JOGA Fortius-voorzitter Kick Pullen: “Nog altijd hoopvol en vol vertrouwen”

A.s.v. Fortius gaat sinds de zomer van 2019 door het leven als JOGA Fortius. De Amsterdamse vereniging is namelijk een samenwerking aangegaan met een Amerikaanse urban voetbalclub uit Washington DC. JOGA Fortius-voorzitter Kick Pullen is na een half jaar nog steeds tevreden met het samenwerkingsverband. “Ik ben nog altijd hoopvol en vol vertrouwen”, laat de voorzitter weten.

Professionaliteit

De samenwerking tussen JOGA en Fortius richt zich momenteel voornamelijk op de jeugd. “JOGA is op dit moment voornamelijk met de jeugdafdeling bezig en het overbrengen van Amerikaanse spelers om hier een clinic te volgen”, legt Pullen uit. “Het is voornamelijk, op een positieve manier, schoon schip aan het maken in de jeugdafdeling. We hebben een hoop mensen zien vertrekken, omdat zij min of meer waren verbonden aan de trainers die in het verleden waren aangesteld. Dat zijn toch vrienden van elkaar. Dan gaat een trainer weg en valt plotseling een elftal uit elkaar, omdat dit getraind wil worden door een specifieke trainer. Dat lukt niet altijd. We hebben andere gekwalificeerde mensen daarvoor aangesteld.”

De trainingen zijn momenteel ongeveer hetzelfde als die er voor de samenwerking waren, maar dat gaat in de toekomst veranderen. “De trainingsvormen zijn nog niet zozeer gewijzigd, al komt daar met een persoonlijk opleidingsplan verandering in. Dat plan zorgt ervoor dat je specifiek gaat trainen op de tekortkomingen die worden geconstateerd en zal volgend jaar zijn beslag gaan krijgen.”

De professionaliteit binnen de club is bovenal gestegen, zo ziet Pullen. “We willen niet dat mensen voor niets komen. In het verleden hadden we nog wel eens last van trainers die plotseling ziek werden, niet op kwamen dagen of te laat kwamen. Dat proberen we nu op te lossen. De club wil een vast aanbod van trainers hebben met vaste trainingstijden. Bovendien willen we niet dat een trainer in de loop van het seizoen wordt vervangen, maar dat deze zich voor een seizoen aan een elftal bindt. Hij kan dan ook niet wisselen tussen de verschillende teams.” JOGA is daarnaast met meer projecten bezig om de vereniging sterker te maken. “JOGA is ook met persoonlijke opleidingsplannen in de weer gegaan. Dat ziet er goed uit en geven we de tijd. De signalen die ik van de mannen van JOGA krijg, geven mij in ieder geval de indruk dat het ook naar hun tevredenheid gaat. Dus we zitten op koers.”

Samenwerking

Dat JOGA sinds dit seizoen bezig is, was vooraf niet de planning. “De insteek was dat JOGA een jaar aan de zijlijn ging staan om te kijken hoe we het kunstje doen. Doordat onze jeugdcoördinator aan het begin van dit seizoen ander werk kreeg, hebben we dat toch moeten versnellen. Ricardo (Hemmen, red.) heeft dat grotendeels op zijn bord gekregen. Tot nu toe gaat het allemaal goed.” Momenteel zit nog niemand van JOGA in het bestuur, al hoopt Pullen dat daar snel verandering in komt. “In de toekomst willen we dat JOGA ook bestuurlijke taken gaat vervullen, waardoor deze mensen dichter bij het hoofdbestuur komen. Op termijn willen we dat ze de coördinatie van de hele vereniging op zich gaan nemen.” Echter, voor nu heeft de vereniging al enkele grote stappen kunnen zetten. “We hebben een aantal ijkpunten in onze samenwerkingsovereenkomst. Dus periodiek wordt er geijkt of het nog naar volle tevredenheid van de Fortius- en JOGA-mensen is. Die hebben we afgelopen november gehad en daar kwam uit dat we nog altijd op koers zitten.”

Toch blijft het ingewikkeld om het evenwicht tussen professionaliteit en plezier te behouden nu de club een weg omhoog wil bewandelen. “Dat is een essentieel punt dat de aandacht binnen de jeugdafdeling blijft behoeven. Het plezier in het spelletje staat bij mijn inziens nog altijd voorop en het brengen van spelers naar BVO’s moet van secundair belang zijn. Het is leuk als je kan zeggen dat Ryan Babel bij jouw club heeft gespeeld, maar die honderden jongetjes die bij ons jarenlang met plezier hebben gevoetbald, vind ik minstens zo belangrijk, misschien wel belangrijker. Dat zijn vraagpuntjes die wij aan de jeugdopleiding hebben om de club in evenwicht te houden. We willen samen met JOGA het huiskamergevoel binnen de club krijgen, waardoor het een thuishonk wordt voor onze leden.”

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)