Jan Ziere (Hoofddorp) bergt handschoenen op: “Neem bewust even afstand”

Jan Ziere is bezig aan zijn laatste weken als keeper. De 37-jarige sluitpost van zondag eersteklasser Hoofddorp bergt na dit seizoen zijn handschoenen op. “Het heeft mij veel gebracht als persoon.”

In november had Ziere de keuze al gemaakt dat dit zijn laatste seizoen is. Het belangrijkste voor hem was dat hij zelf zijn afscheid wilde regisseren en dat hij niet door blessures gedwongen zou worden of uiteindelijk op een zijspoor zou belanden. “Op een gegeven moment is het mooi geweest”, zegt hij. “Je merkt dat de kloof met de jongere generatie steeds groter wordt. Dat is niet erg, maar je moet geen ouwe zeikerd worden.”

Echt hardop zal hij het niet zeggen, maar stiekem laat hij doorschemeren dat de tegenvallende resultaten van dit seizoen een rol hebben gespeeld in zijn keuze. “Want als je kampioen zou worden, heb je meer plezier en plak je er nog wel een jaartje aan vast”, verklaart Ziere. Naar eigen zeggen haalt hij er dit seizoen te weinig voldoening uit. “Het verschil en verval tussen de voorbereiding en de competitie is bij ons heel groot. Ik snap niet hoe dat kan. De bereidwilligheid om er honderd procent voor te gaan, is er niet meer. De één is een weekendje weg, dan ontbreekt er doordeweeks weer iemand; we hebben elke zondag wel wat. Ik ga dat niet meer veranderen, dat wil ik ook niet, maar je blijft er wel tegenaan lopen.”

Foto: Michel Bes

Toch kijkt hij met een voldaan gevoel terug op een ‘heerlijke’ carrière. Die begon bij DSOV en leidde hem langs EDO, Stormvogels, een stage bij Everton, opnieuw DSOV, Hoofddorp, DCG, wederom Stormvogels, DSOV en Hoofddorp, Ajax en dit seizoen voor zijn derde periode in Hoofddorp. “Ik ben overal geweest en dat heeft mij veel gebracht als persoon, want overal leer je veel mensen kennen. Echt een verrijking.”

In principe zal hij na dit seizoen, dat Ziere hoopt af te sluiten met rechtstreekse handhaving, voor even uit de voetbalwereld verdwijnen. Deze zomer neemt hij een cateringlocatie over en daar zal veel tijd in komen te zitten. “Daarom neem ik bewust even afstand, maar ik ga heus wel iets in de voetbalwereld doen.” Wat dat precies wordt, is nog niet bekend. “Ik vind het heel moeilijk om in een vriendenelftal verder te gaan, want ik denk dat ik daar te fanatiek voor ben.”

Foto boven: Minke Wiggerink

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)