JOGA Fortius vecht voor lijfsbehoud: “Proberen het beste ervan te maken”

JOGA Fortius beleeft een zwaar seizoen in de derde klasse. De Amsterdammers staan op de elfde plaats in de competitie en doen er alles aan om degradatie te voorkomen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken”, stelt Jason Cyrus.

De technische staf en het bestuur van JOGA Fortius wisten voorafgaand aan het seizoen dat ze een lastig voetbaljaar tegemoet gingen. De vereniging kreeg te maken met diverse spelers, die al dan niet vanwege de coronacrisis, besloten om te stoppen met voetballen. Daarnaast waren er regelmatig coronagevallen of blessures waarmee Cyrus moest dealen, waardoor hij steeds meer merkte dat hij te maken had met een smalle selectie. “Het tweede elftal is bijvoorbeeld halverwege de eerste seizoenshelft gestopt, omdat wij spelers tekort kwamen. Dat zijn dingen waarmee we te maken hebben.”

Waar JOGA Fortius een redelijke voorbereiding draaide, kreeg het in de competitie al snel het gevoel dat het lastig ging worden. Met twee overwinningen, vijf gelijkspelen en tien nederlagen bleek dit ook het geval te zijn. “We proberen het beste ervan te maken en het uiterste uit de selectie te halen. Ik denk dat we namelijk beschikken over goede spelers, alleen het is ook een feit dat de tegenstander vaak over een bredere selectie beschikt.”

In de loop van het seizoen besloot Cyrus om zijn speelwijze wat aan te passen. Waar hij in het verleden voor zekerheid in de verdediging koos, speelt JOGA Fortius intussen wat aanvallender. “Het pas bij deze ploeg om de opponent hoog onder druk te zetten en het spel te willen maken. De verandering heeft nog allerminst gezorgd voor een minder resultaat. Aan het einde van de wedstrijd komen we echter vaak net tekort voor de punten. Dat heeft vaak te maken met het afmaken van onze kansen.”

Ondanks de mindere resultaten heeft Cyrus er nog altijd alle vertrouwen in dat JOGA Fortius de huidige situatie gaat omdraaien. Tegelijkertijd weet hij dat er een aantal ploegen zijn om rekening mee te houden. “PVC staat dan wel onderaan, maar ik blijf zeggen dat die goed voetbal spelen. In de laatste wedstrijd spelen we tegen de nummer tien, Rivierwijkers. Ik verwacht dat dat een sleutelduel wordt, al moeten we vooral van wedstrijd naar wedstrijd kijken.”

Aankomend seizoen zal Cyrus niet meer terugkeren op de bank. De trainer gaat namelijk fulltime aan de slag bij een profclub, waardoor JOGA Fortius op zoek moet naar een vervanger. “De club is hard bezig om voor aankomend seizoen weer een goede selectie op de been te brengen en staat dan ook open voor versterkingen die ondanks de huidige trend op zondag willen blijven voetballen. Ik probeer waar mogelijk mijn steentje bij te dragen en ben de club dankbaar voor de kans die het me heeft gegeven.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)