Hoofddorp sloot bewogen seizoen af met handhaving. ,,We kunnen voor een top drie klassering spelen.”

Het was sportief gezien een alles behalve rimpelloos jaar voor voetbalclub Hoofddorp. Het eerste elftal van de zaterdagafdeling vierde in 2023 feest, vanwege de promotie naar de derde klasse. Een jaar later daalt het roemloos af naar de vierde klasse. Voor het ‘zondag’ eerste elftal werd het onverwacht ook een seizoen van hangen en wurgen. Pas in de finale van de nacompetitie -om handhaving- werd (eerste) klasse behoud veiliggesteld. ,,We kunnen komend seizoen top drie spelen”, aldus trainer-coach Jorg Smeets.

Zowel de spelersgroep als trainer-coach Jorg Smeets had zich een ander seizoen voorgesteld in de eerste klasse. Daar was alle aanleiding toe, aangezien het seizoen 2022-2023 goed was verlopen. Smeets: ,,De verwachtingen waren bij de start van de voorbereiding hoog. Wellicht dachten we er met elkaar te makkelijk over? We hadden het vorig seizoen zó goed gedaan. Het ging ons wel even lukken.”

Illustratief

Uiteindelijk werd het een heel zwaar jaar, waarin de club tot de allerlaatste dag moest strijden om ook komend seizoen weer in de eerste klasse te mogen spelen. Het voetbalseizoen begon met een 5-0 oefenzege op Forholte. De eerste echte waarschuwing kwam op zaterdag 2 september, toen Arsenal (tweede klasse) in de districtsbeker met een 3-1 zege te sterk bleek. Hoofddorp overleefde deze nederlaag door in de groepsfase de overige duels winnend af te sluiten, maar werd in november door Schagen United (ook tweede klasse, red) pootje gelicht. Exit bekertoernooi. Toen al zat de club in zwaarder weer. Op zaterdag 14 oktober werd er voor het eerst gewonnen en dat bleek de enige overwinning vóór de winterstop in competitieverband. Promovendus SCPB’22 werd op eigen veld met 1-3 verslagen. ,,Die wedstrijd speelden we goed”, herinnerde Smeets zich nog maar al te goed. ,,Eigenlijk was die wedstrijd redelijk illustratief voor ons optreden in de eerste helft van het seizoen. We kregen de complimenten voor ons spel, veel kansen werden gecreëerd, maar punten bleven nog te vaak uit, omdat we zoveel moeite hadden met het maken van doelpunten. Gelukkig wonnen we die wedstrijd wél.”

Niet weggespeeld

Het gebrek aan (zelf)vertrouwen binnen de piepjonge groep begon ook de coach zorgen te baren. ,,We zijn geen drastisch andere dingen gaan doen en draconische maatregelen zijn er eveneens niet genomen. Goed spelen en niet winnen is frustrerend. We zijn blijven geloven in wat we aan het doen waren. Het voetbal was nooit slecht, we kregen van vriend en vijand de complimenten. We zijn niet één keer weggespeeld. We konden zo vaak winnen, maar verloren.”

O19-speler Kaj Wiersma kwam tot 20 optredens in het eerste dit seizoen

Onrustig

In de wintermaanden, in het nieuwe jaar, kwam er wat onrust. Aanvoerder Donny Kessing, de groep oudste, stopte per direct met voetballen. ,,Ik koester de mooie momenten”, liet de aanvoerder van Hoofddorp weten. Smeets knikt instemmend: ,,Dat vertrek had natuurlijk heel wat voeten in aarde. Ik heb met Donny fijn samengewerkt, hij werd eerder al ‘speler van het jaar’ bij ons en was goed bezig. Dat kan je met elkaar soms maar een bepaalde periode vasthouden. Dan is het voor beiden beter dat je goed uit elkaar gaat.” De geplaagde ploeg reist af naar Spanje om zich vijf dagen in de luwte voor te bereiden op een vervolg. Smeets: ,,Dat trainingskamp in Valencia heeft heel erg geholpen. We zijn toen bij elkaar gekomen en de puntjes op de i gezet.” Na twee gelijke spelen en een nederlaag, werden in maart drie overwinning behaald. Op 11 mei werd De Dijk met 5-0 van het weg geblazen en wist de Hoofddorpse ploeg zich te plaatsen voor nacompetitie om lijfsbehoud. Directe degradatie was afgewend, de nacompetitie werd positief werd afgesloten.

Een fantastische comeback? Smeets: ,,Achteraf gezien makkelijk gezegd, maar we zijn blijven geloven in wat we deden. Het is ook een heel mooi leerjaar geweest, voor iedereen. Ook voor mij. Misschien was dit nog wel beter dan vorig seizoen. En, belangrijk om deze lessen mee te nemen naar komend seizoen. We moeten in de voorbereiding gelijk ‘aan’ staan. Op basis van wat we hebben laten zien vorig jaar en de tweede seizoenshelft dit seizoen vind ik dat we top drie kunnen spelen. Dat gaan we nastreven”, aldus Smeets.

Nicolai de Kort naar AFC (O19)

Weinig mutaties

Smeets, inmiddels twintig jaar in het vak, heeft voor komend seizoen niet veel wijzigingen in de selectie. ,,Dat is het idee wat ik heb, en zo heb ik altijd gewerkt. Ik hoef echt geen tien nieuwe jongens erbij elk seizoen. Dat komen en gaan van spelers is niet mijn werkwijze, en niet van de club. Een aderlating is het vertrek van Nicolai de Kort. Hij heeft alles gespeeld en gaat bij AFC in de O19 spelen om te kijken of er een hoger niveau inzit. Nicolai is een product van de jeugd, ik geloof zeven seizoenen bij ons gevoetbald en het eerste gehaald. Dat zal een gemis worden. Julian Konneman, kende een ongelukkig jaar, heeft te weinig gespeeld en moet gewoon elke week spelen. Martijn Tjon-A Njoek kwam erbij na de winterstop vanuit de zaterdagafdeling. Hij heeft veel positieve invloed gehad als oudere speler, zowel als spits binnen de lijnen en ook buiten de lijnen. Hij gaat weer terug naar zijn oude team. Er komt ervaring bij met Bilal El Amrani. Bilal woont ook in hoofddorp. Ook Noah Marti is geen onbekende voor ons. Sidney Schmeltz, linksbuiten, komt van Olympia Haarlem. Het geeft ook extra mooie mogelijkheden voor eigen jeugd uit O19 en O23, die opties moeten we altijd openhouden, want we hebben een goede jeugdopleiding.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)