Jesse Borst: ‘We willen kampioen worden met De Meer’

Het is niet alleen maar keihard trainen of geluk hebben. Sport(en) en een gevoel daarbij zit in de genen. Jesse Borst koos op jonge leeftijd een pad dat hem als voetballer via Purmersteijn en de KNVB naar de profopleiding van FC Groningen leidde. Na enkele jaren AFC (jeugd) en weer Purmersteijn vond Borst in 2019 het Amsterdamse De Meer op zijn weg. Met de club maakte hij promoties mee, een degradatie uit de eerste klasse en na een stabiel seizoen wil De Meer opnieuw voor de titel gaan. ,,We waren afgelopen seizoen weer heel dichtbij”.

Sales Manager

Voetbal is dan wel dominant in het leven van Borst, hij genoot ook van zijn periode als snowboardleraar in de besneeuwde bergen van Oostenrijk. Dat hij voetbal en zijn aanvoerderschap voor een middellange periode moest opgeven was een ferme schaduwkant. ,In between jobs’ genoot Borst ook van het vrijere leven. ,,Even een weekend weg, even andere leuke dingen doen. Ik ben recent begonnen als Sales Manager Duitsland bij The Padellers, met negentien locaties in Nederland zijn we zowel de grootste aanbieder in Nederland als in Amsterdam. We begeven ons nu richting de Duitse markt. De sport is enorm in opkomst. Ja, toch weer de sport.”

Foto: Gerard Spaans

Net niet

Na een relatief goed seizoen, wist De Meer geen prijs in de wacht te slepen. Weliswaar pakten de Amsterdammers de eerste periode, maar die werd na één wedstrijd in de nacompetitie teniet gedaan. Borst: ‘We deden afgelopen seizoen niet onder voor kampioen ZSGO/WMS en Sporting Martinus dat via de nacompetitie promoveerde. Ik denk dat het seizoen voor ons net even te lang duurde. We hadden wat jongens die er langere tijd uit lagen of niet aanwezig konden zijn. Daar was ik er trouwens ook één van.”

Keerzijde

De Meer is de laatste jaren bezig aan een opmerkelijke opmars en Borst – inmiddels aanvoerder – is daar een belangrijk onderdeel van. ,,Toen we kampioen werden in de tweede klasse hadden we een enorm sterk team. Het werd een zeer succesvol seizoen. De keerzijde van de medaille is dat spelers zich dan in de kijker spelen van de grotere clubs in de verschillende divisies. Uiteindelijk zijn we na dat seizoen zes-zeven basisspelers kwijtgeraakt, waarvan vier naar een hoger niveau.”

Foto: Gerard Spaans

Frustrerend

De stap omhoog en alle veranderingen in de selectie waren groot voor De Meer. ,,We kregen wel spelers terug voor de vertrekkende jongens, maar dat was van een ander kaliber dan we gewend waren. We kregen ook een andere trainer/coach. We hadden al met al tijd nodig om naar elkaar toe te groeien en tegelijk speelden we op het hoogste niveau wat De Meer ooit had gespeeld. Uiteindelijk werd het een frustrerend en teleurstellend seizoen, waarin we eenentwintig van de zesentwintig wedstrijden verloren. In de breedte kwamen we tekort. Er waren voldoende wedstrijden waar we voetballend niet onder deden. Wat ons opbrak? We waren niet constant genoeg en de ondergrens lag erg laag. We hadden moeite met het maken van doelpunten, in mijn ogen daardoor te veel onnodig verloren. Dat laatste is een repeterend verhaal, want ook afgelopen seizoen hadden we veel meer moeten scoren.”

Scherpte

Terug naar de degradatie van een jaar geleden. Borst: ,,We waren blij dat het seizoen erop zat. We hebben daarna met elkaar gezeten, geëvalueerd en duidelijk een paar essentiële zaken uitgesproken. De boel moest op scherp, we wilden binnen de selectie ook competitief zijn. Jonge jongens zijn erbij gekomen en kwamen snel tot bloei, dat hebben ze fantastisch gedaan. Er was een wezenlijk verschil met het seizoen in de eerste klasse, we zijn er goed op vooruit gegaan.”

