Joost Heij (WV-HEDW): “Moest een beetje denken aan Ajax – Tottenham”

Joost Heij speelde afgelopen zaterdag met WV-HEDW (1e klasse zaterdag A) de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Na 74 minuten voetballen stond zijn ploeg met 1-4 voor in de uitwedstrijd tegen Scherpenzeel, desondanks werden de drie punten tot ongeloof van de spits uit handen gegeven: “Ik moest een beetje denken aan Ajax – Tottenham, maar zelfs dat was niet zo een grote voorsprong.”

WV-HEDW en Scherpenzeel waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd volgens de 28-jarige Heij. De spits die aan zijn tweede seizoen bij zijn club begint, zag daar in de tweede helft verandering in komen: ‘Je merkte in de tweede helft dat wij voetballend een stukje verder en dus ook een stukje beter waren.’

Comfortabel aan de leiding
‘Na ongeveer een uur spelen kwam onze rechtsbuiten Roy van Essen erin en hij kon met zijn snelheid voor veel gevaar zorgen. Hij maakte zelf de 1-2 en gaf de assist op de 1-3 en 1-4’, aldus Heij. Daarmee doelt hij op de doelpunten in de 65e, 71e en 74e minuut, waarmee zijn ploeg comfortabel leidde. ‘Toen dachten we volgens mij dat de punten binnen waren. Zij scoorden tien minuten voor tijd de 2-4, ook toen was er eigenlijk nog niets aan de hand. De 3-4 viel alleen daarna wel heel snel, waardoor zij vleugels kregen en onze organisatie eigenlijk nog meer weg viel.’

Wissel
Vervolgens werd Heij in de 89e minuut gewisseld en zag hij zijn ploeg vanaf de bank nog twee doelpunten en daarmee de winst weggeven: ‘Ik wist eigenlijk niet wat ik zag. Scherpenzeel geloofde er nog volledig in en wij kregen, mede doordat zij een aantal enorm lange spelers op het veld hadden staan, de bal maar niet weg. Daarnaast ontbrak bij ons ook het centrale duo, waardoor corners en vrije trappen erg gevaarlijk werden.’

Dezelfde zwaktes als vorig seizoen
Daarmee komt eigenlijk één van de twee zwaktes van vorig seizoen weer bovendrijven volgens Heij: ‘Vorig jaar hadden we ook twee punten waar we het niet goed in deden. Allereerst was dat het verdedigen van standaardsituaties en daarnaast het pakken van punten in uitduels. Afgelopen weekend gaat dit allebei weer mis, want we verliezen en kregen uit twee corners en twee vrije trappen vier doelpunten tegen.’

Doelstelling
‘Als het ons en de nieuwe trainer lukt de standaardsituaties te tackelen en ook uitwedstrijden te winnen, kunnen we heel ver komen’, aldus Heij die samen met zijn ploeg hoger wil eindigen dan afgelopen seizoen. Persoonlijk hoopt de spits zijn doelpuntenaantal van vorig seizoen (18) minimaal te evenaren. Zaterdag kwam hij niet tot scoren, maar in het bekertoernooi scoorde hij aan de lopende band. Als doelstelling hoopt de ploeg in het linker rijtje te eindigen, met een stiekeme hoop een periodetitel. Heij concludeert: ‘Daar had in de eerste competitiewedstrijd een mooie eerste stap in gezet kunnen worden, maar na zo een nederlaag kom je toch van een koude kermis thuis.’

Archieffoto: Jan Vonk

Tekst: Mitch Marinus