstellen..”

Glumac begon met voetballen bij NDSM (nu Kadoelen) en kwam via Ilpendam en Purmersteijn bij DWV weer terug in Amsterdam. Als senior speelde hij vervolgens voor Ajax, Volendam (zat daar dicht tegen het Nederlands amateurelftal aan, red.), opnieuw Ajax, ADO’20, FC Hilversum, JOS/Watergraafsmeer en WVHEDW. Zijn periodes in het shirt van ADO’20 en FC Hilversum – allebei op het hoogste amateurniveau – waren zijn beste jaren. “We deden altijd mee om het kampioenschap. Bij ADO’20 was in mijn tijd ook veel publiek. Zo’n 1500 man, echt kicken, met een vreselijk vervelende sirene die achter het doel van de tegenstander aan het loeien was. Dat was een happening. En bij Hilversum hadden we een hele hechte groep vol schoffies uit Amsterdam en Utrecht. Met de meest markante en bijzondere trainer waar ik ooit onder gespeeld heb: Karel Bonsink.”

Bonsink heeft in de drie jaar dat Glumac het shirt van de Hilversummers diende een speciaal plekje in zijn hart achtergelaten. “Karel = voetbal. Ik heb hem nog nooit een letter op papier zien zetten, maar hij wist alles en vertelde dingen op een subtiele en lachwekkende manier”, herinnert Glumac zich. Net als een dag na Bonsink’s verjaardag toen de oefenmeester “helemaal verwilderd” de kleedkamer binnenliep. “De avond ervoor heeft hij volgens mij in de kroeg gehangen en kwam eens niet in een Hilversum-pak, maar met een sjieke stropdas. Normaal had hij altijd een uitgebreide wedstrijdbespreking. Karel keek ons aan en zei: ‘mannen, pappie is jarig geweest. Ik heb het nu een beetje zwaar’. Hij pakte een stift, schreef de elf namen op, gooide de pen achterover en daarna: ‘jongens, ik zit in de bus. Drie punten. Mazzel’. En we pakten ook de drie punten, haha. Dat was Karel ten voeten uit, echt heerlijk.”

Sinds 2013 speelt Glumac voor Ajax 3, wat hij dit seizoen combineert met het assistent-schap bij het tweede elftal. Het was zijn plan om voor zijn TC2 gaan en in het kader daarvan stage te lopen. Ondanks dat hij werd uitgeloot, besloot Glumac toch ervaring op te doen en te hopen dat hij voor volgend seizoen wel de cursus mag volgen. “Want ik keek er echt naar uit.” Enig probleem is dat hij dan Ajax 3 moet loslaten. “We hebben juist zo’n leuk team, dus daar zal ik even aan moeten wennen.” Maar wat de kracht is van het vriendenteam? “Ik denk toch die vier letters – bij Ajax spelen is iets bijzonders – en de vriendschap die we met elkaar hebben.”

Met een goed gevoel kijkt de spits terug op zijn loopbaan. Wel merkt hij op dat de tijden zijn veranderd. “Ik dacht vaak in teambelang: alles eraan doen om elke training aanwezig te zijn, ergens naar schikken wanneer dat nodig was. Nu moet ik als trainer discussies voeren waarbij ik denk: in onze tijd was dat niets eens bespreekbaar. Dat deed je gewoon. Boeien dat je geen linksbuiten bent, het team verwacht dat je daar staat om het zo goed mogelijk in te vullen. Dat heeft mij gevormd, maar ook beperkt; dat je er veel voor hebt gelaten qua vakanties en reisjes. Als ik zie wat ik daarvoor heb teruggekregen aan mooie ervaringen, anekdotes en vrienden, kijk ik daar met heel veel plezier op terug.”

Foto’s Jan Vonk

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend