Hoop doet leven voor HBOK na late comeback bij AMVJ

HBOK legt zich nog niet neer bij het moeten spelen van nacompetitievoetbal om lijfsbehoud in de zaterdag tweede klasse A. Nadat de ploeg van Jan de Haze uit de laatste vier wedstrijden slechts één punt pakte, liet HBOK op bezoek bij AMVJ weer zien hoe er gewonnen moet worden: 1-2.

De Zunderdorpers moesten diep gaan om de punten mee te nemen. De wedstrijd zat volledig op slot na een gezapige en trage eerste helft en had een doelpunt nodig om een beetje los te komen. Bram van der Driest leek hier vlak voor rust dichtbij met een kopbal tegen de lat. De openingstreffer viel tien minuten na de theepauze op een gelukkige manier. Marc van Moorsel kreeg de bal met zich mee terwijl hij zich door twee tegenstanders wurmde en schoot diagonaal de 0-1 binnen voor AMVJ.

“Na de achterstand namen we meer initiatief, gingen meer duels winnen”, zag De Haze. Iets waar het daarvoor aan ontbrak bij de bezoekers. De vechtlust zorgde ervoor dat HBOK twee goede mogelijkheden kreeg op een gelijkmaker. Aanvoerder Tom de Lange schrok zelfs van de kans die hij kreeg, oog-in-oog met doelman Janick van der Meijs, waardoor hij de bal tegen de paal schoot en Jesse Braspenning vergat een hoekschop van Yannick de Wit binnen te lopen.

AMVJ nam genoegen met de krappe voorsprong en wilde deze over de streep trekken. De debuterende Lex van Hees had zelfs de beslissing op zijn schoen, maar vond hij keeper Raymond Dirven op zijn weg. De gemakzucht van de Amstelveners in de slotfase kwam ze duur te staan. In de laatste minuut van de officiële speeltijd sloeg HBOK toe. Van der Meijs ging onder een corner van De Wit door en bij de tweede paal mocht De Lange ongedekt de gelijkmaker produceren: 1-1.

“Gelijk zag je iedereen opleven met het gevoel dat er meer inzat dan een gelijkspel. De jongens hebben veerkracht getoond door ervoor te blijven gaan”, vervolgde De Haze, die zijn ploeg in blessuretijd de volle buit zag grijpen. De Lange stuurde Kid Ronday richting het vijandelijke doel en de spits maakte geen fout om HBOK aan een bevrijdende 1-2 zege te helpen.

De overwinning van HBOK betekent dat hekkensluiter Castricum definitief gedegradeerd is. “Zo’n zege is heel belangrijk voor ons. Ook voor het moraal. Het vertrouwen is er al niet helemaal en dit geeft ons weer hoop. Ook eventueel voor de nacompetitie. Dat we blijkbaar wel kunnen winnen”, aldus de oefenmeester. Stiekem is er nog een klein sprankje hoop in Zunderdorp. De achterstand op de veilige twaalfde plek is slechts vijf punten. “Als wij twee keer winnen, is er een klein kansje. En hoop doet leven.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag tweede klasse A.