Joey Salden (ex-ZSGOWMS) tekent profcontract in Noorwegen

Janyro Purperhart is niet de enige oud-speler uit de regio die een verrassende stap naar het profvoetbal in het buitenland maakt. Ook Joey Salden, vorig seizoen nog speler van zondag derdeklasser ZSGOWMS, gaat zijn geluk in het hoge noorden beproeven. De 22-jarige aanvaller tekende donderdag een tweejarig contract bij Valdres FK, op het derde niveau van Noorwegen.

“Ik weet waar ik vandaan kom, hoe klein de kans vroeger was. Ik ben heel blij met waar ik nu zit en ga mijn uiterste best doen om iets moois neer te zetten”, klinkt het opgetogen vanuit Fagernes, een dorpje op bijna tweehonderd kilometer van de hoofdstad Oslo. Na een stage van een week maakte Salden zoveel indruk op de clubleiding dat hij, nog voor zijn terugvlucht naar Nederland, een profcontract kon tekenen. “Ik wist wel een beetje waar het lag, maar niet dat hier professioneel gevoetbald werd. Alle faciliteiten zijn goed, er wordt een huis voor mij geregeld, er ligt een goed contract. Een heel mooi land, alleen wat rustiger dan Amsterdam. Voor mij is het de perfecte plek om alles eruit te halen.”

Foto: Jeroen de Kock

Salden was een groot talent in de jeugdopleiding van FC Volendam en FC Groningen. Toch bleef een doorbraak uit. “Ik heb best wat mentale problemen en onzekerheden gehad. Daardoor heb ik het niet gered. Aan mijn talent heeft het nooit gelegen. Er moest een knop om en die is omgegaan”, zegt de buitenspeler, die via EDO en ZSGOWMS bij vierdeklasser Olympia Haarlem belandde. “Ik heb met mijn zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk bewust ervoor gekozen om even terug te gaan. Terwijl sommigen zeiden: misschien is het verstandig voor je maatschappelijke loopbaan te kiezen, ben ik altijd door blijven gaan.”

In Noorwegen krijgt hij alsnog de kans zich te laten zien. Het niveau vergelijkt Salden met de Keuken Kampioen Divisie. Zo speelt Valdres FK in de 3. divisjon (derde niveau) ook tegen de beloftenteams van Noorse grootmachten. “Er zijn een paar Engelsen, Spanjaarden en een Argentijn. Voor de rest zijn het Noren. Gelukkig is mijn Engels erg goed, al vind ik het ook leuk om andere talen te leren. Ze kunnen hier uitstekend Engels praten en ik heb zelfs al een paar woordjes Noors geleerd. Hoe gaat het? of Hoe heet je? bijvoorbeeld.”

Salden is gehaald als een ‘key-player’, een status die ze aan spelers geven in wie ze veel potentie zien. Zelf wil hij nog niet verder kijken dan de komende twee jaar waarvoor hij getekend heeft. “Als ik naar lange termijn ga kijken, ga ik mezelf alleen maar dwarszitten. Ik ga eerst mijn voeten laten spreken.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)