Imro Wielkens voelt zich goed bij Arsenal: “Geest van Wim blijft in onze club voortleven”

Waar verschillende verenigingen naar buiten komen met trainersnieuws, is het bij ASV Arsenal opvallend rustig. De Amsterdamse club heeft met hoofdtrainer Imro Wielkens een trainer in huis met een doorlopend contract, waarbij van beide kanten een langer verblijf geen discussiepunt was.

Wielkens kwam tien jaar geleden bij Arsenal terecht als Hoofd Jeugdopleiding, waarna hij twee jaar later eveneens hoofdtrainer van de zaterdagselectie werd. De oefenmeester kan het gesprek dat hij in die jaren met Wim Teuling en Iwan Zandwijken had, nog goed voor de geest halen. “Iwan gaf tijdens het gesprek aan dat Arsenal geen club voor de korte termijn is”, herinnert Wielkens zich. “Het was hun doel om van mensen binnen de club échte Arsenallers te maken. Daarom vroeg hij: ‘Kun je je voorstellen die je hier tien jaar rondloopt?’ Het leek mij niet gebruikelijk, want uiteindelijk zijn trainers passanten. Als het team niet presteert, dan moet een trainer al snel zijn taken neerleggen. Hoewel ik de vraag opvallend vond, kon ik zo’n lang verblijf niet uitsluiten. Daarom zei ik: ‘Ja, waarom niet?’ Niet wetende dat ik na de zomer alweer mijn negende jaar als hoofdtrainer in ga.”

Arsenal en Wielkens evalueren doorlopend met elkaar, waarbij ze het uitgestippelde beleid toetsen. “Ik beschik dan wel over een doorlopend contract, maar uiteindelijk heeft Arsenal altijd de mogelijkheid om de samenwerking te verbreken. Zo moet de samenwerking met de spelersgroep goed blijven, want anders heeft het weinig zin. Het was echter niet aan de orde dat ik zou vertrekken. De club hoopt dat ik nog even blijf en zelf heb ik het goed naar mijn zin. De signalen staan dus op groen.” Ondanks dat voorzitter Teuling in mei 2020 overleed, merkt Wielkens geen verandering in strategie. “De geest van Wim blijft in onze club voortleven. In het begin was het spannend hoe Iwan de lijn zou doortrekken, maar in de driehoek (Wielkens, Zandwijken en Teuling, red.) is buiten het overlijden niets veranderd. Hoewel Wim werkelijk onvervangbaar is, heeft Melvin Holwijn de Wim-rol goed opgepakt. We blijven daarmee de ingezette lijn doorzetten.”

De Amsterdammers blijven ondertussen grote stappen voorwaarts maken. “De afgelopen jaren hebben we het eerste elftal stapje voor stapje verbeterd. Door de randvoorwaarden te creëren, hadden we direct meer aantrekkingskracht op spelers van buitenaf. Daardoor konden we steeds betere voetballers aan onze club verbinden en bleken we in staat om de resultaten te stabiliseren. Al vind ik het dit seizoen erg pril om over resultaten te praten.” Het is dan ook de ambitie van de club om voor promotie naar de eerste klasse te gaan. “Dat is uiteindelijk de eerstvolgende sportieve uitdaging. We hebben echter ook met een uitdagende competitie te maken met veel clubs die aan elkaar gewaagd zijn. Iedereen kan van elkaar winnen, dus moet je de wind mee hebben om kans te maken op promotie. Als club moeten we onszelf blijven verbeteren om naar dat niveau toe te groeien, al blijven we standvastig over dat we spelers niet betalen. De club zet geen druk op promotie, maar het blijft zeker een gezonde ambitie.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: John Beckman

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)