Hoe RODA’23 lessen moet trekken uit matig seizoen

RODA’23 riep zichzelf vorige zomer uit tot de ploeg die mee zou gaan doen om de bovenste plaatsen. Dat liep even anders, de ploeg uit Bovenkerk bungelde enige tijd in de onderste regionen van de zondag tweede klasse. De geplaagde ploeg moest het op alle gebieden ontgelden. Aan het einde van de rit kwam het jubilerende RODA (100 jaar) opnieuw nét te kort voor een prijs.

Aanvoerder Bart van den Boogaard, die zelf in de beginfase met een blessure moest toekijken, zag met lede ogen zijn ploeg ontzettend slecht aan de competitie starten. ,,Ik geloof dat we na zes wedstrijden drie punten hadden. Toen ik er bij kwam begon het weer wat beter te draaien. We hadden na het goede seizoen 2022-2023, waarin we net misgrepen, het gevoel dat we écht mee gingen doen. We waren (te) vol vertrouwen, terwijl de nieuwe competitie aanzienlijk sterker was geworden. Daar hebben we flink van geleerd.”

MARTINUS-RODA
Bart van den Boogaard

Herhaling uit den boze

RODA begint komend seizoen een week eerder met de voorbereiding en wil gelijk ‘aan’ staan. ,,Een herhaling van afgelopen seizoen is uit den boze. Dit laten we ons niet nog een keer gebeuren. Iedereen start weer op de spreekwoordelijke nul. De blessures die we hadden hielpen ons ook niet verder, we gaan dit seizoen een week eerder starten met de voorbereiding, we willen heel goed voor de dag komen. We gaan al vroeg voor het nieuwe seizoen trainen en veel spelen.”

Voetbalverstand

Geboren Amstelvener Van den Boorgaard kon zelf wél terugkijken op een goed seizoen. ,,Buiten dat ik het begin heb gemist door een blessure, ben ik inderdaad positief. Ik heb afgelopen seizoen op meerdere posities gespeeld; op het middenveld of achterin. De trainer kent mijn voorkeur, maar ik kan het allemaal. Ik heb het vermogen om alles met mijn voetbalverstand op te lossen, terwijl anderen fysiek de strijd aan kunnen gaan. Zij mogen dan de duels uitvechten”.

Derby

Komend seizoen mist er wel het één en ander. ,,Dat klopt, beaamd Van den Boogaard. ,,Het is ‘jammer’ dat Sporting Martinus is gepromoveerd. De derby is altijd speciaal, zeker voor jongens uit Amstelveen waar ik er ook één van ben. We kennen allemaal de rivaliteit tussen RODA en Martinus. We hebben gelukkig nog de wedstrijden tegen DCG, De Meer en andere clubs uit de omgeving. We kunnen met deze groep wat bereiken, dus wie weet komen we ze in de districtsbeker tegen, of hopelijk volgend jaar in de Eerste klasse. Dat is ook het gevoel wat heerst in de groep, maar een concrete doelstelling is er nog niet uitgesproken.”

RODA '23 - SPORTING MARTINUS 2023
Geen derby komend seizoen, Quint Piris vertrokken naar Argon

Toch was er nog een pil te slikken aan het einde van het seizoen. ,,We hebben kwaliteit, goede voetballers. We hebben versterkingen erbij. Het onverwachte verlies van Quint Piris (naar Argon, red.) hopen we goed op te kunnen vangen. Hij wil op zaterdag gaan voetballen, dat was voor hem heel belangrijk. Hij twijfelde, logisch, we hebben tot het laatste moment op Quint ingepraat. Hij heeft vrienden bij Argon. Het is erg jammer voor ons dat Quint is vertrokken.”

Support

De jeugdigheid zal eruit moeten bij RODA, er staat inmiddels voldoende ervaring op het veld. ,,We wisselden te vaak goede en minder goede periodes met elkaar af. We moeten echt verbeteren om mee te doen. Veel spelers komen uit de jeugd van RODA en zitten al lang bij de vereniging. Dat maakt ons soms wat minder ervaren. Ik weet hoe en wat het is, ik ben zelf trainer-coach van de O13 bij RODA (Landelijk Vierde divisie, red.) We gaan het zien hoe stabiel we komend seizoen kunnen zijn. Met de support van ‘de trap’ hebben we al menig potje over de streep getrokken. Ze hebben een grotere bijdrage geleverd afgelopen seizoen, dat heeft ons in momenten enorm geholpen. Tegenstanders en scheidsrechters kijken er soms wat raar tegen aan, maar het is allemaal vrij onschuldig. De meesten moeten er gelukkig ook om lachen. Bnar Toofeek is er weer helemaal bij, hij heeft de cursus afgerond. Dat is óók belangrijk. We zijn er denk ik klaar voor.”

Bnar Toofeek geslaagd voor UEFA-A/ VC4 – Foto: Koos van der Leest

Verbaasde reacties op competitie-indeling

RODA is opnieuw ingedeeld in zondag 2B. Wel is de competitie flink veranderd, met een aantal Gelderse en meer zuidelijke ploegen die erbij zijn gekomen. De reacties van die clubs lopen uiteen; van ‘verbaasd’ tot en met ‘met stomheid geslagen’. Zwaluw VFC en Nieuwkuijk hebben samen bezwaar aangetekend bij de KNVB tegen de nieuwe indeling. Klik hier voor de indeling van zondag 2B

Oefencampagne RODA’23 seizoen 2024-2025

  • Zaterdag 10 augustus: RODA 1 – AMVJ 1
  • Zaterdag 17 augustus: RODA 1 – Olympia Haarlem 1
  • Dinsdag 20 augustus: RODA 1 – RKDES 1
  • Donderdag 22 augustus: RODA 2 – Tos Actief 1
  • Zaterdag 24 augustus: SCPB’22 1 – RODA 1
  • Dinsdag 27 augustus: RODA 2 – VVSB O23

Selectie RODA’23 seizoen 2024-2025

Abdullah  Alltajj
Christiaan Ang
Julian Baas
Thomas  Baest, van
Mitchell Bakker
Koen Bakker
Thomas  Baretta
Jimi Barlage
Matthew Bloemberg
Bart Boogaard, van den
Wisse Bos 
Barry  Boskemper
Rick  Brouwer
Jordi  Bungener
Ocean  Coesel
Frederic  Cristina
Sidney Dijk, van
Calvin Dijk, van
Miguel Duin, van
Donny Eeden, van
Milan Egberts
Stijn  Gorter
 Sam Hoogland
Tiggo Janssen
Wesley  Jongerius
Tom Kok 
Othman  Lechkar
Douwe Leenders
Nick Leerkes
Mike  Leeuw, de
Jordi Leeuw, de
Cochran Linden, van der 
Ralph Longte, de
Bas Markus
Samir  Moussoui, el
Mariano Olf
Ginuwine  Olf
Viggo  Peters
Thomas  Petitjean
Sander  Ruisaard
Kevin Schut
Nick  Schuuring
Thomas Steinhart
Misha Theresa
Stan  Verbruggen
Joppe  Volcklandt

Mis niets van het voetbal(club)nieuws in en rondom Amsterdam. Via deze site blijf je ook in de zomerstop op de hoogte.

Foto’s: Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)