fbpx
Home / slideshow / Jameson Seetz (De Dijk) opgeroepen voor Haïti O19: “Was er sinds mijn tweede niet meer geweest”

Jameson Seetz (De Dijk) opgeroepen voor Haïti O19: “Was er sinds mijn tweede niet meer geweest”

Villa-Seetz is de naam die hij op zijn rug gaat dragen tijdens de kwalificatiewedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van Curaçao en Bolivia in februari. Jameson vertrok op tweejarige leeftijd uit Haïti en kwam in Nederland bij adoptieouders terecht. Met ondersteuning van zaakwaarnemers Thanasi Ntinoudis en Joao Paulo Lemos wil hij de voetbaltop bereiken. Met om te beginnen zijn eerste wedstrijden bij zijn leeftijdsgenoten van Haïti. 

Afgelopen zomer trainde Jameson al een week mee bij het nationale team van Haïti onder 19 jaar. De voetbalbond van Haïti maakte een voorselectie van 86 man, waar de vleugelverdediger onderdeel van uitmaakte: ‘Tijdens die trainingsperiode moest ik laten zien wat ik kon. De beste veertig spelers van die groep zouden eigenlijk een jaar lang interlands gaan spelen.’

‘Daar hoorde ik dus bij en ik kreeg dus enkele weken terug via de mail de mooie uitnodiging om kwalificatiewedstrijden te spelen. Deze vinden plaats in februari en dan nemen we het op tegen Curaçao o19 en Bolivia o19’, vertelt Jameson trots. Tijdens deze twee wedstrijden staan er ook nog de nodige belangen op het spel. Wanneer er een van de twee wedstrijden worden gewonnen, plaatst Haïti zich voor ‘een soort van kleine Copa America’, zoals Jameson het zelf noemt, waarin acht landen het tegen elkaar opnemen. 

Onbekend land
De uitnodiging maakte Jameson, die werd geboren in Haïti, emotioneel. Hij werd, na het overlijden van zijn moeder, op eenjarige leeftijd geadopteerd naar Nederland. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Zijn moeder schreef in het zogenaamde adoptiedossier het volgende: ‘voor het geluk van mijn zoon wil ik Jameson ter adoptie stellen, omdat ik zelf ziek ben’. Daaruit volgt ook een enorm grote motivatiebron voor Jameson: ‘Ik heb voor Haïti gekozen als dank voor mijn moeder. Ik heb eigenlijk aan haar te danken dat ik hier nu ben en ik wil voor haar iets terug doen.’

Terugblikkend op de trainingsstage die hij in juni in Haïti liep, beseft Jameson wel hoe bijzonder hij het vindt: ‘Ik ben in de tussentijd niet meer daar geweest en ik vond het daarom echt heel mooi om daarheen te gaan. Ik kom nu op een leeftijd dat ik best nieuwsgierig word. Helaas heb ik alleen niet veel van het land gezien, omdat we trainden in de hoofdstad op een trainingscomplex, net zoals Zeist in Nederland, maar ik merkte wel dat wij duidelijk in het rijkere gedeelte zaten in vergelijking met de rest van het land.’

Amateur met een interlandcarrière
Jameson speelt normaal gesproken zijn wedstrijden bij De Dijk o19. Hij beschrijft zichzelf als een linkervleugelverdiger met duelkracht, inzicht en een goede passing. Hij ziet in het spel van Sergio Ramos zijn temperament terug, maar ook is hij erg enthousiast over Marcelo. De Braziliaan is een vooral vanwege zijn techniek een enorm voorbeeld. Jameson herkent bij zichzelf dat die techniek een absoluut verbeterpunt is. Dat is voor hem ook de reden dat hij afgelopen zomer de overstap maakte van HFC naar De Dijk: ‘Hier spelen veel jongens die echt goed kunnen voetballen en technisch enorm vaardig zijn. Ik ga natuurlijk niet zo technisch worden als een middenvelder hier, maar ik probeer wel mijn niveau daarop aan te passen en merk dat ik elke week beter word.’

Tot nu toe speelde Jameson door een hamstringblessure pas twee wedstrijden. Met het oog op de uitnodiging voor de kwalificatiewedstrijden is hij vooral gefocust op blessurevrij terugkomen, zodat hij fit is om te vlammen op het juiste moment: ‘Competitiewedstrijden speel ik al sinds de c-jeugd op het derde niveau, dus dat ben ik wel gewend. Interlands zijn voor mij anders, dan gaat het echt ergens om en staan er bijvoorbeeld scouts en wordt het gefilmd.’

Dromen
Jameson traint soms wel negen keer in de week, waarvan drie keer met De Dijk en de zes andere keren met behulp van zijn Personal Trainer. Uiteindelijk hoopt hij Haïtiaans international te worden. Hij kiest, met behulp van zijn zaakwaarnemers, er daarbij vooral voor om kleine stapjes omhoog te nemen: ‘Ik heb al best wat clubs achter mijn naam staan, daaruit kan je zien dat ik steeds kleine stapjes maak, maar wel steeds omhoog. Ik speel nu bij De Dijk in de derde divisie, maar ik vind het wel tijd voor een stap richting de eerste divisie. Allereerst ligt mijn focus nu op februari, wanneer de kwalificatiewedstrijden op het programma staan.’

Tekst: Mitch Marinus 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend