IVV heeft voor promotie verlenging nodig tegen SEW

IVV speelt komend seizoen, na bijna veertig jaar, weer in de zondag tweede klasse. De ploeg van Gerrie Breugem greep de allerlaatste strohalm door SEW op neutraal terrein te kloppen. Pas in de verlenging werd het verschil gemaakt: 2-4.

‘Dit is heerlijk’ riep Breugem toen hij een koude waterdouche kreeg nadat hij even daarvoor in de sloot bij ZOB werd gegooid. In tegenstelling tot de nacompetitiewedstrijd tegen DCG, waarin na penalties werd verloren, had hij zich deze keer níet omgekleed. “Ik mocht me niet omkleden. Dat heb ik ook niet meer gedaan. Maar mijn horloge ligt wel in de plomp”, zei de trainer die in zijn eerste seizoen bij IVV gelijk voor promotie zorgde. “Dat heeft wel veel te lang geduurd.”

Voor het duel moest de oefenmeester het nodige improviseren vanwege absenties van Dave Hertog, Gaudi van Oosterhout (beiden geschorst) en Donny Bos (vakantie). Vooral het gemis van de laatste twee was te merken in de achterste linie. Na acht minuten stond de Landsmeerse defensie, met daarin middenvelders Roy Bussman en Philip Halfhide, te slapen toen Max Drayer over het hoofd werd gezien voor de 1-0 en enkele minuten later ging linksback Rick Kreft in de fout door een strafschop te veroorzaken. Vanaf elf meter liet Jeffrey Keizer doelman Guus Zuidema kansloos.

“Als wij het eerste kwartier niet zo naïef hadden gespeeld, en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik dat we helemaal niet in de problemen waren gekomen”, zei Breugem. Toch moest er een 2-0 achterstand worden goedgemaakt. Bas Bijvoet gaf daar de aanzet toe door na een klein halfuur de 2-1 te maken. Nog voor de rust was uitblinker Terzo Stemerdink dichtbij de gelijkmaker, maar hij trof de buitenkant van de paal. Ook Davey de Haze faalde hier tien minuten voor tijd in. Na een lage voorzet van Bijvoet werd zijn intikker op miraculeuze wijze gepareerd door keeper Thomas Ursem.

Diezelfde De Haze was in de 85ste minuut wel trefzeker door een penalty onberispelijk te benutten: 2-2. Een verlenging moest er hierdoor aan te pas komen, voor IVV alweer de derde keer in de nacompetitie. “Dat is een beetje ons ding geworden. Dan zie je toch dat wij conditioneel ijzersterk zijn”, vervolgde Breugem. Vrij snel slaagden de Landsmeerders erin het overwicht van de tweede helft door te zetten en uit te drukken in een voorsprong. Youri Brinkman tekende in de 93ste minuut voor de 2-3, waarna Stemerdink in de absolute slotfase de eindstand op 2-4 bepaalde.

Door de tweede promotie op rij – vorig jaar werd via Zwanenburg in de nacompetitie de derde klasse bereikt – speelt IVV straks voor het eerst sinds 1981/82 weer in de zondag tweede klasse. “Ik ga niet, zoals vorig jaar, even roepen dat we voor de eerste drie gaan meespelen, maar ik vind wel dat wij echt iets extra’s kunnen brengen.”