Foto: Jos Spitteler

Vastbijten

Ook voor Nonneman was het seizoen in de eerste klasse een vuurdoop. ,,Marciano stond voor het eerst voor een seniorengroep, daarvoor had Nonneman voornamelijk jeugd getraind. Weliswaar op BVO-niveau, maar dat is toch anders. Een senioren team coachen en managen vraagt meer van een trainer. Uiteindelijk heeft Marciano zelf ook stappen gemaakt. Hij kon weg na dat seizoen bij ons, maar hij besloot te blijven. Hij wilde zich in ons vastbijten. Dat heeft mooie vruchten afgeworpen.”

DNA

Waar het seizoen in de eerste klasse niet altijd helder was, is de speelwijze nu wel voor iedereen klip en klaar. Borst: ,,We hebben een duidelijke manier van spelen, verdedigend is het een stuk beter geworden. Er zit veel voetballend vermogen in de groep. De spelers hebben zich individueel en wij als team ontwikkeld. Ook de oudere spelers hebben stappen gezet. We gaan als groep weer voor elkaar door het vuur. We hebben jongens die het DNA van De Meer bezitten.”

Toch zit er nog iets in de groep dat eruit of eigenlijk erin moet. ,,Het ontbreekt ons aan de klinische afmaker. We kunnen wel scoren, we zijn ook meer gaan scoren. Maar, nog te weinig als je ziet hoeveel dominantie we tonen in wedstrijden. Meer goals maken betekent vaak betere resultaten. Er zaten afgelopen seizoen wedstrijden bij die we onnodig gelijkspeelden of verloren. Dat werd ook wel beaamd door tegenstanders. We trainen erop, het heeft urgentie. Stiekem had ik de hoop dat we zo’n type speler zouden kunnen toevoegen. We gaan met de bestaande spelers weer stappen zetten, de speelwijze verder ontwikkelen en ik weet dat komend seizoen ons nu al veel vertrouwen geeft. We zijn bij elkaar gebleven, met slechts één vertrekkende speler. We willen kampioen worden. We waren afgelopen seizoen al dichtbij en hebben delen van het jaar op de eerste plaats gestaan. Ik vind dat we thuishoren op een hoger niveau.”

Randvoorwaarden

De vereniging De Meer heeft ook stappen gezet. ,,Er zijn verbouwingen geweest op het complex, de club opereert steeds professioneler. We krijgen een nieuw kunstgrasveld voor het clubgebouw, wat de oudere leden veel plezier zal doen. Zij zijn ook blij met de hightech ontwikkelingen, zoals een analyse systeem. Er wordt geprobeerd op allerlei manieren goede randvoorwaarden te creëren. De trainer heeft ook bijgetekend, waar we heel blij mee zijn. Hij gaat zich breder richten op de vereniging en de jeugdopleiding. Dat is een mooie ontwikkeling. Hij kan ook meer tijd in ons gaan steken, niet alleen in het team maar ook individueel. Dat is allemaal heel positief.”

Maar, De Meer, de gezelligste club van de Watergraafsmeer, zal nooit betalen. ,,Dat klopt. Dat past niet bij het DNA van de vereniging. Spelers moeten hier niet naartoe komen om geld te verdienen maar om beter te worden en voetbalplezier te hebben. We zijn in elk geval erg gebrand op een goed seizoen, met nóg betere prestaties. We gaan gas geven!”

Oefencampagne De Meer seizoen 2024-2025

  • 10 augustus: 3-luik met Seanden/Westzaan
  • 17 augustus: De Meer – Odin’59
  • 22 – 24 augustus: toernooi Buitenveldert met ZSGOWMS/De Dijk/Buitenveldert
  • 27 augustus: De Meer – Roda’46
  • 3 september: De Meer – DWS
  • 10 September: Hillegom – De Meer

Selectie De Meer seizoen 2024-2025

Anthony Martinus
Ayyoub Bouinin
Browel Some
Chun Scholte
David Stegenga
Dion Boonstra
Donovan Zaalman
Frank Oude Avenhuis
Hidde Vermaas
Jari Loon
Jasper Santen
Jesse Borst
Krys Zwaga
Lex Dekker
Mick van Timmeren
Paul Diouf
Queentino Zinhagel
Rivaldo Blijd
Roberto van Brakel
Samuel Dundas
Sebastiaan Ziemba
Sergio Drenth

Mis niets van het voetbal(club)nieuws in en rondom Amsterdam. Via deze site blijf je ook in de zomerstop op de hoogte.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)